Define avcıları hazineyi Karadeniz'de aradı

Binlerce yıllık tarihe ve farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan Türkiye'de define arayan avcılar en çok Karadeniz'in topraklarını kazdı.

Define avcıları hazineyi Karadeniz'de aradı
Define avcıları hazineyi Karadeniz'de aradı
GİRİŞ 02.06.2014 13:46 GÜNCELLEME 02.06.2014 13:46

AA muhabirinin Kültür ve Turizm Bakanlığından edindiği bilgiye göre, zengin olma hayallerini kuran kişilerle macera peşinde koşanların başvurdukları define avcılığına Türkiye'de sıklıkla rastlanıyor.

Define avcıları, özellikle toplulukların paralarıyla değerli eşyalarını yaşadıkları bölgelere gömdüğü rivayetleri, halk kültüründeki definecilik hikayeleri, dini ögelerle süslü define arama öyküleriyle bu arayışa yöneliyor.

Define kazıları en çok Giresun, Ordu, Bursa, Sivas'ta 

Define kazısı başvurularında en çok Karadeniz Bölgesi'ne yönelik başvurular göze çarpıyor. 

Başvuruların yıllara göre il genelindeki baş sayıları farklılık gösterse de 2013 yılı istatistiki bilgilere bakıldığında en çok izinli define kazısı yapılan ilerin başında Giresun, Ordu, Bursa, Sivas yer aldı.

Ancak bu izinli kazılarından herhangi bir gömü veya defineye rastlanmadı.

"Define Arama Yönetmeliği" kapsamında müze denetimindeki 2010 yılında 158, 2011'de 125, 2012'de 106, 2013'te 131 ve 2014'ün ilk 5 aylık verilerine göreyse 23 izinli define kazısı gerçekleştirildi.

Tarihteki ilk uygarlığın izlerinden bugünlere farklı etnik ve din ve kültür yapısıyla hala araştırmacıları şaşırtan bulgularıyla Anadolu, define avcılarının da umudu.

Bu nedenle, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nca "taşınır ve taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarını meydana çıkarmak üzere, araştırma, sondaj ve kazı yapma hakkı, sadece Kültür ve Turizm Bakanlığına ait" olduğunu belirtse de define efsanelerinin etkisinde kalan kişilerin taleplerini karşılamak ve kaçak aramaları önlemek amacıyla define arama izni verilebiliyor.

Kanuna göre, arama sonucunda bulunan define Hazineye ait arazideyse yüzde 50'si arayıcıya, özel veya tüzel kişilere ait arazideyse yüzde 40'ı arayıcıya, yüzde 10'u ise mülk sahibine veriliyor.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Saçlarına kına yakıp asker çorbası içtiler: 57. Alay Vefa Yürüyüşü başladı
Bakan Tekin: Öğretmen atama rakamında uzlaştık