Kürtçe’de yasaklardan devlet gölgesinde çözümlere

Kürt gazeteciliği ve medyasının akademik düzeyi, sorunları ve çözüm önerileri Ankara’da Anadolu Ajansı’nın ev sahipliğinde konuşuldu.

Kürtçe’de yasaklardan devlet gölgesinde çözümlere
Kürtçe’de yasaklardan devlet gölgesinde çözümlere
GİRİŞ 30.05.2014 13:26 GÜNCELLEME 30.05.2014 16:36
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Ökkeş Koska'nn haberi, 

Birçok ailenin çocukları öğrenmesin diye evlerinin içinde dahi konuşmadığı, Türkçe bilmeyen annelerin cezaevlerindeki çocukları ile konuşturulmadığı, ürünleri satmak için pazara giden Kürdün Kürtçe konuştuğu için evine parasız gittiği günlerden sonra devletin resmi kurumu olan Anadolu Ajansı Kürtçe Haberciliğin Sorunları ve Çözüm önerileri Çalıştayı ile bu konuda sorunların giderilmesi için bir ilke imza attı. Çalıştayda Kürtçe iletişim fakültesi için ilk söz alındı.

Kürt olmak Kürtçe konuşmanın suç kabul edildiği Türkiye'yi hatırlamak için çok uzaklara gitmeye gerek yok. Ülkenin ilk Kürt Bakanı merhum Şerafettin Elçi bu ülkede Kürt var ve ben de onlardan biriyim dediği için 27 ay hapis yattı.

Kürt basın tarihine göz attığınızda ise bu yasak ve asimilasyon sınırları aşmış durumda tek parti döneminde çıkarılan kanunla yurt dışında çıkarılan Kürtçe yayınlar ve Kürtçülük propagandası yapan neşriyatlar bile kapatılmıştı. Yasaklara rağmen ayakta durmayı başaran Kürt basını ve Kürt dili Osmanlı döneminde farklı milletlerle gazeteler çıkardı. Buna en iyi örnek Kürtlerin Bosnalılarla birlikte çıkardığı Şark gazetesi.

Kürtçe'nin duayen isimlerinin konuşmacı olarak katıldığı çalıştayda en büyük sorunlar; standartizasyon, bu işe kafa yoranların kendi kafalarına göre kelime üretmeleri, hamisizlik, patronajsızlık, moda mod çeviriler, olarak sıralandı.

Bu sorunların çözümü noktasında kamunun, üniversitelerin STK'ların, muhalif Kürt basının birlikte çalışması ve devletin çıkan gazetelere destek vermesi (ilan) gibi öneriler konuşuldu.

KÜRTÇE İLETİŞİM FAKÜLTESİ YOLDA

Kürtçe Haberciliğin Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı'nın onur konuğu olan Bülent Arınç konuşmasında iletişim fakültelerinin yetenekli gazeteci yetiştirmediğinden sitem edince Kürdoloji Başkanı Kadri Yıldırım Artuklu Üniversitesi'nde Kürtçe İletişim Fakültesi kurmak için müsaade istedi. Arınç'ın İnşallah diye cevaplandırmasından sonra Yıldırım, gerekli hazırlıkları yapıp YÖK'e sunacaklarını ve Arınç ile görüşeceklerini ifade etti.

Kürtçe'nin bunca yasak ve asimilasyona rağmen bugüne kadar ayakta kalmasını ve hala konuşuluyor olmasını dengbejlik geleneğine ve medreselere dayandıran Kürdoloji Başkanı Profesör Dr. Kadri Yıldırım son oturumda Kürtçe haberciliğinin  ve Kürt dilinin bu güne kadar gelmesinde emeği geçen muhalif basına, bedel ödeyenlere ve mücadele verenlere teşekkür etti.

Yıldırım konuşmasını Said Nursi’nin şu sözleri ile bitirdi: Biz Türkler ve Kürtler toplamımız tam iyi bir adam eder.

okkes.koska@haber7.com

twitter.com/OkkesKoska

YORUMLAR 6
  • Hain Kurt 9 yıl önce Şikayet Et
    bazilari atlamis hemen, ben kurdum, zazayim, istemezuk. Bir kere Turkiyede 12M kadar kürt ve 2M kadar zaza var... Oncelik sirasi kürtlerin... sonra sira zazalara gelir, aglamayan cocuga mama yokmus... Ben askeri okulda okudum ve hala hatirlarim koca koca albaylarin nasil beyin yikadiklarini "kürt diye birsey yoktuuuuuur... onlar karda yürüyen türklerdiiiiiir, karda yürürken kar kurt diye ses ciktigi icin onlara kart/kurt yani kürt denilmektediiiiiir!" Yil 1990! polisin kimlikteki dogum yerlerine gore muamele ettigi, isimlerin zorla türkceye cevrildigi, gavurlara yapilmayanlarin kendi vatandasimiz olan kürtlere yapildigi donemlerden bugünlere... yetmez, kürt/türk/zaza/alevi/su bu... bunlar bahardaki cicekler gibi rengarenk olmali, hepsi farkli renkde farkli tadda farkli sekilde, ama bir araya geldiginde bahce olmali... Türkiye boyle olmali ve olacak, ama bu ne kadar sürer bilinmez, aramizda cooook irkci, kafatasci, anti-kürt, beyaz türkler var malesef... bunlarin iyice torpulenmesi lazim...
    Cevapla
  • NİZAMÜLMÜLK 9 yıl önce Şikayet Et
    nerden nereye. çok ilerledik çok kürt kelimesinin bile yasak olduğu günlerden devlet eliyle kürt dilini geliştirmeye kadar gelebildik.demokratikleşiyoruz.90 larda avrupada bunlar oluyor avustralyada devlet etnik kültürleri koruyor muhabbetleri yapardık.Şehir efsanesi gibi birşeydi bizim için.HÜLASA: Hayaldi,gerçek oldu... Maaşallah devletime maaşallah hükümetime.
    Cevapla
  • hasan şahin 9 yıl önce Şikayet Et
    coool boys ve sinan beyler. kürtmüsünüz zazamısınız bilimiyorum ancak ben özbe öz türküm,ana dil eğitimi dahil kürtlere ve ezilenler tüm özgürlüklerin,hakların verilmesinden yanayım.özgürlüklerin değil yasakların ülkeleri bölüp gerilettiğini bilmenizi isterim.dünyada hiç bir özgür ülke ne bölünmüş nede iç savaş olmuş nede geri kalmıştır.ancak özgür olamayıp bölünen,yoksul,geri kalmış onlarca ülkeyi örnek verebilirim.en yakın örnek ırak ve suriyedir.iki diktatör ülkelerini ne hale getridiler.
    Cevapla
  • Imran Demir 9 yıl önce Şikayet Et
    iki nokta. 1. kürtler osmanli dönemindeki haklari verilsin yeter. 2. birinci dünya savasinda bu ülkeyi isgal edip atalarimizi sehid eden ingiliz fransizlarin dili okullarda serbestken savasta beraber sehid düsmüs kürtlerin dili yasakti. vicdan merhamet ALLAH bunlar yoksa gerisi fassizm kemalizmdir- akp bu konuda destegi hak ediyor
    Cevapla
  • sinan 9 yıl önce Şikayet Et
    bende zazayım. hiç gereği yokken zazacaloji bölümü açılmasını istiyorum, çünkü öle bi dil bölümü açılırsa, türkiyenin önünde bi engel kalmaz, işsizlik biter, terör biter, eğitim seviyemiz en üst seviyede olur. İthalatımız minumuma düşer ihracatımız tavan yapar amerika bizden yardım ister, hiç bi ülke haberimiz olmadan kendi topraklarına bi ağaç daha dikemez. !
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Elektrik ve doğal gaz fiyatlarında nisanda değişiklik olmayacak
İstanbul'a yeni tünel: Süre 30 dakika kısalacak, açılış tarihi belli oldu!