Diyanet: Denize giren gusül abdesti almış sayılır

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu gusül abdesti ve ’cünüplükle’ ilgili 8 yeni fetva yayınladı.

Diyanet: Denize giren gusül abdesti almış sayılır
Diyanet: Denize giren gusül abdesti almış sayılır
GİRİŞ 06.08.2014 14:36 GÜNCELLEME 06.08.2014 14:43
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri yüksek Kurulu Dini Soruları cevaplandırma Platformu’nda 4 Agustos’ta yer alan cünüpluk ve gusül ile ilgili 8 yeni fetvadan 'Cünüp olarak denize giren kimse gusül abdesti almış olur mu?' sorusuna ilişkin şöyle denildi:

"Cünüp olan kimsenin gusül abdesti alarak temizlenmesi gerekir. Gusül ile ilgili ayette bütün vücudun iyice yıkanması emredilmektedir (Maide, 5/6). Hanefiler’e göre gusül için niyet şart olmamakla birlikte, ağıza ve burna su almak farzdır (İbnü’l-Hümam, Fethu’l-Kadir, Duru’l-Kütübi’l-İlmiyye, Beyrut). Bu itibarla, denize giren kimse, ağız ve burnuna su aldığı takdirde gusletmiş olur. Bazı din bilginlerine göre ise, ağız ve burna su almak sünnettir; fakat niyet farzdır. Bunlara göre ağız ve burna su almasa bile, niyet etmişse gusül geçerli olur (Şirbini, Muğni’l-muhtac, Daru’l-Marife, Beyrut)."

LENS GUSÜLE ENGEL DEĞİL

Öte yandan aynı konuda, gözdeki lenslerin gusül abdesti almaya mani olup olmadığı yolundaki soruya verilen fetvada ise şöyle denildi:

"Abdest ve gusülde gözün iç kısmının yıkanması farz değildir (Mevsıi, el-İhtiyar). Zira, gözlerin iç kısmını yıkamakta meşakkat vardır. Ayrıca bu durum gözlere de zarar verebilir. Bu itibarla lens gözlerin iç kısmına konulduğundan abdest ve gusüle engel değildir."

YORUMLAR 5
  • ali küçük 9 yıl önce Şikayet Et
    denize girip gusulün olması. hiristiyanlarda banyo yapıyor ozaman onlarda güsül yapmış sayılır!ALLAH bizi bunlardan korusun
    Cevapla
  • Cunubettin 1 yıl önce Şikayet Et
    Resmen saçmalamışsın
    Cevapla
  • Erdem Alphae 9 yıl önce Şikayet Et
    Yalcin d beye. Eyvallah kardesim, teveccuhun icin. Ilmihal kitabi yazma gibi bir niyetim olmadi bu zamana kadar. Cunku Ilmi-hal demek halin ilmini anlatmaktir ki bu heran degisen kurallardir. Ebu Hanefi hazretlerinin ilmi-hali 1300 sene oncesine kadar ulasiyor ki gunumuz icin o hallerin ilmi gecerliligini yitiriyor. Cunku cok sey degisti. Insanligin degismez degerleri olan Islam'in onculugunde gunumuze uygun Kur'an'in yorumlanmasi farzi ayndir. Benim anlatmak istedigim cok basitti. Niyetsiz yapilan her eylem ibadet degildir. Ibadet suur isidir. Guls abdesti icin vucudun heryerinin islanmasi lazimdir ki ister bunu banyoda yaparsin, ister yuzme havuzunda yaparsin, istersen de denizde yaparsin farketmez. Onemli olan vucudun temizlenmis olmasidir. 1 formul 1000 sorun cozer. Formulleri bilirsen, Kur'an'in maksatini iyi anlamissan senin Ebu Hanefiye dahi ihtiyacin yoktur. Cunku Kur'an "acik ve anlasilir bir kitap" oldugunu zaten kendisi soyluyor.
    Cevapla
  • yalcin d 9 yıl önce Şikayet Et
    erdem alphane beye. sizin fıkhınızdan ve alimliğinizden dolayı ilmihal kitabı yazmanızı rica ederim ki sizden faydalanalım. zira İmam Ebu Hanefi Hazretlerinin görüşü ile dalga geşmişsiniz kendinizce. birde sizin diğer konulardaki görüşlerinizi merak ediyorum. namaz nasıl kılınır kaç rekatdır abdest nasıl alınır orucun haccın şartlarını vs bilgileri sizden alabilirsek aydınlanırız. sizki islam dinini en iyi bilenlerdensiniz gördüğüm kadarıyla
    Cevapla
  • Erdem Alphae 9 yıl önce Şikayet Et
    Istedim oldu. Ayagi takilip yere kapanan birisi namaz kilmis sayilir mi? Yemek ve su bulamadigi icin tumgun ac kalmak zorunda olan birisi oruc tutmus sayilir mi? Kendi etrafinda donup duran kisi Kabe yi tavaf etmis sayilir mi? Bu durumda niyeti napacaz?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Tarihi ziyaret öncesi Erdoğan açıklaması! Türkiye'ye net mesaj: İzin vermeyeceğiz
Turistik Diyarbakır Ekspresi ilk seferini yaptı!