Suriye'den gelen mermiler için İçişleri'ne dava

Şanlıurfa'nın Ceylanpınar İlçesi'nde, Suriye'den atılan havan ve top mermileriyle geçen yıl hayatlarını kaybeden İdris Akgül ve Şükrü Kahraman'ın yakınları, İçişleri Bakanlığı aleyhine toplam 380 bin liralıki tazminat davası açtı.

Suriye'den gelen mermiler için İçişleri'ne dava
Suriye'den gelen mermiler için İçişleri'ne dava
GİRİŞ 15.04.2014 14:28 GÜNCELLEME 15.04.2014 14:28

Dava dilekçesinde, "Yurttaşların can güvenliğinin sağlanması için tampon bölge oluşturulması, şehrin insanlardan arındırılması, tahliyesi, naklinin gerçekleştirilmesi gerekirken hiç bir önlem alınmamıştır" denildi.

Suriye'de, 15 Mart 2011'de başlayan iç çatışmalar ve savaş devam ederken, bu ülkeden atılan ve Türkiye'de can kayıplarına neden olan top ve havan mermileri için ilk kez bir dava açıldı. Suriye'nin Resulayn İlçesi'nden 26 Temmuz 2013 günü atılan ve Ceylanpınar'da mısır tarlasında çalışan Şükrü Kahraman'ın yaşamını yitirmesine yol açan havan mermisi ile yine Resulayn'dan 28 Ekim 2013'te atılan ve Ceylanpınar'daki evinde uyuyan İdris Akgül'ün yaşamını yitirmesine yol açan top mermisi için İçişleri Bakanlığı aleyhine Şanlıurfa İdare Mahkemesi'nde maddi ve manevi tazminat davası açıldı.

"İDARE AĞIR HİZMET KUSURLU OLUP YAŞAM HAKKI İHLALİNE SEBEBİYET VERMİŞTİR"

İdris Akgül'ün eşi, 3 çocuğu ve 12 kardeşi, Şükrü Kahraman'ın ise eşi ve 5 çocuğu adına tazminat davası açan avukat Muhammed Neşet Girasun, dilekçesinde, davalı idarenin, tamamen kusursuz olan Akgül ve Kahraman'ın ölümünden ağır hizmet kusuru ile sorumlu olup, anayasal yükümlülüğünü yerine getirmeyerek, yaşam hakkı ihlaline sebebiyet verdiğini iddia etti.

Suriye'de, 15 Mart 2011'de başlayan iç karışıklıkların Nisan 2011'de tüm ülkeye yayıldığını, hükümet dışı örgütlerin raporlarına göre Ağustos 2013 tarihine kadar 100 binin üzerinde insan hayatını kaybettiği, 6 milyondan fazla insanın yerinden edildiği belirten avukat Girasun, dilekçesinde şu görüşlere yer verdi:

GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMADI

"Suriye'de iç savaşın başlamasıyla birlikte, 28.10.2013 tarihine kadar Suriye tarafından gelen mermiler-patlayıcı maddeler nedeniyle Akçakale İlçesi'nde 5, Ceylanpınar'da ise 6 kişi hayatını kaybetmiştir. Ceylanpınar ilçemiz ile Suriye'nin sınır ilçesi Resulayn ilçesi arasında 20-30 metre mesafe olup, bu yerleşim birimleri arasında neredeyse sadece tel örgüler bulunmaktadır. Bu sebeple Ceylanpınar İlçesi'nde yaşayanlar, Suriye'de yaşanan iç savaştan maksimum ölçüde olumsuz etkilenmiştir. Ceylanpınar'da hayat adeta altüst olmuş, eğitime ara verilmiş, insanlar sokağa çıkamaz hale gelmiştir. Yurttaşların can güvenliğinin sağlanması için tampon bölge oluşturulması, şehrin insanlardan arındırılması, tahliyesi, naklinin gerçekleştirilmesi gerekirken hiç bir önlem alınmamıştır. Gerekli önlemler alınmadığı için her şeyden habersiz, kendi günlük işlerinden veya evlerinde olan yurttaşların hayatlarını kaybetmelerine neden olmuştur."

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT İSTENİYOR

Şanlıurfa İdare Mahkemesi Başkanlığı'na gönderilen dava dilekçesinde, müvekkillerin uğradığı zararların tazmini için İçişleri Bakanlığı'na başvurulduğu halde 60 günlük yasal sürede talep ile ilgili karar verilmediği belirtildi. Suriye'deki çatışmadan kaynaklanan 2 ölümle ilgili ilk kez İçişleri Bakanlığı aleyhine açılan davada ilk olarak aileler için toplam 380 bin maddi ve manevi tazminat talep edildi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek: "Harcamaları mümkün olduğu ölçüde kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz"
IMF'den küresel ekonomi açıklaması: Endişelenecek çok şey var