Köprü faciasında soruşturma izni yok

11 kişinin öldüğü 4 kişinin de hala kayıp olduğu köprü faciasında Danıştay da soruşturma izni vermedi.

Köprü faciasında soruşturma izni yok
Köprü faciasında soruşturma izni yok
GİRİŞ 05.07.2014 13:10 GÜNCELLEME 05.07.2014 13:10

Zonguldak'ın Çaycuma İlçesi'nde, 11 kişinin öldüğü, 4 kişinin hala kayıp olduğu 6 Nisan 2012'deki köprü faciasıyla ilgili dönemin Belediye Başkanı Ak Partili Mithat Gülşen ve Fen İşleri Müdür Vekili Olcay Aydın hakkında İçişleri Bakanlığı'nın soruşturma izni vermemesine yapılan itiraz, Danıştay tarafından 2'ye karşı, 3 oyla reddedildi.

İlçenin girişinde bulunan 252 metre uzunluğundaki Çaycuma Köprüsü'nün bir bölümünün çökmesiyle o sırada köprüde yürüyen 4 kişi ve içinde 11 kişinin bulunduğu minibüs, Filyos Çayı’na düştü. Aralarında dönemin Belediye Başkanı Mithat Gülşen'in babası 79 yaşındaki Kemal Gülşen'in de yer aldığı 11 kişinin cesedi bulunurken, Başkan Gülşen'in yeğeni üniversite öğrencisi 21 yaşındaki Sezgin Gülşen, 49 yaşındaki Kadın Saraç, 66 yaşındaki Tahir Özkara ve 59 yaşındaki Necati Azaklıoğlu'na ise hala ulaşılamadı.

3 KURUMA SORUŞTURMA İZNİNE RET

Faciayla ilgili soruşturmayı yürüten Çaycuma Cumhuriyet Savcılığı, İstanbul Teknik Üniversitesi'nin hazırladığı bilirkişi raporunda olayda sorumlulukları bulunduğu belirtilen  Karayolları Kastamonu Bölge Müdürlüğü, DSİ 232'nci Şube Müdürlüğü ve Çaycuma Belediyesi hakkında soruşturma izni istedi. Ancak Karayolları ve DSİ için Kastamonu ve Zonguldak Valilikleri, belediye için de İçişleri Bakanlığı soruşturma izni vermedi.

Karayolları ve DSİ kararının iptali için başvurulan Bölge İdare Mahkemesi, 22 Aralık 2010'da karayolları ağından çıkarılan köprünün bakım ve onarımı konusunda doğrudan sorumlulukları bulunmadığı gerekçesiyle, iki kurum hakkındaki ihmal iddialarının adli takibi gerektirecek mahiyette olmadığına hükmetmişti.

DANIŞTAY, 2'YE KARŞI 3 OYLA REDDETTİ

Danıştay 1'inci Dairesi de Belediye Başkanı Mithat Gülşen ve Fen İşleri Müdürü Olcay Aydın hakkında soruşturma izni verilmemesine ilişkin bakanlık kararına yapılan itirazı 2'ye karşı 3 üyenin oyu ile reddetti.

Karşı oy kullananan 2 üye gerekçelerinde, Çaycuma Belediyesi'nin, devir işleminden sonra köprünün fiziki durumu ve teknik yapısıyla ilgili çalışma yapmadığına dikkat çekti. Belediyenin köprüyle ilgili bilgi ve belge talebinde dahi bulunmadığını belirten üyeler, kararlarında şöyle dedi:

"Belediye tarafından 2010'da köprüde yapılan tadilatın Filyos Çayı yatağındaki değişmeler nedeniyle yıkılma tehlikesini tamamen gidermediği bilinirken, yağış oranları ve su debisi miktarlarına göre köprüde yaya geçişleri için ayrıca önlem alınmalıydı. Yıkılmadan önce köprüde çatlama, kırılma ve benzeri emarelerin tespit edilmemiş olması, belediyenin köprünün fiziki durumuna ve teknik yapısına ilişkin tespit yapmamasına haklı gerekçe oluşturmaz." 

Ölenlerin yakınlarının avukatlarından Malik Uçar, "Danıştay kararı ile ortaya çıktı ki bu olay kendi kendiliğine olmuş gibi takdiri ilahi olarak gösteriliyor. İnsanlarla dalga geçer gibi. Danıştay'dan olumlu karar bekliyorduk. Ama olmadı. Aileler adalete güvenlerinin kalmadığını söylüyor. Bu kararla bir kere daha yıkıldılar" diye konuştu.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu kendisini hedef alan Oda TV'ye dava açıyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Son asrın en büyük katliamlarından birisi Gazze'de yaşanıyor