Zabıtalar kaldırım nöbeti tutuyor

Van Büyükşehir Belediyesi kaldırımların işgalinin sona ermesi için çalışma başlattı.

Zabıtalar kaldırım nöbeti tutuyor
Zabıtalar kaldırım nöbeti tutuyor
GİRİŞ 15.08.2014 14:20 GÜNCELLEME 15.08.2014 14:20
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

 Van Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz hafta başlattığı kaldırım işgalini bitirme çalışması kent genelinde aralıksız devam ederken ilk çalışmalar vatandaşı memnun etti. Van Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın Van’ın Cadde ve sokaklarına inerek kaldırım işgaline son vermeye yönelik bildiri dağıtmasının hemen sonrasında kent genelinde denetim ve uygulama başladı. 

    Büyükşehir olmasına rağmen merkezi birkaç büyük cadde üzerinde sıkışan Van’da artan nüfus, araç sayısı ve aynı güzergahtaki işletmeler tam anlamıyla kentin nefessiz bırakırken zabıta ekipleri günlerdir sokaklarda adeta nöbet tutuyor. Dükkanların önüne ikinci bir açık hava mekanı kuran işletmeleri, sergiye dönüştüren esnafları ve araçlarla dolduran vatandaşların bu kargaşasına son vermek için asayişi elden bırakmayan Zabıta ekiplerinin ilk çalışmaları vatandaş nezdinde takdirle karşılanırken, esnafın da canını sıktı. Vatandaşın en çok canını sıkan konu ise kahvaltıcıların bulunduğu sokak üzerindeki kalabalık. Buradaki kalabalığın yanında bazı esnafların davranışları daha önce de uyarı alırken, oraya gelen vatandaşları ‘zoraki’ bir şekilde mekanlarına davet eden esnafın bu hareketleri de adeta halkı isyan ettirmişti. Vatandaşları sürekli sözlü olarak rahatsız ettikleri ve kötü davranış sergiledikleri gerekçesiyle daha önce uyarılan ve kapatma cezası alan kahvaltıcılar sokağı uygulamadan nasibini alırken vatandaş ise uygulamayı geç kalınmış, ‘doğru’ bir uygulama olarak karşılıyor. Fakat zabıtanın denetiminin hemen ertesi gün yine çoğunluğu eski haline dönen o sokağın durumu ve denetim olmadığında hemen araç dolan caddeler uygulamanın sancılı bir süreçten geçeceğini de gösteriyor.

    HALK UYGULAMAYI SEVDİ!

    Kent genelindeki birçok vatandaş yola serpilmiş sandalye, masa, gıda ürünleri gibi işgalin bitmesinden büyük bir memnuniyet duyarken, kimileri bu çalışmanın birkaç hafta ile sınırlı kalmasından korkuyor. Vatandaş Fesih Demir, Van'ın birkaç caddede sıkışıp kalan bir kent olduğunu aktararak "En basitinden bir örnek vermek gerekirse şu anda kentin merkezinde sadece bir özel hastane var ve siz o özel hastaneye gitmek için girdiğiniz sokakta iki taraflı parkeden araçlardan ve yollara kadar taşmış sandalye, masalardan hastaneye ulaşamıyordunuz. Defalarca hastaneye hasta yetiştirmek için ana caddede park edip hastasını kucağında hastaneye koşarak götürene şahit olmuşluğumuz var. Bu kadar insanın hakkına girmek hiç kimsenin hakkı değil elbette. O yüzden bu çalışma desteklenmeli ve sürekli tutulmalı. İnsanlar birkaç hafta sonra yeniden masa, sandalyesini yola atıp aynı alışkanlığı devam ettirmemeli." dedi.

    "ÇALIŞMA ESNAFA ZARAR VERİYOR"

    Çarşı esnafından Nazım Zariç esnafın borçlarını ödemekte ciddi zorluklar çektiğini söyledi. Esnafın mallarını satabilmek için dükkânının önünde sergilemek zorunda kaldığını belirten Zariç, "Müşteriler bir dükkânın önünde yoğunluk görünce ya da bir dükkânın önünde ilgi çekici bir ürün gördüğünde ister istemez oraya doğru geliyor. Bir şeyler sorunca da alışveriş yapmaya yanaşıyor. Yani bu çalışma bizim işimizi engelliyor. Zaten küçük esnaflarız dışarı ürün bırakmamızın sebebi çoğu zaman da dükkân içinde yer olmamasıdır. Dışarıda kocaman bir içecek dolabı var. Ben bunu dükkânın içinde nereye bırakabilirim siz söyleyin. Bu yüzden söylemek istiyorum ki böyle çalışmalar yapılınca küçük esnaflara biraz daha tolerans gösterilmelidir."

    "VATANDAŞ DIŞARIDA OTURMAK İSTİYOR"

    Kahveci Yunus Ebik ise şöyle konuştu: "Yaz ayının ortasındayız kahvelere gelen müşterilerin en büyük keyfi dışarıda kurduğumuz gölgelikte oturup çay içmek oluyor. İşini gücünü bitiren insanların yol üstündeki en ideal durağı bu kahvelerdir. Eğer adam dışarıda oturup bir bardak çay içemeyecekse, gelip kahvenin içinde oturmaz. Burada oturtacağına gider aynı çayı evinde içer. Burası da bizim ekmek teknemizdir. Toplumun bir kesimi düşünülüp yani millet yolda yürüyemiyor deniliyorsa bu düşünce de haklılık vardır. Ama vatandaşların yarısı böyle düşünülüyorsa örneğin bir kahve sahibi için de ekmek teknesi dikkate alınmalıdır. Ben dışarıda ki oturağı içeri alsam kim gelip içeride oturacak? Buyurun yoldan geçen birini çevirip sorun bakalım kaç tanesi önünde masa olmayan bir kahvede oturur. Son olarak söylemek istiyorum ki tekrardan bu denetimler yapılırken bizim de halimiz düşünülmelidir."

YORUMLAR 1
  • hasanzafergülten 9 yıl önce Şikayet Et
    DOĞRU MU. İsportacılar belki kaldırımları işgal ediyorlar,ama bundan memnun olmayanın kaldırımda yürüyen halk olduğunu sanmıyorum. bundan memnun olmayan sadece çevre esnafı. çünkü kaldırım isportacıları,onların sattığı malları vatandaşa çok daha ucuza veriyor. mesala bir manavın kilo ile tanesini 5-6 liradan aşağı vermediği bir kavun,isporta tezgağından tanesi 3 tl ye alınıyor,yine bir mağazada tanesi 20-30 tl olan bir tişört yada mintanının aynısını,isporta tezgahından 10 tl ye bulabiliyorsun. memnun olmayan kim bir düşünün,vatandaş mağazadaki 30-50 tl lik malı,manav ve marketteki kilosu 8-10 tl lik meyve sebzeyi kendine çok daha ucuza sunan isporta tezgahlarından nasıl memnun olmasın,mantığa sığıyor mu. memnun olmayan biri varsa büyük mağazalar ve esnaf.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İsrail baskınında Nasır Hastanesi'nde bulunan 2 bin Filistinlinin akıbeti bilinmiyor
Filistin, Arap Birliği'ne olağanüstü toplantı çağrısı yaptı