Türk Boğazları için denizde eylem

Türk Boğazları Günü'nde, kazalara dikkati çekmek amacıyla "İstanbul'u seviyorum. El ele verelim ve koruyalım" adlı deniz eylemi yapıldı.

Türk Boğazları için denizde eylem
Türk Boğazları için denizde eylem
GİRİŞ 08.06.2014 16:00 GÜNCELLEME 08.06.2014 16:00

Türk Boğazları Günü'nde, yaşanan kazalara dikkati çekmek amacıyla Doğa ile Barış Derneği tarafından Türkiye Çevre Kozası Kuruluşları ile Boğazlar Güç ve Eylem Birliği'nin desteğiyle "İstanbul'u seviyorum. El ele verelim ve koruyalım" adlı deniz eylemi gerçekleştirildi.

İstanbul Boğazı'nda gerçekleştirilen eylem Kabataş'tan "Küçük Prenses Melani" adlı tekneye dernek üyelerinin binmesiyle başladı. Boğaz turuyla devam eden eylemde, eyleme katılan 2550 tekne Beykoz Paşabahçe'de biraraya gelerek "Felaketten önce güvenlik", "Türk Boğazları petrol boru hattı değildir", "Ölüm gemilerine hayır" yazılı afişleri açtı. Tekneler felaketlere dikkati çekmek için siren çalarak eyleme destek verdi.

Küçük Prenses Melani teknesinde basın açıklaması yapıldı. Doğa ile Barış Derneği Karadeniz ve Boğazlardan sorumlu Başkan Yardımcısı İklil Üstün, açıklamayı yapmadan önce Soma'da ve Gezi olaylarında hayatlarını kaybedenler için saygı duruşunda bulunulmasını istedi. Saygı duruşunun ardından konuşmasına başlayan Üstün, Türk Boğazlarında tehlikeli tanker taşımacılığına dikkati çekti.

Üstün, şunları kaydetti:

"Türk Boğazları dünyanın en yoğun ve kaza ihtimali en yüksek uluslararası deniz trafiğine geçiş imkanı veren, bölgenin tek su yoludur. Bu su yolundan tank yapılan tehlikeli madde taşımacılığı sırasında olabilecek bir kaza veya sabotaj sonucu milyonlarca insan ölebilir. Canlı yaşam ile doğa, tarihi, kültürel ve ekonomik değerlerimiz onarılmaz zararlar görebilir. Burada birçok kaza yaşanırken, felakete dönüşmesinden şans eseri kurtulunmuş, büyük çevre ve deniz kirliliği meydana gelmiştir."

Türk Boğazlarındaki felaketleri önlemek için bir deniz eylemi gerçekleştirdiklerini belirten Üstün, "Bu bağlamda felaketi önlemek için bugün burada 'İstanbul'u seviyorum. El ele verelim ve koruyalım' adı altında düzenlediğimiz eyleme 2550 tekne katıldı. Tekne bulunan 15 bin kişiyle oluşturulan Güç ve Eylem Birliği adına da tüm dünya yaşayanlarına haykırıyoruz. Bizler ölüm gemilerinin Türk Boğazlarından geçmelerini istemiyoruz. Felaket yaşanmadan el ele verelim ve koruyalım" diye konuştu.

Eylem Beykoz Sahili'nden Beşiktaş Kabataş İskelesi'ne dönülmesiyle son buldu.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Belediye binasına asılan borç sonrası Şeyma Döğücü sessizliğini bozdu
Eray Güçlüer 'İsrail İran'a saldıracak' diyerek hedef alınacak yeri açıkladı