130 bin Kırmızı benekli alabalık nehre bırakıldı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın benekli alabalık yavrularının doğayla buluşması projesinin bir ayağı da Mersin'de gerçekleşti.

130 bin Kırmızı benekli alabalık nehre bırakıldı
130 bin Kırmızı benekli alabalık nehre bırakıldı
GİRİŞ 28.06.2014 10:29 GÜNCELLEME 28.06.2014 14:30
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Abdullah Biçer - Mehmet Miras'ın haberi

Mersin'de, nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalan Kırmızı Benekli Alabalık üretme projesinde artış görüldü.Orman ve Su işleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürü Etem Boz, Kadıncık ve Cehennem deresinde bulanan Kırmızı benekli alabalık popülasyonunun 10Yıldır Yürüttüğü Proje Kapsamında artmaya başladığını  söyledi.Orman ve Su işleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürü  Etem Boz,Projeyle ilgili üretim tesislerinde yaptığı açıklamada, bir kısmı Çamlıyayla, bir kısmı da Tarsus ilçesi sınırlarında bulunan Kadıncık Deresi'nde yaşayan yöreye özgü 'Kırmızı Benekli Alabalık' (Salmo Trutta) türünün, geçmişte yapılan usulsüz ve bilinçsiz avlanma nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını söyledi.

Popülasyonu hızla azalan türü yaşatabilmek amacıyla 10 yıl önce Tarsus'a bağlı Olukkoyağı köyü sınırlarındaki ''Papazın Bahçesi'' denilen yerde proje başlattıklarını belirten  Boz,

 ''Çalışma kapsamında, doğal ortamı dışında yapılamayacağı düşünülen ve daha önceleri pek çok kez üretim çalışması yapılan, fakat başarı sağlanamayan Kırmızı Benekli Alabalık türü başarıyla üretildi'' dedi.

Balıkların suni ortamda üretilmesinin zorluğunu da göz önüne alarak çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını anlatan,  Boz, şöyle konuştu.  “Her geçen gün kazandıkları tecrübenin de etkisiyle bu yıl 130 bin alabalık yavrusunu doğal yaşama bıraktıklarını vurgulayan Boz, suni ortamda üretilemez denilen alabalıklardan yetiştirdiğimiz   yavru ları  doğal ortama bıraktık.Kırmızı Benekli Alabalık üretiminin her geçen yıl Anaç balıkların sağımının sonbahar ve kış aylarında yapıldığını belirten Boz, bu YılKasım-Aralık döneminde sağılan 100 balıktan 150 bin yumurta elde edildiğini ifade etti.Yumurtaların tesislerde döllenmeye bırakıldığını vurgulayan  Boz,''Devam eden proje çerçevesinde, yumurtalar döllendikten yaklaşık 60 gün sonra yavrular çıkacak. Ardından 20 günlük bir sürede de küçük havuzlarda bekletilecek yavru balıklar 3-4 santimetreye ulaştıktan sonra doğal ortamı olan Kadıncık Deresi'ne bırakılacak'' dedi. Düzenlenen törene başta; Tarsus Kaymakamı Hasan Göç ve Çamlıyayla Kaymakamı Gülhani Ozan Sarı, olmak üzere, Orman ve Su işleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürü  Etem Boz, ve Mersin Şube Müdürü Ahmet Çörtük, katıldı

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 1
  • Temiz Bey 9 yıl önce Şikayet Et
    ha şöyle : Avrupa, ABD bunu çok önceleri yapıyordu, bizde şaşırıyorduk. denize nehire balıkmı salınır diyorduk, bizce balık tutulup yenir ! nasıl ürer kimse düşünmnüyordu bile !
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Gece kulübü yangını ve teleferik kazası için Meclis komisyonu kurulacak mı?
TCMB'nin faiz indirim kararı için tarih verildi