En kısa YAŞ’tan çıkan en kritik kararlar

Son yılların en kısa YAŞ toplantısı alınan kritik kararlarla dikkat çekti. Toplantı 'geleceğin genelkurmay başkanı'nı da kesinleştirdi.

En kısa YAŞ’tan çıkan en kritik kararlar
En kısa YAŞ’tan çıkan en kritik kararlar
GİRİŞ 06.08.2014 13:00 GÜNCELLEME 06.08.2014 13:59

YAŞ kararlarında 3 farklı davanın sanıklarına, 3 farklı uygulama damgasını vurdu. Balyoz ve Ergenekon sanığı komutanlar emekliye sevk edildi, 28 Şubat sanıklarına temdit ve Askeri Casusluk sanığı komutanlar terfi aldı.

Yüksek Askeri Şura'nın bu yılki toplantısında en çok merak edilen konu, iki kuvvet komutanı arasından, kimin "geleceğin genelkurmay başkanı" olacağı konusu idi.

Hem Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük, hem de Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar'ın ikisi de, yaşları dolayısıyla 2015'in "potansiyel Genelkurmay Başkanı" olarak görülüyorlardı.

AKAR DÖRT YIL TSK'NIN BAŞINDA

Hulusi Akar'ın 2015'te Genelkurmay Başkanı olması ve dört yıl boyunca, 2019'a kadar Genelkurmay Başkanı olmasına kesin gözüyle bakılıyor artık. 
Peki Türki ordusunun gelecekteki potansiyel "birinci başkanı" kim? Nasıl bir asker? Neleri öne çıkarıyor?

KAYSERİLİ KOMUTAN

Orgeneral Hulusi Akar, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün memleketi Kayseri'den.. 1952 Kayseri doğumlu.

1972 yılında Kara Harp Okulu’ndan, 1973 yılında Piyade Okulu’ndan mezun olan Akar, ardından Türk Silahlı Kuvvetleri'nin çeşitli kademelerinde komutanlık yaptı. 

1982'de Kara Harp Akademisi'ni bitirerek "kurmay subay" olan Akar, sadece yurtiçinde değil, yurtdışında da görev yaptı.

BOSNA'DAKİ TÜRK KOMUTAN

İtalya’nın Napoli şehrinde Güney Avrupa Müttefik Kuvvetleri Karargâhı (AFSOUTH) İstihbarat Başkanlığı Kara İstihbarat Subaylığı yapan Akar, daha sonra da Bosna-Hersek Türk Görev Kuvveti Komutanlığı görevlerini yürüttü.

"DİSİPLİNLİ KOMUTAN" OLARAK ANILIYOR

Orgeneral Akar, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde "çok disiplinli komutan" olarak anılıyor. 

O kadar ki, Harp Okulu Komutanlığı yaptığı dönemde, öğrenciler arasında bir espri bile oluşmuş;

Yoğun disiplin ile tanınan Hulusi Akar'ın görev süresini tamamlayıp, Harp Okulu Komutanlığını Reha Taşkesen'e devrettiğinde öğrenciler arasında, "halüsinasyon bitti, rehabilitasyon başladı" esprileri yayılmış.

AKADEMİSYEN YÖNÜ DE VAR

Orgeneral Akar, generallik öncesinde Harp Akademisi'nde öğretim görevlisi olarak görev yaptı. Tümgeneral rütbesinde ise Kara Harp Okulu Komutanlığı, ardından da Kara Harp Akademisi Komutanlığı'nda bulundu. 

NECDET ÖZEL'İN SAĞ KOLU

Orgeneral Akar, 30 Ağustos 2011 tarihinden geçerli olarak orgeneralliğe terfi etti ve Genelkurmay 2’nci Başkanlığı görevine atandı. Burada, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'le çok yakın çalıştı. "Özel'in sağ kolu" olarak anıldı.

ERDOĞAN'LA BİRLİKTE, MUHALEFETİ ZİYARETMİŞTİ

Orgeneral Akar, Suriye'nin Türk uçağını düşürmesinin ardından, muhalefete olay konusunda bilgi veren isimdi. 
O dönem Genelkurmay İkinci Başkanı olan Akar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi parti liderlerine düşen uçak konusunda verdiği brifinglere de eşlik etmişti. Teknik bilgi liderlere Orgeneral Akar tarafından verilmişti. 
Orgeneral Akar, Başbakan Erdoğan'ın ABD gezilerinde de yer aldı.

ORDU KOMUTANI OLMADAN KARA KUVVETLERİ KOMUTANI OLDU

Orgeneral Akar'ın bir başka özelliği ise, Türk Silahlı Kuvvetleri'ndeki yaygın teamüllerin aksine, hiç ordu komutanlığı yapmadan Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na atanması oldu.

Orgeneral Akar, 2013 yılındaki YAŞ'ta, Kara Kuvvetleri komutanı olarak atandı.

EŞİ DİYETİSYEN; "DİYETE DİKKAT!"

Orgeneral Akar'ın eşi Şule Akar diyetisyen. Bu nedenle Akar Paşa'nın da diyetine çok önem verdiği konuşuluyor askeri çevrelerde. Komutan'ın vakit buldukça uzun yürüyüş ve koşular yaptığı da biliniyor.

Orgeneral Akar'ın bir kızı ve bir oğlu var.

Orgeneral Yörük'ün tek handikapı, Orgenerallikte 4 yıllık süreyi doldurmuş olmasıydı. Ancak yasal olarak, YAŞ toplantısında önünün açılıp, bir yıl daha görev süresinin uzatılması mümkündü. Ancak bu olmadı; YAŞ üyeleri ordudaki teamüllere uymayı tercih etti ve Orgeneral Yörük emekli edildi. Böylece, 2015'te emekli olacak Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in yerine tek bir aday kaldı; Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları ileTSK’nın 2014-2015 yılı komuta kademesi şekillendi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve kuvvet komutanları beklendiği gibi görevlerinde kalırken, 4 yıllık görev süresi dolan Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük ve Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman ile yaş haddi nedeniyle 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ahmet Turmuş emekliye sevkedildi.

Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Atay, Jandarma Genel Komutanlığı’na atandı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nda gerçekleştirilen reform kapsamında ülkedeki tüm ana jet üsleri, Eskişehir’de oluşturulan Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı’na bağlandı.

Şuraya 3 farklı davanın sanıklarına, 3 farklı uygulama damgasını vurdu. YAŞ kararları kapsamında Balyoz Davası sanığı 12 komutan ile Ergenekon davası sanığı 1 komutan emekliye sevk edilirken, Balyoz davası ile aynı hukuki statüde bulunan 28 Şubat davasının sanığı 3 komutanın görev süreleri bir yıl uzatıldı.

Erken bitirdiler

İzmir’deki Askeri Casusluk davasında ise tutuksuz olarak yargılanan iki komutan ise sürpriz bir şekilde terfi aldı.

Terfileri önünde hukuki engel bulunmayan Tuğamiral Ahmet İskender Yıldırım ve Deniz Kurmay Albay Mithat Kemal Akgül’ün terfileri, Ak Parti hükümetinin “kumpas davaları” olarak tanımlanan davalardaki tutumunu değiştirdiği biçiminde yorumlandı.

En kısa YAŞ toplantısı

Mesaisine önceki gün başlayan ve bugün sona ermesi öngörülen YAŞ toplantısı sürpriz bir kararla dün sonra erdi. 3 gün olarak planlanan toplantının iki günde sona ermesi sürpriz olarak değerlendirilirken, böylece son yılların en kısa YAŞ toplantısı yapılmış oldu.

37 terfi, 43 emekli

Genelkurmay Başkanlığı, internet sitesinden yaptığı açıklamada, şunlar kaydedildi: “30 Ağustos 2014 tarihinden geçerli olmak üzere; 37 general ve amiral bir üst rütbeye, 51 albay ise general ve amiralliğe yükseltilmiş; 34 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatılmıştır. Ayrıca bu yıl rütbe bekleme süresini dolduran 41 general ve amiral kadrosuzluk nedeniyle 30 Ağustos 2014 tarihinden itibaren, 2 general ise yaş haddini doldurduğu için 1 Eylül 2014 tarihinden itibaren emekli olacaklardır.”

Bayrağın indirildiği birliğin komutanı emekli edildi

Lice’deki askeri üste Türk bayrağının indirilmesi olayında, bölgenin en üst düzey sorumlusu olması nedeniyle gündeme gelen ve orgeneralliğe terfi listesinde bulunan 2. Hava Kuvvet Komutanı Korgeneral Nejat Bilgin de emekliye sevk edildi.

Bilgin’in sorumluluğundaki komutanlık da, fiilen Eskişehir’de yeni oluşturulan Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı’na bağlandı.

Toplantıda, personelin disiplinsizlik ve ahlaki durumları nedeniyle ihraç kararı da çıkmadı.

Akar 2015’te bir numara, KKK'ya iki isim

YAŞ kararlarıyla şekillenen yeni komuta kademesi doğrultusunda bir aksilik yaşanmadığı sürece Ağustos 2015’te Orgeneral Özel emekliye sevkedilecek. Özel’den boşalan Genelkurmay Başkanlığı’na Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar’ın getirilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Orgeneral Akar’dan boşalacak Kara Kuvvetleri Komutanlığı için de Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Galip Mendi ve 1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak’ın isimleri geçiyor. Teamüller gereği 2019 YAŞ’ında Akar’ın emekliye ayrılarak boşaltacağı 2019 YAŞ’ında bu koltuğa Orgeneral Çolak’ın getirilmesi büyük bir olasılık olarak değerlendiriliyor.

YAŞ kararıyla TSK’nın 2014-2015 orgeneral ve oramiral kadrosu da şöyle şekillendi:

Genelkurmay Başkanı:    Orgeneral Necdet Özel
Kara Kuvvetleri Komutanı:    Orgeneral Hulusi Akar
Deniz Kuvvetleri Komutanı:    Oramiral Recep Bülent Bostanoğlu
Hava Kuvvetleri Komutanı:    Orgeneral Akın Öztürk
Jandarma Genel Komutanı:    Orgeneral Abdullah Atay
Ege Ordusu Komutanı:    Orgeneral Galip Mendi
1. Ordu Komutanı:    Orgeneral Salih Zeki Çolak
Genelkurmay 2. Başkanı:    Orgeneral Yaşar Güler
3. Ordu Komutanı:    Orgeneral Ümit Dündar
EDOK Komutanı:    Orgeneral Kamil Başoğlu
2. Ordu Komutanı:    Orgeneral Adem Huduti
Harp Akademileri Komutanı:    Orgeneral Abdullah Recep
Muharip Hava Kuvveti Komutanı:    Orgeneral Abidin Ünal

28 Şubat’a temdit

Balyoz davasından tahliye olan komutanlarla aynı hukuki statüde bulunan 28 Şubat davası sanığı 3 tuğgeneralin görev süresi ise ikinci kez temdit işlemine tabi tutuldu. Tuğgeneraller İsmail HakkıÖnder, Metin Keşap ve Mehmet Faruk Alpaydın’ın görev süreleri geçen yıl olduğu gibi bu yıl da uzatıldı.

28 Şubat davası ile Balyoz davası sanıklarına yapılan bu farklı uygulama dikkati çekti. Bir süre önce Mardin’deki faili meçhul davası kapsamında yargılanıp beraat eden Tuğgeneral Musa Çitil’in de görev süresi bir yıl uzatıldı.

Balyoz ve Ergenekon’a emeklilik kararı

Kararlarla Balyoz davası kapsamında bir süre önce tahliye edilen ve 12 general ve amiral ile görev süreleri dolan albay rütbesindeki komutanların tamamı emekliye sevkedildi.

Bu doğrultuda Tümgeneral Gürbüz Kaya, Koramiral Deniz Cora, Tümamiral Ahmet Sinan Ertuğrul, Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu, Tuğamiral Şafak Yürekli, Tuğamiral Fahri Can Yıldırım, Tuğamiral Ali Sadi Ünsal, Korgeneral Turgut Atman, Tümgeneral Bülent Kocababuç, Tümgeneral Ayhan Gümüş, Tuğgeneral Mehmet Eldem ve Tuğgeneral Kubilay Baloğlu emekliye sevkedildi.

Ayrıca Ergenekon Davası kapsamında yargılaması süren ancak tahliye olan Tümgeneral Hıfzı Çubuklu da emekliye sevk edilen diğer komutan oldu.

KAYNAK: AJANSLAR-MİLLİYET-HÜRRİYET
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İnanılmaz olay Türkiye'de yaşandı! Kelime-i Tevhid bayrağı taşıyan gence saldırı
Sırrı Sakık TBMM bahçesinde PKK terörünü kutsadı! Önder Aksakal'dan efsane yanıt