Paralel örgütün topladığı haraca soruşturma

MASAK ve Emniyet'in yaptığı incelemelerde, kamu kurumlarında promosyon ve proje gelirlerinin 'paralel yapı'ya aktarıldığı tespit edildi

Paralel örgütün topladığı haraca soruşturma
Paralel örgütün topladığı haraca soruşturma
GİRİŞ 11.04.2014 08:15 GÜNCELLEME 11.04.2014 08:15
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Himmet adı altında, esnafı nasıl haraca bağladıklarını duyuyoruz. Bu muameleye maruz kalmış esnafımız bize başvursun" çağrısının ardından Ankara'ya şikâyet yağdı. Emniyet ile Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) ve istihbarat birimleri şikâyet mektuplarını dikkate alarak, paralel yapının kamudaki finans ayağının peşine düştü. Paralel yapının "sadaka, zekât, himmet" adı altında işadamları dışında esnaf, işçi ve memurlardan topladığı paraların ayrıntıları gün yüzüne çıkıyor. Kamuda zorunluluk kazanan bağışlar araştırılıyor.

KARİYER KORKUSU

MASAK'ın yaptığı ilk incelemelerde, kamudaki proje gelir paylarından promosyonlara kadar birçok ek ödemeden 'himmet' adı altında pay alındığı belirtildi. Kariyer korkusu yaşayan memurların da bu paraları ödemek zorunda kaldığı saptandı. Ardı ardına gelen ihbarlar doğrultusunda MASAK ve emniyet incelemelerini derinleştirdi. Meslek örgütleri ve ticaret dünyasından belirlenen isimlerle il imamları aracılığıyla işadamlarından para toplayan paralel yapının, cemaat toplantılarına davet ettiği memurları da adeta haraca bağladığı incelemelerle belirlendi.

ÜÇ KOLDAN DENETİM

Paralel yapının kontrolündeki meslek, ticaret örgütleri ve il imamları aracılığıyla yürüttüğü bağış çalışmaları üç koldan araştırılıyor. Okullarda eğitime destek adı altında toplanan milyonlarca liranın kimler tarafından hangi hesaplara yönlendirildiği tespit edilmeye çalışılıyor. Bu çerçevede, tespit edilen hesaplar takibe alındı. Hesapların yurtdışı bağlantıları da inceleniyor. İlk tespitlerde bağış veya himmet adı altındaki paraların cemaate yakın sivil örgütler ile meslek kuruluşlarında toplandığı belirlendi. Para trafiğini inceleyen MASAK, hesap hareketlerini de mercek altına aldı.

NAYLON FATURA İNCELEMESİ

Masak'ın paralel yapının kasası olarak görülen ve ihbar gelen 20 şirketi izlemeye aldığı öğrenildi. Bu şirketler, tekstilden bilişime, turizmden gıdaya kadar birçok alanda faaliyet gösteriyor. Şirketlerde kaynağı ticari faaliyetle izah edilemeyen para hareketlerinin izi sürülüyor ve naylon fatura incelemesi yapılıyor. Yetkililer, "17 Aralık operasyonundan sonra bu tür şirketlerle ilgili onlarca şikâyet geldi. Büyük bir titizlik ve hassasiyetle konuyu inceliyoruz. Özellikle açıklanamayan para hareketleri konusundaki şikâyetleri takibe aldık. Somut bulgular elde ettiğimiz zaman operasyon yapıyoruz" değerlendirmesini yaptı.

İŞTEN ATILACAKLAR

Ekonomi yönetiminin bazı birimlerinde çalışan paralel yapıya bağlı memurların gizli bilgileri cemaate aktardığı, ticari sırları yurtdışına gönderdikleri yönünde de derin şüpheler oluştu. Usulsüz işlemlere imza atanların memuriyetine son verilecek.

PROMOSYONDAN BİLE PAY ALINDI

Kriptolu telefon konusunda gözlerin çevrildiği TÜBİTAK başta olmak üzere birçok kurumun proje gelirleri ile çalışanlara verdiği promosyonlardan dahi 'eğitime katkı' adı altında para toplandığı kaydedildi. Yetkililer, "Cemaate yakın memur ve sözleşmeli personel kendilerine verilen hesap numaralarına para yatırıyor. Projeler için yapılan ödemeler de incelemeye alınmış durumda" dedi.

EĞİTİM DEĞİL TİCARET

Yaklaşık 150 ülkede eğitim hizmeti şemsiyesi altında örgütlenen paralel yapı, kendisine yakın şirketler aracılığıyla inşaattan turizme kadar birçok alanda faaliyette. Paralel yapının ticari hareketliliği sadece işadamlarına aracılık hizmeti ile sınırlı değil. Önemli işlerde aracılık hizmetlerinin dışında ortaklıklar kurduğu da belirtiliyor.

20 ŞİRKET TAKİPTE

Öte yandan, Maliye'nin geçtiğimiz haftalarda başlattığı Kaynak Holding ile ilgili incelemeler de sürüyor. Delil karartmaya yönelik risklere karşı mahkeme kararıyla bilgi ve belgeler kayıt altına alınıyor. MASAK'ın holding ve bağlı şirketlerindeki para hareketlerini tek tek kontrol ettiği öğrenildi. İncelemede özellikle açıklanamayan para hareketlerinin üzerinde duruluyor. Yetkililer, son iki haftada şikâyet gelen şirket sayısının 20'ye ulaştığını belirtiyor.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 10
  • nizam-ı cedit 10 yıl önce Şikayet Et
    ne ruhu ne işarı ya, ruhunuz felan uçtu gitti milletin ve devletin nazarında... artık dikiş tutmaz.. adam kurmuş şirketleri para topluyor topladıkça şirket kuruyor gücüne güç katıyor. bütün hesaplar hileli işte yukarda 20 ye yakın şirkette açıklanamayan para hareketleri var şikayetler var deniyor. eğitim değil, ticaret yapılıyor deniyor. millet bilmiyor devlet bilmiyor bir tek siz biliyorsunuz cemaati... bunlar daha buz dağının bir parçası.. iyi cemaatinizle size mutlu yarınlar.
    Cevapla
  • Alpay Bindebir 10 yıl önce Şikayet Et
    Herkes konuşur Cemaat iş yapar. Ben genelde böyle gördüm, herkes gırtlak ağalığına gelince konuşur, ama eli cebine gitmez. Hizmette ise yaşamaktan ziyade yaşatma ideali vardır, aynen Sahabe efendilerimizde ki gibi olmaya çalışılır. Anlattıklarım ütopya değil gerçek, ama sizin Müslümanlığınızda problem olduğu için bunu anlamanız çok zor.
    Cevapla
  • Alpay Bindebir 10 yıl önce Şikayet Et
    Suizan etmeyin Ahiret var, Hesap var. Bunlar yalan, Hizmetteki insanlar ceplerindeki son kuruşu da bu ülke için çekinmeden verirler. Bu dediklerimin doğruluğu hakkında, inandığım tüm kutsal değerler üzerine yemin ederim. Siz hasbilik nedir bunu bilmiyorsunuz. Hocaefendi talebelerine Sahabelerde olan isar ruhunu aşılar, ama siz bunu anlamaktan çok uzaksınız. Allah herkese akıl versin.
    Cevapla
  • Alpay Bindebir 10 yıl önce Şikayet Et
    Hizmeti 20 yıldır tanırım. Bu anlatılanlarla benim gördüklerim tam bir tezat. Bence bunlar iftiradır.
    Cevapla
  • mehmet akif 10 yıl önce Şikayet Et
    İYİ Kİ TÜM BUNLAR ORTYAYA ÇIKMIŞ . GÜLEN HOCAM ..... sizi kimler yönlendirdi arka plandaki dış güçleri açıklarsanız hakkımı helal ederim ...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Türk havacılığının altın çağı! TEBER Güdüm Kiti atış testi!
Ukrayna, Kırım'daki Rus S-400 sistemlerini vurdu