Konya'da Kırımoğlu parkı açıldı

Kırım Tatar Meclisi eski Başkanı ve Ukrayna Meclisi Milletvekili Kırımoğlu, Konya'da Kırımoğlu, Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından kendisi adına yaptırılan parktaki, hayatının anlatıldığı anıtın açılışını yaptı.

Konya'da Kırımoğlu parkı açıldı
Konya'da Kırımoğlu parkı açıldı
GİRİŞ 16.04.2014 15:27 GÜNCELLEME 16.04.2014 15:27

Kırım Tatar Meclisi eski Başkanı ve Ukrayna Meclisi Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Konya'da Büyükşehir Belediyesi tarafından kendisi adına yaptırılan parktaki, hayatının anlatıldığı anıtın açılışını yaptı.Büyükşehir Belediyesi'nin davetlisi olarak Konya'ya gelen Kırımoğlu, adını taşıyan parkta düzenlenen açılış töreninde, Konya'ya ilk kez 1992 yılında geldiğini, aradan geçen 20 yılı aşkın süre içinde kentin çok değiştiğini gördüğünü söyledi.

Türkiye'nin bu süreçte büyüdüğünü ve güçlendiğini ifade eden Kırımoğlu, Kırımlılar olarak bundan çok memnun olduklarını, Türkiye ne kadar güçlü olursa Türk dünyası ve Türk halklarına da o derece desteğinin olacağını ifade etti.

Kırımoğlu, Rusya işgali altındaki Kırım halkının en çok manevi desteğe ihtiyaç duyduğunu vurgulayarak, "Türkiye'nin, bu zor durumda yardım elini uzatması bize en büyük destektir. Aynı zamanda toprağımızı işgal edenlere de önemli bir sinyaldir" dedi.

İnsanın, yaşarken herhangi bir yere isminin verilmesini uygun bulmadığını anlatan Kırımoğlu, "Çünkü hayat uzun. Bir yaramazlık yapsam ne yapacaksınız? İnşallah ölene kadar bu parkın ismini değiştirmeye sebep olmayacağım" diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise Konya'da 30 binin üzerinde Kırımlı'nın yaşadığını dile getirdi.

Kırım Tatarlarının 20. yüzyılda yaşadığı mezalimin insanlık tarihinde karanlık bir sayfa olduğuna işaret eden Akyürek, "Kırım Tatarlarının yaşadığı olaylar ve mezalim, her zaman için bizlerde derin bir yara olarak iz bırakmış, çalışmalarımızda daha çok gayret göstermemiz gerektiğini, Kırım Türkleri'nin acılarını daha çok hissetmemiz gerektiğini daima bizlere hatırlatmıştır" ifadelerini kullandı.

"Kırım'daki Han Sarayı, Mevlevihane, Odun Pazarı, Mimar Sinan'ın eserleri ve diğer eserler kültürel mirasımızdır" diyen Akyürek, Kırım Gözleve'deki Mevlevihane'nin yeniden ihya edilmesi, işlevsel hale getirilmesi ve orada bazı kursların düzenlenmesi, aynı zamanda Han Sarayı'nın bir benzerinin Konya'da yapımı konusunda çalışma başlatma kararı aldıklarını bildirdi.

DOSTLUĞUN SİMGESİ ÇINAR AĞACI DİKİLDİ

Konya Valisi Muammer Erol da Kırım ile Türkiye birlikteliğinin, dikilen çınar ağacı gibi uzun ömürlü olmasını, bundan sonra birlikte gerçekleştirecek çalışmalarda bir kilometre taşı olmasını diledi.

Konuşmaların ardından, Kırımoğlu ve diğer protokol üyeleri, parka Kırım ile Konya dostluğunun simgesi kabul edilen çınar ağacını dikti. Ardından kurdele kesilerek, Kırımoğlu'nun hayatının anlatıldığı anıtın açılışı yapıldı.

Törene, Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Rıfat Çubarov, AK Parti İl Başkanı Ahmet Sorgun, Büyükşehir Belediyesi yöneticileri ile Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği üyeleri katıldı.

Programın sonunda Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği yöneticileri tarafından, günün anısına protokol üyelerine plaket takdim edildi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz duyurdu: Emekliler için özel çalışma
IMF'den Türkiye açıklaması