21 yıl sonra Türkiye'ye geri dönüyor

Kapatılan Demokrasi Partisi'nin (DEP) kurucusu ve yazar Yaşar Kaya bugün Türkiye'ye geri dönüyor.

21 yıl sonra Türkiye'ye geri dönüyor
21 yıl sonra Türkiye'ye geri dönüyor
GİRİŞ 17.04.2014 09:28 GÜNCELLEME 17.04.2014 09:28
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Almanya'da 21 yıldır yaşayan Kaya, Türkiye'ye gidecek uçağa binmek üzere geldiği Frankfurt Havalimanı'ndan AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayatının en mutlu günlerinden birini yaşadığını belirterek, ailesine ve dostlarına kavuşacağı için heyecananlı olduğunu söyledi. İlk olarak avukatıyla yargılandığı mahkemeye giderek ifade vereceğini dile getiren Kaya, şöyle konuştu:

"Biz Türk ve Kürt aydınları 50 yıldır Türkiye'de eksiksiz bir demokrasi arzusu içindeyiz ve bunun tahakkuk etmesini istiyoruz. Türkye'ye eksiksiz bir demokrasi gelirse herkes rahat edecektir. Şimdi bunun adımları atılıyor."

Daha sonra İstanbul'a geçeceğini ifade eden Kaya, geçmişte haklarındaki çıkan kararlar nedeniyle Türkiye'ye gidemeyenlerin artık geri dönebileceğini söyledi.

Kaya, Türkiye'de başlatılan çözüm sürecine ilişkin "Yeni bir sürece girildi. Ben 74 yaşındayım Türkiye'de çeşitli süreçleri yaşadım. Biz barışa destek vermek için herzaman varız. Barış insanıyız ve barışın olması için de her zaman gayret sarf edeceğiz. Sayın Başbakan, belirli adımları atmakla çok haklı. Çünkü büyük bir güçle iktidar partisinin başkanı. O da dünyadaki gibi eksiksiz bir demokrasinin Türkiye'de var olmasına gayret ediyor. Biz de yardımcı olacağız" değerlendirmesinde bulundu.

-"Çözüm süreci olmasaydı, Türkiye'ye gidemezdik"

Artık Avrupa'da kalma niyetinde olmadığını ve yaşamını Türkiye'de sürdürmeye devam edeceğini ifade eden Kaya, şunları kaydetti:

"Sürgün, bir açık hava hapisanesidir, insanı kişiliğinden bir şeyler alıp koparan. Hasret dolu günler, aylar, yıllar insanı yıpratıyor. Ayrıca ailenize, insanlarınıza, dostlarına kavuşacaksınız. Benim için iyi olacak hem moral bakımından hem de ailem açısından iyi olacak. Çözüm süreci olmasaydı, bu adımlar atılmasaydı Türkiye'ye gidemezdik çünkü mahkemnin tutuklama kararı vardı."

Kaya'yı havalimanından uğurlayan Hollanda'da yaşayan yiğeni Namdar Çamlıbel ise 21 yıl sonra dayısının Türkiye'ye dönebilmesine sevindiklerini ve Kaya'yı Ankara'da eşi, kızı, kardeşi ve dostlarının beklediğini söyledi.

Kaya ile Ankara'ya gidecek avukatı Vedat Akay da "Daha önce açılmış olan bir davadan dolayı bir tutuklama kararı vardı. Mahkemeye müracaat edildi ve 3 ay içerisinde gelip Türkiye'de ifade verilmesi durumunda tutuklama kararının kaldırılacağı bize yazılı olarak taahhüt edildi. Yaşar Bey buna istinaden Türkiye'ye gidip ifade verecek" dedi.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, sağlık durumlarını ve yaşlarının ilerlemiş olmasını dikkate alarak 6 Mart'ta kapatılan Demokrasi Partisi'nin (DEP) Genel Başkanı Yaşar Kaya, Yusuf Serhat Bucak ve Şerafettin Kaya'ya 3 ay içinde Türkiye'ye gelmeleri halinde "tutuklanmama güvencesi" vermişti. Kaya, ifade vermesi durumunda CMK'nın "Sanığa verilecek güvence belgesi" başlıklı 246. maddesi uyarınca tutuklanmayacak.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 3
  • İskender Melekli 10 yıl önce Şikayet Et
    DÖNMEYEN HAİN KALDI MI?. Türkiye hain ve vatansızların cirit attığı ve el üstünde taşındığı bir ülke haline geldi farkında mısınız?
    Cevapla
  • Recep Kalaycı 10 yıl önce Şikayet Et
    SÖYLEMLERİ VE ANLAYIŞLARI GERÇEKLERDEN UZAK. Türk ve kürt derken kendilerini Türkiyenin eşit ortağı görüyorlar. Halbuki Türk dediğimiz kürt, laz, çerkez, türkmen, boşnak vs guruplardan oluşan ana devlettir. Kürt ise bir etnik guruptur. laz, gürcü, çerkez, boşnak vs. gibi. Türkiyeden hak talep etmek, bende bu topraklar üzerinde devletim. Seninle aynı eşitliğe ve her hakkına ortağım anlamında algılanıyor. etnik gurupların devletlerle ortaklığı olamaz. diğer etnik guruplarla eşitlik isteyebilir. zaten bu eşitlik var. Bunlara daha fazla taviz verilmemeli diyorum
    Cevapla
  • arif kara 10 yıl önce Şikayet Et
    BURASI HEPİMİZİN. burası hepimizin yurdu, müslüman, hristyan, yahudi, türk kürt rum din ve milliyeti ne olursa olsun doğduğumuz topraklar burası, hepimizin yurdu burası, atinadaki rumlar, israildeki göç etmiş yahudilerin bir gözü bir kulağı burda kendilerini hep gurbette hissederler, yeterki ihanet olmasın hainlik olmasın, herkes anavatanında yaşasın, dönsünler.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Son asrın en büyük katliamlarından birisi Gazze'de yaşanıyor
Bahçesini çapaladı, altın fışkırdı