Ezanın aslına iadesinin 64. yıl dönümü

Ezanın tekrar Arapça okunmasını sağlayan eski başbakanlardan Adnan Menderes'in mezarı başında anma töreni düzenlendi.

Ezanın aslına iadesinin 64. yıl dönümü
Ezanın aslına iadesinin 64. yıl dönümü
GİRİŞ 15.06.2014 14:06 GÜNCELLEME 15.06.2014 14:06
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Sivil Dayanışma Platformu üyelerince, ezanın tekrar Arapça okunmasını sağlayan eski başbakanlardan Adnan Menderes'in mezarı başında anma töreni düzenlendi.

Ezanın aslına iadesinin 64. yıl dönümü dolayısıyla Adnan Menderes'in Topkapı'daki anıt mezarında gerçekleştirilen tören, Kur'an-ı Kerim okunmasıyla başladı.

Grup adına konuşan Vizyon Gençlik Derneği'nden Betül Uyar, ezanın, ibadete yapılan çağrı olarak Hz. Muhammed zamanından bu yana Arapça okunduğunu söyledi.

Ezanın, Bilal-i Habeşi'nin ilk okuyuşundan sonra değişik toplumlarda, değişik makamlar kazansa da dilinde herhangi bir değişiklik olmadığını vurgulayan Uyar, şunları kaydetti:

''Bu açıdan ezanın Şeair-i İslamiye'den olma özelliğini koruması, asli şekliyle okunmasına bağlıdır. Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren başlayan reform tartışmaları içinde en önemli konu ezan olmuştur. Ezanı Türkçeleştirme özleminin ilk provası 1928 yılında yapılır. İlahiyat Fakültesi öncülüğünde İslam dininin reform ve modernleştirme sorununu incelemek ve üniversite kanalıyla MEB'e tekliflerde bulunmak üzere bir komisyonun kurulması kararlaştırılır ve ezanın Türkçe okunması için tavsiye kararları alınır.''

Dirilişe 5 Kala Hareketi'nden Muhammet Yasir Yaman ise bu tavsiye kararlarından sonra İlahiyat Fakültesi'ne olan ilginin giderek azaldığını belirtti.

Yaman, 1932 yılından itibaren Diyanet İşleri Başkanlığınca Arapça ezan okuma yasağı getirildiğini, 1939 yılından itibaren de bu kanuna uymayanlara para ve hapis cezası uygulanmaya başlandığını anlattı.

"Yiğit bir adam"ın (Adnan Menderes), 18 yıl aradan sonra yasağı ortadan kaldırdığını ifade eden Yaman, ''Bu millet yapılan hiçbir şeyi unutmayacaktır ve ezan ebediyen aslına uygun olarak minarelerimizden yankılanacaktır'' dedi.

Grup, dua ettikten sonra dağıldı.

Törene, AK Parti Diyarbakır Milletvekili Cuma İçten ile bazı sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

YORUMLAR 1
  • Temiz Bey 9 yıl önce Şikayet Et
    Ezan meseleside MİLLETİMİZE CHPnin bir darbesiydi !. Ezanı Türkçe okumakla gaye islamı yavaşça yok etmekti !
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Kadıköy'de tur penaltılarla gitti! Fenerbahçe yarı finalin kapısından döndü
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Son asrın en büyük katliamlarından birisi Gazze'de yaşanıyor