Sökülen Osmanlı armaları için yasa teklifi

AK Parti, 1927'de çıkarılan kanunla sökülen Osmanlı saltanat armaları, padişah tuğraları ve methiyelerinin yerlerine takılması için yasa teklifi hazırladı.

Sökülen Osmanlı armaları için yasa teklifi
Sökülen Osmanlı armaları için yasa teklifi
GİRİŞ 27.05.2014 11:14 GÜNCELLEME 27.05.2014 11:14
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Teklife göre; Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde oluşturulacak bir komisyon marifetiyle kaldırılan, taşınan veya benzeri herhangi bir işleme maruz kalan tuğra, arma, methiye ve kitabeler tespit edilecek. Restorasyonları ve muhafazaları sağlanacak.

İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü'nün ana giriş kapısındaki "TC" ibaresinin yanında Sultan Abdülaziz tuğrası yeniden ortaya çıkarılmıştı.

1927'DE OSMANLI İZLERİ BÖYLE SİLİNDİ

1927'de çıkarılan kanunun ardından birçok tuğra, kitabe ve arma, çekiç ve keskilerle yerlerinden kazınarak söküldü. Bazı tuğraların üzeri mermerlerle örtüldü.

AK Parti Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün ve AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Şentop, TBMM Başkanlığı'na ayrı ayrı verdikleri kanun teklifleriyle, "1057 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Dâhilinde Bulunan Bilumum Mebanii Resmiye ve Milliye Üzerindeki Tuğra ve Methiyelerin Kaldırılması Hakkında Kanun'un yürürlükten kaldırılmasını" önerdi.

Aygün'ün hazırladığı teklifin gerekçesinde 107 sayılı Kanun ile "tuğra ve arma ve kitabeler Devlet veya belediye malı olan binalarda bulunduğu halde kaldırılarak müzelere konulur. Yerlerinden kaldırılmalarıyla gerek kendilerinin, gerek bulundukları binaların, bedii veya tarihi kıymetlerine halel gelecek olanlar, eserin ve bulunduğu mahalin bedii kıymetini nakisedar etmemek üzere münasip vesait ile örtülür" şeklinde düzenleme yapıldığı belirtildi.

Zeki Aygün'ün teklifinin gerekçesinde şunlar kaydedildi:

"TARİHİ ESERLER TAHRİP EDİLDİ"

"Uygulamada 1927 yılında çıkarılan 1057 sayılı Kanun amacının da ötesine geçilerek bilinçsizce tuğra, arma ve methiyelerin söküldüğü, kazındığı ve yok edildikleri bilinmektedir. Yapılan tespitler göstermektedir ki kültür ve sanat dünyamız üzerinde büyük tahribat yapılmıştır. Bu elim tahribatın giderilmesi sadece tarihimize sahip çıkmanın değil geleceğimize sahip çıkmanın da gereğidir. Taşınan, kaldırılan ve sökülen anıtlar, tuğralar, alâmetler ve benzeri sanat eserlerinin tekrar gün yüzüne çıkarılması, envanter çalışmalarının yapılması, bunların yeni nesiller tarafından değerlendirilebilmesi için gerekli eğitim, bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetlerinin önünün açılması gerekmektedir."

"KENDİMİZİ TANIMAMIZ İÇİN TARİHİMİZİ BİLMELİYİZ"

"Tarihsel geçmişiyle barışık olmak her ülke için önemli bir hususdur. Bir milletin ömrünün uzun olabilmesi için her şeyden evvel kendini tanıması lazımdır; kendini tanıması için de evvela tarihini bilmesi gerekir. Bu günün varlığının kökü dünde, yarının gücü bugündedir. Bu nedenle söz konusu Kanunun yürürlükten kaldırılarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde oluşturulacak bir komisyon marifetiyle kaldırılan, taşınan veya benzeri herhangi bir işleme maruz kalan tuğra, arma, methiye ve kitabelerin tespitinin yapılması, restorasyonlarının ve muhafazalarının sağlanması amacıyla Kanun Teklifimiz hazırlanmıştır."

Şentop'un teklifinin gerekçesinde ise şunlar kaydedildi:

"ORTAK DEĞERLER TAHRİPTEN KURTARILMALI"

"1057 sayılı Kanun, saltanatı hatırlatan simge ve işaretleri ortadan kaldırmayı, görünür olmaktan çıkarmayı amaçlamaktadır. Döneminin şartları göz önüne alındığında, bir anlama sahip görülebilecek bu kanunun artık lüzumu ve bir varoluş mantığı kalmamıştır. Bu kanun ayrıca, târihî eserlerin orjinalliklerinin bozulmasına yol açacak bir içeriğe de sahiptir. Nitekim kanunun Meclis'teki müzakereleri sırasında, bu açıdan tartışmalar yaşanmış ve ilgili Komisyona geri çekilerek yeniden değerlendirilmesi sağlanmıştır. Târihî eserlerin orjinalliklerine halel getirecek teşebbüslerin zemini hâline getirilen bu kanunun yürürlükten kaldırılması, hem milletimizin, hem medeniyetimizin, hem de bütün insanlığın ortak değerlerinin tahrip tehdidinden kurtarılması anlamına da gelecektir."

YORUMLAR 1
  • Murat Kara 9 yıl önce Şikayet Et
    Tarihini Yok Sayan Bir Devlet, Bir Millet Olur mu?. Cumhuriyetin ilanı ile ne yazık ki böyle bir gayretgeşliğe girildi. Ama aynı adamlar Danıştay'ın 100 bilmem kaçıncı yılını, Polis teşkilatının yine 100 bilmem kaçıncı yılını, İtfaiye, Zabıta gibi köklü kuruluların 100 küsürüncü yılını kutlarken de gögüsleri kabarta kabarta hamaset yapmaktan da geri durmazlar. Hani siz genç cumhuriyettiniz? Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu. Elbette tarihi gerçekleri inkar etmeyeceksiniz, İmparatorluk dağılmış yerine genç bir ülke kurmuşuz. Ama bu tarihimizi, ceddimizi inkar etmemizi gerektirmiyor. Bu kadar aşağılık kompleksine gerek yok!
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Türk askeri pratiğine Baykar damgası: Kısa sürede büyük etki
Diyarbakır'da yarım kalan yolda elektrik direklerinin görüntüsü şaşırttı