Acı gerçek! Sorumlular suçlu bulunsalar dahi...

Türkiye, Soma'da meydana gelen maden faciasında yaşamını yitirenler için üzülürken, benzer olaylarda yargının caydırıcılıktan uzak bir tutum sergilemesi, olası yeni faciaların önlenmesi konusunda umutları kırıyor.

Acı gerçek! Sorumlular suçlu bulunsalar dahi...
Acı gerçek! Sorumlular suçlu bulunsalar dahi...
GİRİŞ 16.05.2014 06:50 GÜNCELLEME 16.05.2014 09:10
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Yargının şimdiye kadar verdiği kararlar göz önüne alındığında Soma'da yüzlerce işçinin ölümüne neden olan denetim ve kontrol yükümlülüklerini yerine getirmeyenler hakkında en fazla 22.5 yıl hapis cezası verilecek.

İş kazalarında savcılıklar sorumlulara genellikle "taksir" hükümlerinin işletilmesi talebiyle dava açıyor. Türk Ceza Kanunu'na göre tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu öldürme fiilleri, "taksirle öldürme" başlığı altında düzenleniyor.

TCK'ya göre ölüm ya da yaralanmanın gerçekleşebileceğini öngörmesine rağmen gerekli önlemleri almayanlar hakkında "bilinçli taksir"den ceza veriliyor. Bilinçli taksirin olduğu durumlarda, ceza taksirli suçun 3'te 1'inden yarısına kadar artırılabiliyor. Yani birden fazla ölümün meydana geldiği olaylarda cezanın alt sınırı 2,5 yıl, üst sınırı ise 22,5 yıl hapse kadar çıkabiliyor. Çoğu iş kazasında denetim ve kontrollerin yapılmaması halinde kazaların meydana gelebileceği öngörülmesine rağmen savcılıklar sorumlular hakkında bu suçtan dava açmayı tercih etmiyor.

Türkiye'de meydana gelen iş kazalarında davalar genellikle "taksirle öldürme" suçundan açılıyor. Bu suça verilen cezanın alt sınırı 2 yıl olduğu için de caydırıcı bir niteliği olmuyor. Birden fazla kişinin öldüğü olaylarda cezanın üst sınırı 15 yıl olarak öngörülüyor. Soma'daki maden kazasında da sorumlular hakkında, "taksir"den dava açılırsa en fazla 15 yıl, bilinçli taksirden dava açılır ise en fazla 22,5 yıl hapis cezası verilebilecek.

YORUMLAR 3
  • Temiz Bey 9 yıl önce Şikayet Et
    Ben 27 mayısı yaşamış biri olarak !. Bu tuzağın arkasında CHPnin olduğunu düşünüyorum ! Zamanında Menderesede nice iftiralar ve tuzaklar kurdular,1937 doğumluyum askerliğimi birmiş halen işsiz biri olarak aylak aylak Ankara kızılayda geçiriyordum günlerimi, CHPnin kodaman çocukları caddeleri karıştırmaya başladığında duyduklerım şaşırtmıştı beni, Menderes yönetimi muhalif gençleri kıyma makinesin geçirip yok ediyor diye yazıyordu hürriyet ve Cumhuriyyet gazeteleri ! Ablamlarda kalıyordum buraları tehlikeli oluyor diye beni Sapancaya gitmeye mecbur ettiler !
    Cevapla
  • Harun Gulen 9 yıl önce Şikayet Et
    yanliz bir ayrinti varki,. soma kazasinda isguvenligi tedbirlerindeki eksiklikmi, yoksa bir yada bir kac turlu sabotajmi baskin cikacak onu merakla bekliyoruz.
    Cevapla
  • Harun Gulen 9 yıl önce Şikayet Et
    22bucuk yil... tabi buda iyi niyet vesaire derken birde bilmemkacbin lira para cezasina cevrilip isguvenligi icin harcanabilecek para , pek cok insanin hayatini tehlikeye atma pahasina ucuza is cikarma meraklisini salivermeye harcanacak. sonucta isverene giren cikan yok, guvenlik tedbirlerine yatirim yapmadigindan dolayi fazladan elde ettigi karlara saysin. bir ara cikip bi " pardon " dedikten sonrada unutulur nasil olsa.. oh ne ala.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Dünyanın gözü bu görüşmede! Heniyye Türkiye'ye geliyor
Son dakika: İsrail'den İran'a misilleme saldırısı