Emniyet, İzmir'deki Suriyeli sayısını açıkladı

İzmir İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, "Şehrimizde kayıtlı ve kayıt yapılmak üzere olan Suriyeli sayısı 6 bin civarında. Kendi vatandaşlarımıza yapılan işlem, cezai yaptırım neyse aynısını uyguluyoruz.” dedi.

Emniyet, İzmir'deki Suriyeli sayısını açıkladı
Emniyet, İzmir'deki Suriyeli sayısını açıkladı
GİRİŞ 22.04.2014 15:03 GÜNCELLEME 22.04.2014 15:03

Uzunkaya, medya temsilcileriyle Konak Polisevi'nde biraraya geldi. Tanışma amacıyla düzenlenen kahvaltıya katılanlara teşekkür ederek, “Toplumun sağlıklı ve doğru bilgilendirilmesi için emniyetle birlikte hareket etmemizi gerektiren bir süreç içindeyiz. Biz özellikle geniş kitlelere hitap eden medyamızın ulaşamadığı, göremediği noktalardaki gözü, kulağı ya da ayağı gibi uyarılarla, haberlerle teşkilat olarak hep bir şeyler almaya, eksiklerimiz varsa onları tespit edip bu çerçevede yararlanmaya çalıştık. Yapıcı eleştirileri ve uyarıları değerlendirme ve bundan istifade etme gayreti içinde olduk. Bizi her konuda uyarma, bilgilendirme, eleştirme konusunda yararlanmayı arzu ederiz. Doğru bilgiyi toplumla paylaşmak, emniyetle ilgili her türlü teyit almak için bizlerle görüşülmesini arzu ederim.” şeklinde konuştu.

SUÇUN İŞLENMEDEN ÖNLENMESİ

Suçun işlenmeden önlenmesi amacıyla çalışmaları yaptıklarını belirten İl Emniyet Müdürü Uzunkaya, “Biliyoruz ki bir cinayet işlendikten sonra faili suç aletiyle birlikte yakalayıp cezaevine koymak, öleni veya ölenin arkada bıraktığı acılı aileyi hiçbir şekilde geri getirmiyor ve teselli etmiyor. Aslolan, bu olumsuzlukların meydana gelmeden önlenmesi. Bizim esas görevimiz de önleyici polis hizmetlerinin etkin ve sonuç alıcı olarak topluma ve vatandaşlarımıza yansıtılması. Bu yakın zamanda çok daha belirgin şekilde görülmeye başlanacak.” dedi.

İzmir'deki Suriyeli sayısının 6 bin civarında olduğunu kaydeden Celal Uzunkaya, şunları söyledi: “4 bin civarı Suriyeli kayıt altına alınmıştı, 2 binin kayıt işlemleri yapılıyor. Geri gönderme merkezinde 200'e yakın yabancı bulunuyor. Kontrolsüz yapı, suça müsaittir. Denetimsiz yapı, yerli veya yabancı tüm insanlar için suça açık bir alan oluşturabilir. Kendi vatandaşlarımıza yapılan işlem, cezai yaptırım neyse aynısını uyguluyoruz. Birkaç gün önce iki Suriyeli hakkında işlem yapıldı ve tutuklandılar. Siz tedbirinizi, donanımınızı korunaklı yaparsanız, ister kendi potansiyeliniz ister yabancı potansiyeli orada fazla yaşam alanı bulamaz. Barınmayla ilgili sıkıntıları var, bunlarla ilgili çalışmalar da yapıyoruz. Maddi yetersizlikler nedeniyle pansiyon ve otel odalarında, bir kişi kalabilecekleri yerde beş kişi kaldıklarını görüyoruz. Metruk binaları mesken etme konusunda gayret içinde olduklarını görüyoruz. Merkezde, ilçelerde ve köylerde metruk binalarda risk oluşturduğunu biliyoruz. Ona göre planlamalarımız var. İşin içinde uyuşturucu ve asayiş boyutunu da değerlendirecek şekilde tespit ve planlamalar var."

BAŞKAN KOCAOĞLU'NA CEVAP

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun, trafik probleminde polisin yeteri kadar denetim yapmamasının etkili olduğunu söylemesini de değerlendiren Emniyet Müdürü Uzunkaya, “Ne amaçla söylediğini bilmiyorum. Yüz yüze oturup sorma imkanı olmadı.” dedi. Herkesin, trafik polisinin görevini yeterince iyi yapamadığını iddia edebileceğini ancak kasten yapmadığını söylemenin çok ayrı bir konu olduğunu vurgulayarak, "Biz yetersiz olabileceğimizi her zaman söylüyoruz ama kasten bir görevi yapmama gibi bir lüksümüz yok. Aksine bu suç olur." diye konuştu. İzmir'de 1980'li yıllarda görev yaptığını, sonraları da devamlı gelip gittiğini, bugüne kadar şehrin trafikle ilgili kullanım alanlarının artan talebe cevap veremediğine de şahit olduğunu anlatan Uzunkaya, araba sayısı katlanarak artmasına rağmen insanların araba kullanma bilinçlerinin değişmediğini söyledi. Trafik meselesinin ana sebebinin toplumsal bilinç ve kültür eksikliği olduğunu ifade eden Uzunkaya, şöyle konuştu: "Toplum sanıyor ki trafik polisi, denetleme ve cezai yaptırımlarını yüzde 100 uygulasa trafik sorunu çözülür. Uluslararası çalışmalar ve bilimsel araştırmalar, bu sorunun yüzde 17-20'lik diliminin denetleyici ve cezai unsurlarla, yüzde 57-60'ının toplumsal bilinç ve kültürle, kalan yüzde 20-23'nin de çevre ve altyapı iyileştirmeleriyle giderildiğini gösteriyor. Biz sıfır toleranslı denetim yapsak ve yasanın bize verdiği cezaları sıfır toleranslı uygulasak, İzmir'deki trafiğin çözebileceğimiz bölümü yüzde 20'dir. Yüzde 80'i bizim dışımızda, bunun yüzde 20-23'lük bölümü çevre ve altyapıyla ilgili. Siz trafikle ilgili kullanım alanlarını, çevreyi, altyapıyı, yolları iyileştirmediğinizde sorunun dörtte birlik bölümü apaçık ortada kalıyor. Bu yüzde 25'lik bölümün ne kadarı karşılanmış veya bu konuda sorumluluğu olanlar, kendilerine Anayasa, yasa ve mevzuatın görev verdiği kuruluşlar, bu sorumluluklarının ne kadarını yapmış ve yapma derdinde, bir kere onu görmek lazım."

ŞEHİR TRAFİĞİNİN RÖNTGENİ

İzmir trafiğinin sıkıntılı olduğunu bildiği için Trafik Denetleme ve Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'nden sorumlu İl Emniyet Müdür Yardımcısı Süleyman Kutay'ı görevlendirdiğini söyleyen Celal Uzunkaya, "Trafik konusunda deneyimli, uzman ve akademik çalışmaları olan bir arkadaşımız. İzmir kent trafiğinin 2,5 aydır röntgenini çıkarmakla meşgul. Kapsamlı bir kitap hazırladı, onun çalışması yapıldı. Önümüzdeki günlerde kısa, orta ve uzun vadede yapılabilecekler, bunların polis tarafından yapılacakları, belediyeler tarafından yapılacakları, Karayolları'nın yapması gerekenler, UKOME'ler tarafından karara bağlanacaklara ilişkin bir yol haritası, kaba hatlarıyla hazırlandı. Bunları UKOME'de dile getireceğiz. Birilerinin canı yanacak, parası gidecek. İkinci sıra parkların olmayacağını, gelişigüzel her yere park yapılamayacağını, süreli parklarla ilgili düzenleme yapılacağını, motosiklet kazalarının azalması için denetimlerin artacağını, kamu araçları alkol kontrolü dahil her türlü denetimin eksiksiz olarak yapılacağını bu vesileyle duyurmuş olayım." dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İzmir'de Yeniden Refah adayı AK Parti lehine yarıştan çekildi!
Büyükşehirlerdeki son durum belli oldu! O il de değişim kervanına katılabilir…