Prof. Ercan'dan Soma için 'deprem' iddiası

Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Ercan, Soma’da meydana gelen facianın depremle ilişkisine değinerek, ocaktan geçen kırıklara dikkat çekti.

Prof. Ercan'dan Soma için 'deprem' iddiası
Prof. Ercan'dan Soma için 'deprem' iddiası
GİRİŞ 01.08.2014 00:16 GÜNCELLEME 01.08.2014 00:16

Jeofizik mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Soma’da meydana gelen facianın depremle ilişkisine değinerek, Zeytindağ ve Kırkağaç bölgelerindeki kırıkların ocağın bulunduğu yerden geçtiğine dikkati çekti.

Soma ve çevresinde yaptığı çalışmaları “Soma kıyımı” isimli kitapta toplayan jeofizik mühendisi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Soma’da meydana gelen faciayla ilgili önemli bir iddiada bulundu. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, facianın ardından Soma’da inceleme yaptıklarını ve bölgede iki kırık fay tespit ettiklerini söyledi.

Zeytindağ ve Kırkağaç bölgelerindeki kırıkların ocağın bulunduğu yerden geçtiğine dikkati çeken Prof. Dr. Ercan, “Soma bölgesinden son 100 yıl içinde en büyüğü 6.9 olan üç büyük deprem oluyor. Bu göz ardı edilen olaylardan biri. Aynı zamanda 2011 Haziran'ından bu yana Eynez bölgesinde, 25 kilometre yarıçapında 78 depremcik olmuş. Bir yılda 25 deprem oluyor. Diğer bir deyişle ayda iki depremcik oluyor. Tam Eynez'de, ocağın, yanmanın olduğu bölgeden bir diri kırık geçiyor. Bu kırıkta sekiz adet depremcik belirledik. Bunların büyüklüğü 1.8 ile 3 şiddetinde depremciler oluyor. Soma'da olayın olduğu gün saat 05.19 'da, ocağın olduğu yerde 2.8.'lik bir depremcik daha oldu. Buradaki kırıkların tomografisi çekilmiş durumda. İçin için yanan bir yangının sürmesi için o yangının soluk alması gerekiyor. Yer altındaki bir linyit Göynük yatağı nasıl soluk alır? Eğer oraya oksijen verirseniz veya bir kırıkla yüzeyle bir bağlantısı varsa, yangın oksijen alır, yangın sürmeye devam eder” dedi.

Ocağın kesinlikle açılmaması gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Ercan, açılması durumunda benzer faciaların olacağını belirterek, "Bu bölgede çok kırık var. Bazı yerlerde bir kilometrede 8 ile 10 kırık geçiyor. Bu da demektir ki, bu yangın için için yanmaya devam edecek. Kül basarak veya farklı bir yöntemle önlememiz mümkün değil. Kaldı ki önlenememiştir de. Burada bir depremcik ağı kurularak, kırıkların nereye ne kadar hareket ettiği, hangi derinliğe ulaştığı belirlenerek işletme sürdürülebilir. Buradaki kırık durdurulmadığı sürece ki durdurulamaz, doğanın bu hareketinin önüne geçilemez, dolayısıyla yanan bölgenin tekrar işletmeye açılması yeni kıyımlara yol açmak anlamına gelir. Bu bölgede, yangının çıktığı alanda çok ayrıntılı bir şekilde jeofizik ve jeolojik çalışmalar yapılmadıkça bu ocağın açılması yeni ölümlere neden olabilir" dedi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Beyaz Saray'a Gazze boykotu! Biden'ın davetini reddettiler
BM, 'insan yapımı bir felaket' diye duyurdu: Şimdiye kadar dünyadaki en yüksek sayı