9 bin 500 işçi Irak'ı terk etti

Irak'ı terkeden Türk işçi sayısı 9 bin 500'ü buldu, kalan 500 işçinin kurtarılması için girişimler sürdürülüyor

9 bin 500 işçi Irak'ı terk etti
9 bin 500 işçi Irak'ı terk etti
GİRİŞ 30.06.2014 17:16 GÜNCELLEME 30.06.2014 17:16

Irak'ta faaliyet gösteren Türk firmalarından aldığı bilgilere göre 9 bin 500 işçi, Bağdat, Basra ve Necef ile İran ve Ürdün'deki havalimanlarını kullanarak, Türkiye'ye döndü.

Kalan 500 işçinin, en mağdur durumdakiler olduğu öğrenildi. Bu işçiler, çalışma vizesi ve pasaport süreleri dolduğu için Irak'tan çıkamıyor. İşçilerin bir kısmı vize ihlali nedeniyle hapiste tutuluyor. Bağdat Büyükelçiliği, pasaportlarını yenilemek, geçici seyahat belgesi vermek ve cezalarını düşürmek suretiyle bu işçilerin, ülkeden çıkışını sağlıyor.

Ancak bu sürecin kolay olmadığı belirtiliyor. Türk taşeron firmalarından alacakları olan bazı Iraklı şirketler, işçileri ve pasaportlarını rehin alıyor. Bu durumda olan işçiler, günler süren çalışmalar sonrası Iraklı tarafların ikna edilmesiyle serbest bırakılıyor. Vize ihlali nedeniyle hapis cezası alan Türk işçilerin, serbest bırakılmasının da uzun uğraşlar gerektirdiği ifade ediliyor.

Kürt bölgesinde sıkıntı yok

Irak'tan kaçışlar, daha çok merkezi Bağdat hükümetinin kontrolündeki vilayetler ile IŞİD'le çatışmaların yaşandığı bölgelerde yaşanıyor. Kürt bölgesinin üç ili Erbil, Süleymaniye ve Duhok'taki Türk firmaları ve işçileri, çalışmaya devam ediyorlar.

IŞİD öncülüğündeki silahlı grupların, 6 Haziran'da Musul'u ele geçirmesinin ardından 300 Türk firmasından 10 bin işçinin, Irak'tan çıkarılması için tahliye çalışması başlatılmıştı. Dışişleri Bakanlığı, Türk vatandaşlarının, Irak'tan çıkışını kolaylaştırmak için bazı çalışmalar başlatmıştı. Dışişleri'nin girişimleri üzerine Bağdat'ta 420 dolar olan vize ihlal cezası 93 dolara indirilmişti. Bağdat Büyükelçiliği'nin, mahsur kalan işçilere ulaşarak her türlü desteği sağlaması, Türk Hava Yolları'nda indirimli bilet uygulaması ve uçaklardaki yer kapasitesinin artırılması işçilerin tahliyesini hızlandırmıştı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Maduro'dan İsrail destekçisi devlet başkanına: Yalaka...
Merkez Bankasından enflasyon açıklaması! 'En büyük hedefimiz' deyip duyurdu!