Soma'da madenci aileleri sevindi

Erdoğan'ın maden faciasında hayatını kaybedenlerin ailelerine yapılacak yardımlarla ilgili açıklaması, madenci aileleri sevindirdi.

  Soma'da madenci aileleri sevindi
Soma'da madenci aileleri sevindi
GİRİŞ 15.07.2014 19:41 GÜNCELLEME 15.07.2014 19:41

Faciada hayatını kaybeden Hayrullah Baygül'ün eşi Zemine Baygül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 11 aylıkken rahatsızlanan ve şu anda 2,5 yaşında olan çocuğunun makineye bağımlı halde yaşamını sürdürdüğünü, aylık elektrik faturası ile sağlık giderlerinin yaklaşık 750 lira ile bin lira arasında tuttuğunu, çeşitli zorluklar yaşadıklarını anlattı.

Hayatını kaybeden eşinden kalan borçları ödediğini dile getiren Baygül, "Hesaplara yatırılacak para, oğlumun tedavi masraflarını karşılaması açısından çok önemli. Çocuğum solunum cihazına bağlı, bakımı için ihtiyaçları var. Evim kira zaten. Daha önce bir tane ev verilecek diye biliyorduk 2 diye açıklandı, çok iyi oldu. Ailelere dağıtılacak para da iyi. İhtiyacı olan çok insan var, bayramdan önce dağıtılırsa çok iyi olacak" diye konuştu.

Aileler ihtiyaç sahibi 

Soma Kaymakamı Bahattin Atçı ise madenci ailelerinin yoksul, ihtiyaç sahibi kimseler olduğunu, facianın yaşandığı 13 Mayıs'tan bu yana ilçeye bir takım yardımların yapıldığını, yurt dışından da Türk vatandaşların ilçeye gelerek ailelere yardım yaptığını anlattı.

İlçeye gönderilen ayni yardımların oluşturdukları koordinasyon merkezinde madencilere eşit şekilde dağıtılmaya çalışıldığını, bir spor salonunun mağaza şekline getirilerek gelen yardımların buradan dağıtıldığını anlatan Atçı, şu ana kadar yaklaşık 8 bin madenci aileye ulaştıklarını kaydetti.

Ramazan ayında da ayni yardımların sürdüğünü, Ankara Sanayi Odası'nın gönderdiği 4 bin kolinin dağıtımının sürdüğünü belirten Atçı, şöyle konuştu:

"Aileler çok yoksul, ihtiyaç sahibi olunca yardım yapılması da çok yerinde oluyor. Bunun yerine gittiğini, ihtiyacı karşıladığını söyleyebiliriz. Sayın Başbakanımızın açıkladığı gibi ailelere aşağı yukarı 155 bin lira para aktarılmış olacak. Bu güzel, ciddi bir rakam. Ailelerimiz için çok iyi olduğunu söyleyebiliriz. Şu anda birer tane konut yaptırma projesi gündemdeydi, yer de temin etmiştik ancak şimdi ikinci bir konut daha yapılacak. Bu da ailelere büyük imkan sağlıyor. Bu projelerin kısa sürede başlayacağını umuyorum. Aileler de bekliyor zaten. Zaman zaman bize geldiklerinde, zaman zaman iftarlarda etrafımızı sarıp merak edip soruyorlar. Sayın başbakanımızın yaptığı açıklama onlar için şey oldu. Bu açıklamalardan sonra öğreniyoruz ki bu paralar artık hesaplara geçecek, iki konut yapılacak."

Soma nüfusunun yaklaşık yüzde 80'inin madencilerden oluştuğunu, hayatın maden işçileri üzerinde döndüğünü dile getiren Atçı, madencileri ilgilendiren ve büyük imkanlar sağlayacak yasa tasarısının bir an önce yasalaşmasını temenni etti. 

Soma'ya Psikososyal Destek Merkezi

Öte yandan, Soma Kaymakam Bahattin Atçı, ilçeye Psikososyal Destek Merkezi kurulacağını bildirdi. 

Atçı, gazetecilere yaptığı açıklamada maden kazasının ardından sadece şehit ailelerinin değil, bütün madenci ailelerin psikolojik olarak desteğe ihtiyaçlarının arttığını belirtti.

Kaza sonrası ilçeye gelerek Aile ve Sosyal Politakalar Bakanlığı bünyesinde hizmet veren psikologların "ailelerde bazı travmatik belirtiler ortaya çıktığını" tespit ettiğini kaydeden Atçı, buna yönelik destek çalışma başlatıldığını aktardı.

Kızılay'dan ve bazı takım sivil toplum kuruluşlarından psikiyatrist, psikologların ilçeye gelerek ailelere yönelik çalışmalar yürüttüğünü bildiren Atçı, şu bilgileri verdi:

"Görevliler bulunacakları, fikirlerini paylaşacakları bir merkeze ihtiyaç duyduklarını bize bildirdi. Emniyet müdürlüğü binasının yıkılmasıyla boş kalmış bir arazimiz vardı. Burada 2 katlı prefabrike olarak bir bina yapılmasını kararlaştırdık. Bina 8-10 gün içerisinde hazır olacak. Burada 'Psiko-sosyal Destek Merkezi' hizmet verecek. Bu yöndeki çalışmaların ne kadar süreceği belli değil. Çünkü bütün madencilerimizin ailelerine yönelik bir çalışma haline geldi."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Harita paylaşıldı! Çok sayıda il için peş peşe uyarılar
İzmir'de deprem!