Arap Dili değerli bir üstadını kaybetti

İlahiyat camiasının Arap Dili ile ilgili önemli çalışmalarıyla tanıdığı Doç. Dr. Zülfikar Tüccar, vefat etti.

Arap Dili değerli bir üstadını kaybetti
Arap Dili değerli bir üstadını kaybetti
GİRİŞ 30.07.2014 18:56 GÜNCELLEME 30.07.2014 18:56
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Arap Dili ile ilgili çalışmaları ile tanınan Trakya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zülfikar Tüccar, bugün öğleden sonra İstanbul'da vefat etti.

16 Ocak 2014 tarihinde önemli bir rahatsızlık geçiren Tüccar, uzun süre Bezmi-alem Hastanesi'nde tedavi görmüştü. Yakın bir zaman önce yeniden rahatsızlanarak yoğun bakım servisinde tedavi altına alınan Tüccar'ın bugün öğleden sonra hayatını kaybettiği öğrenildi.

Tüccar'ın cenazesi yarın öğlen namazına müteakip Fatih Camii'nden son yolculuğuna uğurlanacak.

Cenazenin Güngören mezarlığına defnedilmesinin ardından Tüccar'ın aile yakınları, Ebubekir Camii İlim ve Hizmet Vakfı'nda taziyeler kabul edecek.

Doç. Dr. Zülfikar Tüccar Kimdir?

1949 yılında Tokat'ın Yeşilyurt ilçesine bağlı Büget köyünde doğdu. 1963 yılında (Tokat) Gazi Paşa İlkokulunu dışarıdan bitirdi. 1970'te İstanbul İmam Hatip Okulu'ndan mezun oldu ve aynı yıl Diyanet İşleri Başkanlığı'nda (imam-hatip olarak) görev aldı.

1980 yılına kadar İstanbul Eyüp, Eminönü ve Fatih Müftülüklerine bağlı camilerde bu görevini sürdürdü. 1971'de İstanbul Eyüp Lisesi'nden (fark dersleri sınavlarına girerek) mezun oldu. 1977 yılında İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Arap-Fars Filolojisi'ni bitirdi.

1980 de İ.Ü. Edebiyat Fakültesi Arap Dili ve Edebiyatı Kürsüsü'ne asistan olarak atandı. 1987 yılında 'el-Ferra Hayatı Eserleri Arap Dili ve Edebiyatı'ndaki Mevkii' adlı çalışmasını bitirerek doktor ünvanını aldı. 1988 yılında aynı bölümde Arap Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı öğretim üyeliğine (Yrd. Doç. Dr. olarak) atandı.

Bu görevini 2001 yılına kadar sürdürdü. Ayrıca 1988 yılında Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi'nde müellif-redaktör ve Arap Dili Edebiyatı İlim Heyeti Başkanı olarak çalışmaya başladı. Bu çalışmalarına uzun bir süre devam etti.

1996-1997 öğretim yılında Ürdün Alü'l-Beyt Üniversitesine davet edildi ve bir yıl bu üniversitede öğretim üyesi olarak görev yaptı. 2001 yılında İstanbul Üniversitesi'nden emekli oldu.

2002 yılında kurucuları arasında yer aldığı Bakırköy Hizmet Vakfı mütevelli heyeti başkanlığına seçildi.

En son Trakya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyeliği görevinde bulunan Tüccar, evli ve beş çocuk babasıydı.

Bilimsel Çalışmaları:

1- Ibnü'l-Esir'in (ö.630/1233) İslam Tarihi adıyla Türkçe'ye çevrilen el-Kamil fi't-tarih adlı eserinin birinci cildinin tercümesi, Istanbul 1980

2- El-Ferra Hayatı Eserleri Arap Dili ve Edebiyatı'ndaki mevkii (Doktora tezi, İ.Ü.Edebiyat Fakültesi, İstanbul 1987)

3- "el-Ferra Hayatı Eserleri", Şarkiyat Mecmuası, İstanbul 1998, VIII, 197-210.

4- "Kur'an ve Arap Edebiyatı", İslami İlimler Araştırma Vakfı tarafından düzenlenen bilimsel toplantıda sunulan tebliğ olup yayımlanmıştır (Kur'an ve Tefsir Araştırmaları II, İstanbul 2001, s.39-49).

5- Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi'ne Cerir, Ebu Übeyd, Kasım b. Selam, Ferra ve diğerleri olmak üzere 50 civarında madde telif etmiş ve çok sayıda maddenin ilmi redaksiyonunu yapmıştır.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 1
  • Kasım Birgi 9 yıl önce Şikayet Et
    Allah rahmet eylesin. Allah makamını cennet eylesin...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Erdoğan sinyali vermişti! Cezası 10 katına çıkıyor
Ortaokul öğrencileri 8 şiddetindeki depreme dayanacak izolatör geliştirdi