Nurtepe, Sancaktepe ve Gazi mahallesi karıştı

İstanbul'da iki sol grup arasında karşılıklı açıklamalarla başlayan tartışmalar dün gece çatışmaya dönüştü. Çatışmalar bugün de sürdü.

GİRİŞ 30.07.2014 18:21 GÜNCELLEME 30.07.2014 18:30
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Çatışmalarda taş, molotof kokteyli, bıçak, sopa ve son olarak silahlar kullanılmaya başlandı.

Dün gece büyüyen olaylar bugün de sürdü ve kentin değişik semtlerine yayıldı. Olaylar PKK'ya sempati besleyen gruplarla Dev-Sol'a yakınlık duyanlar arasında çıktı ve sürüyor... 

Olayları başlatan ilk kıvılcım dün akşam saatlerinde Nurtepe’de kendilerini Halk Cephesi diye adlandıran bir grubun, Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın seçim standının kaldırılmasını istemesiyle başladı.

İki sol grup arasında bugüne dek herhangi bir sürtüşme yaşanmamış hatta eylemlerde birbirlerine destek olmuşlardı...

Nurtepe Sokullu Caddesi üzerinde toplanan bir grup Halk Cephesi üyesi, HDP’lilerin Cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın seçim standını kaldırmak istemesi üzerine gerginlik yaşandı. Gece bir grup caddede bekledi.

Kavga gün içinde de zaman zaman sürdü. Taşlı sopalı kavgayı önlemek üzere olay yerine 14.00 sıralarında çok sayıda polis sevk edildi. TOMA ve akrep tabir edilen zırhlı polis araçlarıyla olayların yaşandığı caddeye giren polis, grupları dağıtmak için tazyikli su ve gaz bombası kullandı. Atılan gazlardan mahalleli de etkilendi. Sokağa çıkan bir kadın 60 yaşındaki annesinin gazdan etkilendiğini söyleyerek 112 acil servisten telefonla yardım istedi. Olaylar devam ederken polisin mahalledeki bekleyişi sürüyor.

HDP KONULA İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASI YAYINLADI

Öte yandan HDP İstanbul il örgütü ise konuyla ilgili bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada "İstanbul Nurtepe’de Salı gecesi yaşanan ve bugün de diğer mahallelere taşınarak sürdürülmeye çalışılan gerginlik partimiz açısından kabul edilebilir değildir. HDP, Türkiye’nin demokratikleşmesi mücadelesini sürdürmektedir. Bu mücadelede herkes için demokrasi talebimiz, aynı zamanda herkesin özgürce siyaset yapması hedeflidir. HDP, hiçbir mekanda ve alanda siyaset yasaklarının olmadığı bir Türkiye özlemine sahiptir. Özgür Demokratik Alevi Derneği’nin standına yapılan engelleme ve saldırı bu anlamda kabul edilebilir değildir. Alevi toplumunun eşit yurttaş olma talepleri, siyasi iktidara ve egemen anlayışa karşı sürdürülen demokrasi ve özgürlük mücadelesinin son derece önemli bir parçasıdır. Bu anlamda HDP ve bileşenlerini, farklı halklar ve inanç grupları ile karşı karşıya getirmek, bir düşmanlaşma yaratma doğrultusundaki girişimler kabul edilebilir değildir. HDP, barış ve kardeşlik, demokrasi ve özgürlük mücadelesini hiçbir kışkırtmaya yol vermeksizin sürdürecektir. Bugün Türkiye’nin herhangi bir yerinde yaşanacak her tür gerginlik egemen güçlere yarayacaktır. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecinin son aşamasında, herhangi bir provokatif ortamın oluşmasına yol açmamak için, halkımızı, demokrasi ve barış güçlerini sağduyuya davet ediyoruz."denildi.

Sancaktepe'de de olaylar çıktı

Bu arada Sancaktepe Ankara Caddesi üzerinde iki grup arasında çıkan olaylara polis tazyikli su ve biber gazı ile müdahale etti.

Olaylarda Sarıgazi Halkların Derneği binasınına molatof atılıp camları kırıldı. TOMA ve akrep tabir edilen zırhlı polis araçlarıyla olayların yaşandığı caddeye giren polis, grupları dağıtmak için tazyikli su ve gaz bombası kullandı. Atılan gazlardan mahalleli de etkilendi,. Olaylar devam ederken polisin mahalledeki bekleyişi sürüyor.

GAZİ DE KARIŞTI!

Sultangazi Gazi Mahallesi İsmetpaşa Caddesi üzerinde toplanan bir grup, saat 16.30 sıralarında yolu trafiğe kapattı. Yolun kapatılması üzerine polis ekipleri gruba müdahale etti. Biber gazı ve TOMA'dan sıkılan tazyikli su ile müdahale edilen grup üyeleri ara sokaklara kaçtı. Polisin geri çekilmesi üzerine grup üyeleri ara sokaklardan yine caddeye çıktı. Polis ve göstericiler arasında gerginlik sürerken, polisin güvenlik önlemlerini arttırdığı görüldü.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 4
  • ali kocabaş 9 yıl önce Şikayet Et
    temiz bey, aklınız başınızda da mı böyle yorum yapıyorsunuz acaba? . polise iki tarafı vurması emredilirse arkası nere gider biliyor musunuz. 1980 öncesine dönüp tekrar ülke karışsın ve halkımız birbirini kırsın mı istiyorsunuz. provokatörler polisi bahane edip devlete başkaldırma hareketi başlatsın mı diyorsunuz. eminim polis bir taraftan birini vursa iki gurup birleşecek ve devlete isyan edecek. yeni bir gezi hareketi türü ayaklanmalar başlayacak. siz bize dost musunuz anlayamadım. olaylar, devlet araya girerek yatıştırılmalı ve devlet şefkatli baba olduğunu göstermeli. asıl hedef istikrar ve devletin karışması zaten. birileri artık, sağ cenahın bu tür hareketlere alet olmayacağını biliyor. şimdi sol cenahı birbirlerine saldırtıp devleti yıpratmak ve cumhurbaşkanlığı seçimlerini etkilemek istiyorlar. bunda anlaşılmayacak bir şey yok...
    Cevapla
  • Bülent ACIKÖK 9 yıl önce Şikayet Et
    illa birileriyle catışacaklar. devrimciler ya nereye saldıracaklarını karıştırdılar
    Cevapla
  • Temiz Bey 9 yıl önce Şikayet Et
    Emniyet güçlerine iki tarafada vur emri verilmerlidir . bunlar Türkiyeyi Iraka benzetmek istiyorlar ! bunlardan ne kadar temizlersen okadar kardır !
    Cevapla
  • volkan ayhan 9 yıl önce Şikayet Et
    sürekli ameliyat. dış guclerin ülkücüleri , alperenleri , halkevlerini vb gruplarla ulkede istikrarı bozma calısmaları başarısız olunca simdide kontrolu altında bulunan aynı zihniyetteki insanları birbirleriyle çarpıstırıyo.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ligden mi çekiliyorlar? Fenerbahçe'den flaş karar
Türkiye'den bir şehir var! İşte Dünyanın en iyi mimarisine sahip 25 şehri...