Bakan açıkladı: Ölü sayısı 298'e yükseldi

Soma'daki maden faciasında bilanço giderek ağırlaşıyor. Son açıklamayı bu gece saat 01:00 sıralarında yapan Enerji Bakanı Yıldız, 6 maden işçisine daha ulaşıldığını bildirdi.

GİRİŞ 14.05.2014 18:47 GÜNCELLEME 17.05.2014 01:41
Bu Habere 34 Yorum Yapılmış

ÖÜ SAYISI 298'E YÜKSELDİ

Taner Yıldız saat 01.00 suların yaptığı son açıklamada ölü sayısının 298'e yükseldiğini belirtti.

İşte Yıldız'ın açaklamaları;

''EN AZ 2-3 İŞÇİMİZE DE ULAŞMAYI BEKLİYORUZ''

 

"284 işçimiz hayatını kaybetmişti ve onlar birinin haricinde de ailelerine teslim edilmişti. Arkadaşlarımızın yaptığı son tespitlerde 14 işçimiz daha tespit edildi. 6 işçimizi dışarı çıkarttılar ve Akhisar devlet Hastanesi'nin morguna gönderildiler. En az 2 veya 3 işçimize de ulaşmayı bekliyoruz. Sabaha kadar bu çalışmaların önemli bir bölümünü tamamlamayı planlıyoruz.

 

''290 İŞÇİ MADEN DIŞINA ÇIKARILDI''

 

Tespit etmiş olduklarımızla birlikte 298 işçimize ulaştık ancak en az 2-3 işçimizin daha içeride olduğunu tahmin ediyoruz. Ailelerin bize ulaştırdıkları sayı bulun gösteriyor. Şu anda 284+6, 290 işçimiz maden dışına çıkarılmış ve ailelerine teslim edilmek üzere işlemleri tamamlanmış durumda.

 

''SON ÇIKARILAN İŞÇİLER 1600-1700 METREDE BULUNDU''

 

Son çıkarılan işçiler 1600-1700 metrede bulundu çıkış mesafesine göre. Birinci blok tamamen bitirilmiş oldu. İkinci blokta aramalar devam ediyor. Dediğim gibi 2 veya 3 tespitten sonra tahminlerimize ulaşmış olacağız. Bütün bu işlemleri bitirdikten sonra maden ocağımız tekrar tamamen aranacak ve aile başvurularıyla karşılaştırılacak.

 

Vefat eden bütün işçilerimize Allah'tan rahmet, kederli ailelerine de sabrı cemil temenni ediyoruz. Çok ekstra bir şey olmazsa bir sonraki toplantıyı sabah yapacağız.''

Saat 21.50 Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Soma'da facianın meydana geldiği maden ocağında 8 işçinin daha cesedine ulaşıldığını bildirdi. Ölü sayısı 292'ye yükseldi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Gerek ailelerimizin başvuruları gerekse özel şirketin dokümanları verdiği veriler neticesinde içeride maksimum 18 işçi kardeşimizin olduğunu görüyoruz" dedi.

BAKANDAN SON BİLGİLER

Yıldız, gazetecilere yaptığı açıklamada, maden ocağında 284 işçinin hayatınıkaybettiğini hatırlatarak, yangının tamamen söndürülmesine ve maden içerisinde yanan destek kalaslarının güçlendirilmesine yönelik çalışmalar yapıldığını söyledi. Yangın ve ters hava akımlarıyla maden ocağının yorulduğunun söylenmesi gerektiğini ifade eden Bakan Yıldız, "Çok daha dikkatli arama ve kurtarma çalışmalarını takip etmemiz gerekiyor. O yüzden zamanı daha iyi değerlendirmemiz lazım ancak hızımızı yavaşlatan unsurlar var" dedi. Yıldız, şu anki en büyük hassasiyetlerinin arama ve kurtarma ekiplerinin zarar görmeden gereken işlemleri yapabilmesi olduğunu ifade etti.

İşçi yakınlarına ulaşamayan ailelerin kendilerine müracaatta bulunduğunu belirten Yıldız, şöyle devam etti:

"Şu ana kadar 16 ailemizden DNA testi için de örnekler alındı ve adli tıp kurumunda değerlendiriliyor. Sayıyı vermekten kaçındığımız speküle edilen konu üzerinde söyleyebileceğimiz, gerek ailelerimizin başvuruları gerekse özel şirketin dokümanları neticesinde içeride maksimum 18 işçi kardeşimizin olduğunu görüyoruz. Bu 16'ya da düşebilir, bu konuda özellikle ailelerimizin beyanlarını dikkate alarak bunu söylüyorum.

Bazı işçilerimizin vardiyadan çıktıktan sonra tekrar kurtarma çalışmalarına katıldıklarını anlıyoruz. 2-3 civarındaki tereddüdümüz bundan kaynaklanıyor, dolayısıyla biz bu maden kazasında 300 işçi kardeşimizi veya 301-299 civarında nihayetlendirebileceğimizi düşünüyoruz. Şimdiye kadar bu sayıyı vermiyor oluşumuz tamamen daha hassas davranma isteğinden kaynaklanmıştır. Şu ana kadar verdiğimiz bütün veriler elimizde somut elde edilebilir ve üzerine teyit ettiğimi rakamlar idi. Ama gerek sosyal medyada gerekse bazı yerlerde bu çok fazla speküle edildi. Amacımız bunu en nihayetinde vermekti ama bu rakamı şimdi telaffuz ediyoruz. Şu anda maden ocağında yeraltında 18'den daha fazla olmamak kaydıyla işçi kardeşlerimizin bulunduğunu görüyoruz. Toplam sayı da bu; 300 civarında. 301 302 olmayacağını tahmin ediyoruz, düşünüyoruz. Dolayısıyla böyle bir sayıda kapatabiliriz diye öngörüyoruz."

Yıldız, kurtarma çalışmalarının tamamen bitmesinin ardından ocağın tekrar aranacağını ve nihai rakamın kamuoyuyla paylaşılacağını kaydederek, "En azından üst sınırını burada telaffuz etmiş olduk, ümit ediyoruz ki daha altında çkar" dedi.

Kurtarma çalışmasına katılan ekiplerin bir yandan güçlendirecekleri tavan altından geçip, daha ilerde bulunan işçileri ocak dışına çıkartacaklarına dikkati çeken Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İçeride karbonmonoksit seviyesinin düne göre biraz daha düştüğünü görüyoruz ama bir doyum noktasına geldi. Madende yangın bir miktar devam ediyor bu da karbonmonoksit yayılımı yapıyor. Ama düşme eğilimi var. Şimdi yangının tamamen söndürülmesi için arkadaşlar zaman harcayacaklar, tahkimat için zaman harcayacaklar, ondan sonra daha arkada bulunduğunu düşündüğümüz 2 bloğa da girecekler. Dün 1 tanesine kısmen girmişlerdi. Şu anda vardiya ile çalışan ve karbonmonoksit altında çalışan kurtarma ekibinin sıhhatini ön plana almış durumdayız, o yüzden hızımızda yavaşlama olabilir."

"Elimizdeki en büyük veri içerde en fazla 18 civarında işçi kardeşimizin olduğudur"

Yıldız, henüz teslim edilmeyen cenazeler için başvuru olmadığını, bunların gün içinde teslim edileceğini düşündüğünü belirterek, halen kurtarma çalışmalarına toplam 530 kişinin katıldığını söyledi.

Bunların hepsinin maden sahasına giremediğini, değişimli olarak madende çalıştığını kaydeden Yıldız, iyi niyetle Soma'ya gelen bazı kurtarma ekiplerinin madencilikten anlamadığı için kullanamadıklarını söyledi.

Yıldız, bazı araçları azaltma talimatı verdiğine değinerek, başka illerden gelenlerle birlikte 76 civarında olan ambulans sayısını 35-36'a kadar indirdiklerini söyledi.

Kamuoyuyla olanları paylaştıklarını kaydeden Bakan Yıldız, "Bazı yerlerde olmayanlar üzerinden yönetim yapılmaya çalışılıyor, bunu doğru bulmuyoruz. Bu çok ciddi bir iş, üzüntümüz büyük. 77 milyon kalbiyle, yüreğiyle buraya odaklandı. Vefat eden işçi kardeşlerimize yanlış olduğunu düşünüyorum. Biz bu işi nihayetlendirdiğimiz zaman, içeride hazır olan denetim ekipleri çalışmalarını yapacaklar. Ama bu maden ocağına denetim ekiplerini sokamayız" diye konuştu.

Taner Yıldız, adli ve idari soruşturmanın kazanın olduğu saatten itibaren başlatıldığını belirterek, şöyle konuştu:

"Bu veballi bir iş, hem dünyamızı hem ahiretimizi ilgilendiren bir iş. Bu kazanın ardından 300 civarında işçi kardeşimizi kaybedeceğiz. Bu konuda herhangi birini ister kamudan olsun ister özel sektörden olsun eğer hatası varsa bununla alakalı tahammülümüz olmaz. Bu vebale kimse de girmemeli, arkadaşlarımı da bundan sonraki süreçle uyardım."

Bir gazetecinin içeride 100'den fazla kişi olduğunu söylemesi üzerine Yıldız, şunları kaydetti:

"Yeni mi geldiniz. Biz bunu açıklamıştık. İçeride yüzlerce dediğiniz rakamı en fazla 18 işçi kardeşimiz civarında olduğunu biliyoruz. Ben bu rakamları tekrar vermek istemiyorum. Dolayısıyla yüzlerce rakamını iştahla bazı yerlerde telaffuz edildiğini utanarak izliyorum. Onlara da bunu ithaf ediyorum. Bir an önce bitirmek istiyoruz. Şimdi elimizdeki en büyük veri 284 kaybımızın olduğu, içerde en fazla 18 civarında işçi kardeşimizin olduğu ve 77 milyonun da yaralı olduğudur. Şu anda elimizdeki en büyük veri bu arkadaşlar."

Yıldız, maden sahibinin eşiyle ilgili bir soru üzerine, şu cevabı verdi:

"Özel sektörle görüşeceksiniz, onlara her şeyi sorabilirsiniz. Ben burada hükümetimiz adına devletimiz adına bütün ekibimizle bu işi doğru yönetmek için buradayız ve önceliğimiz şu işçi kardeşlerimizin çıkartılması, bunun dışında başka bir şey konuşmuyoruz."

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 34
  • Doktor Faruk 9 yıl önce Şikayet Et
    DİRİ DİRİ GÖMÜYORLAR. KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMELERİ TEDAVİSİ Hastaya ilk üç gün içinde müdahale edilmelidir. Hasta biraz soğuk bir ortama alınır. Deri gözenekleri açılınca karbonmonoksit dışarı çıkar. Vücudu soyundurulduktan sonra deri gözeneklerini açmak amacı ile hasta SOĞUK SU ile yıkanır (önce göğüs kısmı). Ölü durumdaki beden soğumuş durumdadır (aslında ölü değil sersemlemiş durumdadır). Yıkanacak su hastanın vücudundan daha sıcak olmalıdır. Yıkarken kesinlikle ovalama yapılmaz. Eğer ovalama yapılırsa, deri üstündeki kirler gözenekleri tıkar. Önce vücut su içine konur ve 20 dakika beklenir. Sonra hafif tazyikli su ile gözenekler açılır. Sonra kalp masajı yapılır ve S sinyali gönderilir. Kalp atmaya başlayınca hasta hayata döner. Ne yazık ki bugüne kadar birçok insan diri diri gömüldü.
    Cevapla
  • OĞUZHAN 9 yıl önce Şikayet Et
    Öncelikle Ölen Kardeşlerime Allah'tan Rahmet, Yakınlarına Baş Sağlığı diliyorum. En azından DUAlarla destek olmalıyız.... Bu olaydan nemalanmaya çalışanlara yazıklar olsun!Bu GEZİ Güruzgahı 10 ağaç için yaptıklarını şimdi de bu acı olay için yapıyor.Ülkenin çeşitli yerlerinde aynı senoryaları oynanıyor. Bu olayın öncesinde bir kaç ayı iyice gözden geçirirseniz göreceksiniz BİRİ lerininn sanki bir olay olacakmış gibi twitleri veya basına açıklamada bulunmaları! Olay ilk çıktığında neden Firmanın sahibi yerine Hükümetin üzerine gidildi? Verilen soru önergesi neden soma için verildi (üstelik denetimleri iyi yapılan bir yere) Türkiyede o kadar maden ocağı varken? Birilerinin ''ilerde çok kötü şeyler olacak Başbakan gidecek'' diye açıklamaları varken! ... Bir Gezi teroristlerinin 10 ağaç için millete ve devlete yaptıkları zararlara bir de maden işçisi kardeşimin o kötü olaya rağmen devlet malına zarar gelmemesi için ''BOTUMU ÇIKARAYIM MI'' sözüne bakıyorum. Hangisi vatansever?!...
    Cevapla
  • milletin ferdi 9 yıl önce Şikayet Et
    Arkadaşlar, sağduyulu mesajlarınız için teşekkür ederim. Bu acı olay ayrışmamıza değil birleşmemize vesile olsun inşallah... Ölülerimiz üzerinden yalanın türlü çeşidiyle rant devşirmeye çalışan, yaralı ya da hasta taşıyan ambulansı bile tekmeleyen parazitlerin amacına hizmet etmeyelim. Bu en çok da hayatını kaybeden işçi, mühendis kardeşlerimizin ruhlarına eziyet etmek olur. Bu çapulcu parazitler hariç hepimizin yüreğinin aynı attığı yine bu elim kazada bir kez daha belli oldu. Allah (C.C.) onları şehitlik mertebesine eriştirsin. Giden canlar geri gelmez ve ölüm Allah’ın (C.C.) emri ama inşallah bir daha böyle kazalarda başka canlar kaybetmeyeceğimiz bir düzeye gelmemize de vesile olurlar ve bu sebeple de Allah (C.C.) mertebelerini daha da yükseltir inşaallah. İş güvenliği ile ilgili oldukça düzenleme de yapıldı. Artık çok şükür tersane kazaları haberleri kesildi. Ama demek ki daha yapmamız gereken şeyler var. Gereken ilave tedbirler neyse elbette yapılmalı ve yapılacağını da düşünüyorum.
    Cevapla
  • haluk çelebi 9 yıl önce Şikayet Et
    Sn Kemal Bey. Kemal Bey kardeşim benimki sadece şüphe ve dediğim gibi umarım doğru değildir, sizin dediğiniz doğrudur ve ben yanılıyorumdur.. Ama Türkiyemizin üzerinde o kadar büyük oyunlar oynanıyor ki, daha içeride insan varken, cenazeler bile defnedilmemişken bu olaydan rant sağlamaya çalışan, Taksim'e, Kızılay'a vs çıkan, ambulans tekmeleyen, ortalığı yakıp yıkan leş kargalarından herşey beklenir. Bunlar insan falan değil. Bunlar felaketler olunca sevinip sokağa inen leş kargaları. Rabbim ıslah etsin
    Cevapla
  • Kemal Ademoğlu 9 yıl önce Şikayet Et
    Syn haluk çelebi !. Ben sabotajdan şüphelenenlerdenim ancak trafo vardiya değişimi esnasında değil vardiya değişiminden 15 dkk önce patlamış diye işittim. 15 dkk sonra patlasaymış içeride 1500 kişi olacakmış duyduğuma göre. İnşaallah suçlu varsa yakalanır ve cezasını bulur. Allah gidenlere rahmet, kalanlara sabır ihsan eylesin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İstanbul Valiliği duyurdu! Gaziosmanpaşa'da toprak kayması: 96 vatandaş tahliye edildi
Bakan Bayraktar'dan müjde! 'Birkaç ay içinde kazacağız'