Müftü uyardı: Hiçbir şekilde caiz değil, haram

Samsun Müftüsü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Öztürk, "Dövme hiçbir şekilde caiz değildir, haramdır. Bu Batı'dan gelen bir hastalıktır" dedi.

Müftü uyardı: Hiçbir şekilde caiz değil, haram
Müftü uyardı: Hiçbir şekilde caiz değil, haram
GİRİŞ 30.07.2014 16:55 GÜNCELLEME 30.07.2014 16:55
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İslamiyet'te dövmenin yerinin olmadığını, gelenek ve kültürel değerlerle bağdaşmayan dövmenin ruh ve beden sağlığı açısından da sakıncalı durumlara yol açabildiğini savundu.
 

Nisa Suresi 119. Ayeti Kerime'sini anımsatan Öztürk, "Yüce Rab'bimız buyurur ki 'Ve onları mutlaka dalalette bırakacağım. Ve onları, mutlaka emaniyyeye (kuruntuya) düşüreceğim ve mutlaka onlara emredeceğim. Böylece onlar, mutlaka davarların kulaklarını kesecekler ve onlara emredeceğim, öyle ki mutlaka, Allah'ın yarattığını değiştirecekler. Ve kim, Allah'tan başka, şeytanı dost edinirse artık o apaçık bir hüsranla hüsrana uğramıştır' diyor. Yani eğer bir kişi, Allah'ın yarattığı bir bedeni beğenmeyip bir değişikliğe, dövme ve benzeri yollara başvurur ve bu niyetle bunu yaparsa, Allah'ın yarattığı vücudu beğenmemiş olur. Allah'ın yarattığı bir şeyi beğenmemek de insanı küfre bile götürebilir" dedi.

Dövmenin örf ve adetlerde yerinin olmadığını, toplumun geneli tarafından da kabul görmediğini vurgulayan Öztürk, bunun Batı'dan gelen bir özenti, "hastalık" olarak ortaya çıktığını ifade ederek şunları kaydetti:

"Bizim örfümüzde böyle bir şey yoktur. Bu Batı'dan gelen bir özentidir. Peygamber Efendimiz (s.a.v) buyurmuşlardır, 'Kim bir kavme benzerse o kavimden dir' diyor. Dolayısıyla Batı'daki bir takım gençler bunu yaptığı için biz de özenti olarak bunu yaparsak ayrıca sıkıntıya düşeriz. Çoğu zaman insanların sağlığına zararlıdır bu. Sağlığa zararlı olduğu için de İslam'da hoş karşılanmamıştır. Bu yapılan şey vücuttan çıkmamaktadır. Halbuki insan gusül abdesti alacak, normal abdest alacak. Deri altına suyun ulaşmaması gibi bir durum da söz konusu."

İslam dininin, kişinin kendi kendisine acı vermesini yasakladığının altını çizen Öztürk, "Dövme yaptıran kişi bunu yaparken kişi acı da çekmektedir. Bir insan vücuduna sevgilisinin resmini çizdiriyor. Daha sonra o sevgilisinden ayrılıyor ya da sevgilisi ondan ayrılıyor ve düşman oluyorlar. Bu sefer her gün onu görünce öfke doluyor, kalbi rahatsız oluyor, kişiliği zedeleniyor, bunalıma giriyor" dedi.

Toplumda dövme yaptıranların bulunduğuna değinen Öztürk, "Toplumda acayip kılıkta, acayip şekillerde, acayip resimlerde ucube çıkıyor ortaya. Neresinden bakarsanız bakın tutacak bir tarafı yok. İslam'da bunu yapmak dinen caiz değildir. Dövme hiçbir şekilde caiz değildir, haramdır. Bu Batı'dan gelen bir hastalıktır. Kişi ilgili ayete karşı 'ben bunu yapıyorum' derse dinden bile çıkabilir" diye konuştu.

"Bilinçli yapanlar için haram, bilmeden yapanlar için mekruhtur"

Dövmenin insana faydasının olmadığını, aksine birçok zararının bulunduğunu ifade eden Öztürk, dövme yaptıran kimselerin ise tövbe ederek abdest şüphesine rağmen namazlarını bırakmaması gerektiğini belirtti.

Toplumda dövmeyi yayma ve özendirmenin de İslam'da kötü bir adetin yayılması anlamına geldiğinin altını çizen Öztürk, bu konuda özellikle gençlerin bilgilendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Gençler bu konuları bilmeden yaptırıyor. Bu mekruhtur. Toplumda bunun yayılmasını isteyenler de var. Bunu bilinçli yapanlar için haramdır ama bilmeden hataya düşmüş olanlar için mekruhtur. İslamiyet'te caiz değildir. Sonucu harama götürür" şeklinde ifade etti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 4
  • Ruhi Soylu 9 yıl önce Şikayet Et
    Yorumlara hayret ettim. Biz olmak, bizim olmak mantığı yok, 1 ocak 1950 hürriyet gazetesi, yazıyor, biz taassuba karşıyız fakat hristiyan bayramını kutlamak doğru mu diye. Bu gün resmen topluca hristiyan bayramını kutluyoruz. Biz diğer milletler keler deliğine girseler takip ediyoruz. Niye takip ediyoruz? Niye hristiyanların, ve diğer bizden olmayanların adetleri ile adetlelinyoruz? Biz niye biz olmaktan utanıyoruz?
    Cevapla
  • GeceYarisi 9 yıl önce Şikayet Et
    Sonuc?. Bu ulkede yasayan herkes musluman olmak zorunda mi ? Burasi laik bir ulke. Isteyen istedigi dine inanir. Belki ben Ermeniyim ? Ateistim ? Hristiyanim ? Muftu uyardi diye dinlemek zorundamiyim ? Onu Osmanli torunlari dinlesin......
    Cevapla
  • Abdullah Genc 9 yıl önce Şikayet Et
    Bu yoruma çok fazla katılmıyorum. Dövme yapmak ile bedeni beğenmemek, aynı şey midir? Yok eğer mesele bedende değişiklik yapmaksa, saç boyatmak da, oje sürmek de, belki traş olmak da değişiklik yapmaktır ve bu yoruma göre haram olmalı. Sayın müftü yardımcısı, içtihadını gözden geçirmeli bana kalırsa. Haram olmadığını söyleyen din adamları da var zira. Hatta bunlar, gusle mâni mi değil mi, bu bakımdan ele alıyorlar. Dövme hoş mu peki? Kesinlikle değil bana göre. Bir batı empozesi, çoğu figürleri iğrenç. Ama bir şeye haram demeden önce, iyi irdelemeli. Bu kadar kaba yorumlar yapılmamalı.
    Cevapla
  • İskender Melekli 9 yıl önce Şikayet Et
    NEYE GÖRE HARAM?. Masum zevklerin haramı olmaz.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İsmail Saymaz: Bir binayı almayı beceremeyenlere iktidarı teslim ederler mi?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin'le görüştü! 'Hazırız' mesajı!