Bu 'ANKA' başka! Türkiye harekete geçti

Türkiye Milli İnsansız Hava Aracı (İHA) ANKA'nın ikinci nesil uçağı için harekete geçti.

Bu 'ANKA' başka! Türkiye harekete geçti
Bu 'ANKA' başka! Türkiye harekete geçti
GİRİŞ 30.04.2014 03:40 GÜNCELLEME 30.04.2014 05:10
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

ANKA-S adı verilen yeni İHA'nın en önemli özelliği, yer istasyonundan değil doğrudan uydu üzerinden kontrol edilmesi olacak. Böylece Türkiye ''mesafeye bağlı kalmaksızın'' gözetleme ve istihbarat faaliyeti yapabilecek.

DOĞRUDAN BİLGİ AKTARACAK

Kamera ve motor sistemleri de geliştirilecek olan yeni ANKA, istenmesi durumunda yerdeki Mehmetçiğin telsiz ve bilgisayarına doğrudan bilgi aktaracak. Böylece operasyonlar sırasında kör nokta kalmayacak. Bunun yanı sıra ANKA-S'in kamerası da yenilenecek. Yeni kamera çok daha yüksekten çok daha net görüntü elde edebilecek görüntüler doğrudan askeri birliğe gönderilebilecek. Böylece operasyonlar daha güvenli hale gelecek.

KAPASİTE İKİ KAT ARTACAK

Mevcut ANKA, sadece 200 km'lik bir çap içerisinde hareket ediyor ve yer istasyonundan kontrol ediliyor. 2018 yılında tamamlanması öngörülen yeni İHA projesi, Türk Hava Kuvvetleri'nin izleme, gözlem ve istihbarat kapasitesini ikiye katlayacak. Hali hazırda yakıt ikmali için fırlatıldığı istasyona geri dönmesi gereken ANKA'nın yeni modelinde ise bu zorunluluk ortadan kalkacak. ANKA-S sivil hava limanları da dahil herhangi bir alana inerek yakıt ikmali yapabilecek.

SİVİL HAVA SAHASINDA DA UÇACAK

TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, yeni insansız hava aracının, daha uzun süre havada kalabileceğini yüksek irtifada uçacağını, üzerinde, hem sensörleri hem de silah sistemlerini taşıyabileceğini söyledi. Dörtkaşlı, "Yeni aracın sivil hava sahasında görev yapması için çalışma var. Sivil hava sahasında emniyetli uçabilecek sertifikasyon istemlerini karşılayabilecek. Proje uygunlaşıyor. ANKA'yı tasarlarken edinmiş olduğumuz tecrübe ve sıkıntıların giderilmesi adına yapılan çalışmalar insansız hava araçlarında daha iddialı olmamızı ve süreleri daha kısa tutarak üretimi gerçekleştiriyoruz. Bu bizi daha da cesaretlendiriyor" diye konuştu.

SİLAH DA EKLENEBİLECEK

Yeni ANKA modellenirken, ele alınan örnek ise ABD tarafından anakaradan kontrol edilirken, Afganistan'da bile görev yapabilen Reaper türü İHA'lardan alındı. ANKA-S ilk etapta silahsız olarak üretilecek. Ancak ANKA'nın 3. modelinde silah sistemlerinin uçağa eklenebileceği vurgulanıyor.

KAYNAK: AKŞAM
YORUMLAR 5
  • mehmet duran 9 yıl önce Şikayet Et
    ankaların motoru yenilenmelidir. havada yakıt ikmalini düşündünüzmü güzel türk mühendisleri motoru çok önemli ayrıca bu projeleri ayakta tutan paradır bu projeleri kendi ayakları üzerinde tutmak için dost ülkelere satışı dünülebilir
    Cevapla
  • Doğrucu Davut 9 yıl önce Şikayet Et
    Tebrikler. Türk ordusu barışta ne kadar güçlü olursa savaşlar bizden o kadar uzak olur. Ayrıca bu tarz savaş sistemleri dış ülkelere de satılıp ihracat rakamları güçlendirilebilir. Emeği geçenlere teşekkürler.
    Cevapla
  • BÜNYAMİN EROL 9 yıl önce Şikayet Et
    remzi. sen üret. kullanacak yer olmazsa dünyaya satarız. ayrıca şuan ortalık sütliman ise yarın ne olacağı belli olmaz. sadece savaşta değil barışta da kullanırız. komşu ülkeleri gözetleriz. olmadı yazın orman yangınları tespitinde kullanırız. olmadı tarım arazileri için kullanırız. kullanılacak alan çok yani
    Cevapla
  • Sarcan 9 yıl önce Şikayet Et
    İsmi niye ANKA - S ? Önce adı %100 milli olsun!. ANKA'yı anladık da şu S ne oluyor? İkinci nesil olduğunu anlatmak için İngilizce kelimenin ilk harfini niye kullanıyorlar? Madem milli? Bu yabancı özentiliği hastalığından ne zaman kurtulacaklar? Hayret bir şey. AVM'lerin isimlerinin ve caddelerdeki dükkan levhalarının yabancı kelimelerden olmasına son derece üzülen başbakan Erdoğan duyarsa projenin başındaki kişiyi fırçalar. Benden söylemesi. Ha! Bu arada, hani 2. nesil ANKA'lar silahlı olacaktı?
    Cevapla
  • Remzi Altunkaya 9 yıl önce Şikayet Et
    aga bunu nerde kullanacagiz bosuna masraf. önceden olsa terörle mücadele ülke güvenligi derdik ama simdi doguda pkk yaylalarda piknik yapiyor pasamizda seyrediyor yani TSK Polisimiz zaten karismiyor daha dogrusu karistirilmiyor yol kontrolunude pkk yapiyor suriye sinirimiz dersen yolgecen hani digersinirlarimizda israil heronlari cirit atiyor merkezde incirlik kontrolünde bu hava araci ile ancak pkk nin güvenli tatil yapmasini saglariz
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 85 milyon vatandaşa çağrı: Hepimizin namusuna emanettir!
Emeklilere promosyon ödemesinde yeni gelişme! Anlaşma imzalandı! SGK 19 bankayı duyurdu