''Çatısız dernek''ten göz yaşartan başarı

İstanbul Sarıyer'de bir grup genç tarafından kurulan kulüp birçok branşta başarı üstüne başarı sergiliyor. Yanlız bu başarıları diğer kulüplerden farklı olarak emaneten durdukları bir mekandan ve karşılarına çıkan onca ''engel''e rağmen elde ediyorlar.

''Çatısız dernek''ten göz yaşartan başarı
''Çatısız dernek''ten göz yaşartan başarı
GİRİŞ 11.04.2014 09:19 GÜNCELLEME 11.04.2014 15:03
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kenan Biter'in haberi

Her gün otobüste, metroda, vapurda, AVM'de, markette anlayacağınız hemen hemen hayatın her alanında onlarla bir şekilde göz göze geliyoruz. Göz göze geliyoruz dediğime bakmayın, onlar bizi göremiyor ama asıl biz onları görmezden geliyoruz. Evet, kimlerden bahsettiğimi anladınız... Doğuştan veya sonradan geçirdikleri rahatsızlıktan ötürü görme yetisini kaybetmiş insanlardan bahsediyorum.

Bir zamanlar fiziki şartların yetersizliği yüzünden dışarıya çıkmaya çekinen ve birçok alanda engellerinden kaynaklı kendilerine yer bulamayan görme engelli vatandaşlar artık yanlarında kimse olmadan rahatça sokağa çıkabiliyor, iş hayatına katılabiliyor ve sosyal yaşantılarını gün geçtikçe daha da geliştirebiliyorlar. Ancak onlar için çözülmesi gereken daha birçok sorun sırada bekliyor. Çünkü onlara göre; fiziki şartlar hala yetersiz, halkımız ise bilinçsiz...

Tüm engellere rağmen onlar kendilerine engel olanlara inat tüm şartları da zorlamaya ısrarla devam ediyor. Buna en güzel örneği ise İstanbul Sarıyer'de 2013 yılında bir grup engelli gencin kurduğu dernek ile gösteriyorlar. Utanarak söylüyorum ama kendilerine ait bir çatı bulamadıkları için Sarıyer'de bulunan Sarı Platform Derneği'nin bünyesinde geçici olarak faaliyet yürüten Vatan Engelliler Spor Kulübü Derneği tüm bu yokluğun içinde yüz kızartan başarılar elde ediyor.

37 üyeli derneğin amacı tüm engelli spor branşlarında bedensel, işitme ve görme engelli sporculara hizmet vermek. Derneğin müsabakalara katılan 13 faal sporcusu bulunuyor. Buradan yetişen iyi sporcular Milli Takım'a gönderiliyor. Anlayacağınız hayatlarına bir şekilde dahil olan engelleri sporla aşmaya çalışıyorlar ve bunu da hayatın her alanında olduğu gibi alnının akıyla başarıyorlar. Parmak ısırtacak birçok başarıya sahip olan derneğin farklı branşlar da Avrupa ve Dünya dereceleri bulunuyor.

Biz de Haber7 olarak yokluk içinde inanılmaz başarılara imza atan Vatan Engelliler Spor Kulübü Derneği'nin görme engelli Başkanı Halim Deliismail ile yokluk içinde elde edilen başarıları ve onların karşısına çıkartılan engelleri konuştuk...

SON 10 YILDIR SOKAĞA ÇIKMAYA BAŞLADIK

Önceleri engelli vatandaşların dışarıda nadiren görüldüğünü ancak son 10 senedir engellilerin sokağa inmeye başladığını ve Türkiye'nin bu konuda çok ciddi yol katlettiğini söyleyen Deliismail, atılan adımların yetersiz olduğunu ve ulaşımdan üst yapı yatırımlarına, sporsal faaliyetlerden çalışma koşullarına kadar birçok alanda sıkıntılarının devam ettiğini belirtti.

AİLELERİN BİLİNÇALTINDA YATAN ALGI ''ENGELLİ''YOR

Türkiye'de engellilerin en fazla yaşadığı il İstanbul olmasına rağmen en büyük sıkıntılarından bir tanesinin engellileri dışarı çıkartıp spor yaptırmak olduğunu ifade eden Deliismail, bunun nedenin ise ailelerin bilinçaltında yatan '' Normal insanlar sporu zor yaparken, engelliler spor nasıl yapacak'' şeklindeki algıdan kaynaklandığını söyledi.

SPOR ÖZGÜVENİ ARTTIRIP HAYATA BAĞLIYOR

Engellilerin yaptıkları spor ile kendilerini çok daha değerli hissettiğini, sporun onların hayata sımsıkı sarılmalarını sağlayıp özgüvenlerini arttırdığını söyleyen Deliismail, engelli çocuğu bulunan ailelere çocuklarını evlere kapatmayıp, onları başta spor olmak üzere değerli kılacak ilgi alanlarına yönlendirmeleri noktasında çağrıda bulundu.

YETERLİ SAYIDA TESİSİMİZ YOK!

Engelli vatandaşların spor faaliyetlerini yürütecekleri yeterli sayıda alanlarının olmadığından dolayı engellilerin çok uzak mesafeler katlederek bu alanlara ulaşmaya çalıştığını bundan dolayı da ailelerin çekimser davrandığını dile getiren Deliismail, bazı sosyal tesislerin engellilere tahsis edilmesi gerektiğini ve engellilerin buraya kendilerine özel tahsis edilmiş araçlarla getirilip götürülmesi gerektiğini belirtti.

BELEDİYELERE ÇAĞRI!

Şirketlerin büyük kulüplere destek vermesinden ötürü kendilerine sponsor bulamadıklarını ve aksine talep ettikleri randevulara geri dahi dönülmediğini de aktaran Deliismail, buna rağmen yılmadan randevu alana kadar ısrarlarını sürdürdüklerini belirterek belediyelere çağrıda bulundu. Ulaşım ve konaklama bakımından turnuvaların külfetli olduğunu belirten Deliismail, belediyelerin kendileri gibi amatör gruplara destek olması gerektiğini söyledi.



''ÇATISIZ DERNEK''TE DÜNYA DERECELERİ

Bir çatısı dahi olmayan dernekte yetiştirdikleri sporcuları Milli Takım'a verdiklerini ve birçok branşta Avrupa ve Dünya derecelerine sahip olduklarını ifade eden Deliismail,  sadece engellileri yetiştirecek hocaların ve yeterli tesislerin olması halinde 2 yılda bir Dünya ve Avrupa şampiyonalarından Milli Takım'ın başarı üstüne başarı elde edeceğini iddia etti.

EN BÜYÜK HEDEF: DÜNYA KULÜPLERİ ARASINA GİRMEK

En büyük hedeflerinin Milli Takım'a her branşta başarılar elde edecek sporcular yetiştirmek olduğunu ve kulüplerini dünya kulüpleri arasına sokmak olduğunu söyleyen Deliismail, üyelerine 3 yıl içinde bu hedefleri tutturacaklarına dahil söz verdiğini belirterek, ''Ama ne kadar ulaşırız, Allah bilir. Bizim yolumuzdan, hırsımızdan, isteğimizden geri dönmeyeceğiz. Her kapıyı zorlayıp aşacağız ve hedefimize ulaşacağız.'' dedi.

SARIYER BELEDİYESİ SÖZÜNÜ TUTMADI

Şu an en büyük ihtiyaçlarının bir çatı yani bir yer, mekan olduğunu ifade eden Deliismail, bu konuyla alakalı Sarıyer Belediyesi'nin kendilerine söz verdiğini ancak şimdiye kadar belediyenin verdiği sözü tutmadığını  söyledi. Deliismail kendilerine ait bir yerin olmasıyla birlikte geriye kalan sponsorluk gibi diğer ihtiyaçların ise zamanla çözülebileceğine inandıklarını aktardı.

KİMSEDEN YARDIM DİLENMİYORUZ

Fırsatların sunulması ve yaşam alanlarının yaratılması halinde kendilerinin her şeyi yapabilecek kabiliyette olduğunu söyleyen Deliismail, engellilerin kimseden yardım dilenmediğini belirterek, ''Bize herkese sunulan imkanlar sunulsun, onun dışında ekstra bir şey yapmalarını istemiyoruz. Bugün burada eksiklere rağmen göstermiş olduğumuz başarı da zaten neler yapabileceğimizi çok açık bir şekilde gösteriyor. Yeter ki inansınlar...'' dedi.

kenan.biter@haber7.com

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 1
  • Muhsin Başkan 10 yıl önce Şikayet Et
    CHP'li Sarıyer Belediyesi. Kemal Kılıçdaroğlu oy verme ve Kağıthane'ye Kağıttepe deme özürlerine rağmen CHP Genel Müdürüyken, bu seviyelere gelebilmişken; Bu vatandaşların, ENGELLİ KARDEŞLERİMİZİN engellerine rağmen bu başarılarını görmezden gelmek, onları çatısız dernek vasfından kurtarmak için, söz verdiği halde sözünde durmamak da ancak CHP'li bir belediyeye yakışırdı. Yazıklar olsun...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
TSK'dan terör örgütüne büyük darbe: 19 terörist etkisiz hale getirildi!
Çocuklara armağan edilen ilk bayram TBMM arşivinde