Silopi'deki Cizre'deki ezidiler yardım bekliyor

Irak'taki IŞİD saldırılarından kaçarak Şırnak'ın Silopi ve Cizre ilçelerine yerleştirilen Ezdiler, yaşam mücadelesi veriyor.

Silopi'deki Cizre'deki ezidiler yardım bekliyor
Silopi'deki Cizre'deki ezidiler yardım bekliyor
GİRİŞ 21.08.2014 18:56 GÜNCELLEME 21.08.2014 18:56

Silopi İlçesi'nde Ezidilerin sayısında artış olması üzerine belediye yeni kamp alanı için çalışmalara başladı. Silopi Belediye Başkan Yardımcısı Seyfettin Aydemir 2-3 gün içerisinde Cumhuriyet Mahallesi'nde yeni bir çadır kent kuracaklarını söyledi. Aşırı sıcaklarda püskürtülen sularla serinleyen Ezidiler, çamaşırlarını leğenlerde yıkıyor. Çadırlar arasına asılan iplere yıkadıkları çamaşırlarını kuruması için asan Ezidiler, banyo ihtiyaçlarını da yine hazırlanan duş kabinlerinde gideriyor. 

Günlük 3 öğün yemeğin yanı sıra Silopi esnafının desteği ile mutfak tüpü ve tabak, tencere yardımı yapılan Ezidi aileler, kendilerine dağıtılan gıda yardımları ile istedikleri zaman sıcak yemek pişirme imkanı da buluyor.

Silopi Başverimli Belde Belediye Başkanı Rabia Takas, kampta kalan Ezidilerin insani olarak temel ihtiyaçları olduğunu belirtti. Takas, yiyecek, giyecek, ilaç ve barınmak için konteyner ve çadırlara ihtiyaç duyulduğunu anlattı.

Silopi Belediye Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Silopi Yardım Koordinasyon Komisyonu Başkanı Seyfettin Aydemir, Ezidilerin mevcut kaldığı yerin, aslında kamp olarak inşa edilmediğini hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Aslında burayı kamp olarak kurmadık. Şengal'de IŞİD çetelerinin katliamından kaçan halkın Silopi’de otogarlara geldiğini haber alır almaz, bu insanları ilk etapta buradaki konutlara yerleştirdik. Sayıları çoğalınca da çadır kurmak zorunda kaldık. Şu anda Silopi Belediyesi olarak Başverimli Belde Belediyesi ve diğer belediyelerimiz ile birlikte Cumhuriyet Mahallesi'nde boş araziyi hazırlıyoruz, çadır kuracağız. Burada kalan Ezidileri oraya taşıyacağız. Altyapı çalışmaları devam ediyor. 2-3 gün içerisinde burada kalan tüm Ezidileri oraya sevk edeceğiz. Buradaki çadırlarda yaklaşık 600 Ezidi bulunuyor. Geri kalan kısmı da Silopi’deki mahallelerde kalıyor. Şu anda Silopi’de 2 bine yakın bir Ezidi var. Milletvekillerimizden aldığımız bilgiye göre, Uludere civarında ise 4 bin civarında Ezidi olduğunu ve bunlardan bir kısmının buraya geleceğini öğrendik. Şayet çadırlarımız olursa 3-4 bin civarında bir sayıyı barındırabileceğiz."

CİZRE'DE 700 EZİDİ KALIYOR

Cizre ile Nusaybin arasında bulunan Küçük Sanayi Sitesi'ne yerleştirilen 700 Ezidi, aşırı sıcaklar altında yaşam mücadelesi veriyor. Belediye binasından sık sık halkın yardım etmesi için anonslar yapılıyor. Belediyeye ait eski hizmet binasında toplanan yardımlar, daha sonra Küçük Sanayi Sitesi'ne götürülerek kontrollü bir şekilde buradaki Ezidilere dağıtılıyor.

Ezidilerin yerleştirildiği kamp sorumlusu ve yardım koordinasyonu için kurulan komisyon üyesi İsmail Yanık, Uludere ve sınır kesiminden kaçak olarak yurda giriş yapan 700 Ezidi'nin Cizre'deki küçük sanayi sitesine yerleştirildiğini belirterek, "Bu kampa 300 kişinin daha gelmesini bekliyoruz. Toplam bin kişi bu kampta kalacak. Asıl ihtiyaçları, kişisel temizlik ve bakım ürünleri, battaniye, yorgan, yastık, klima, buzdolabı gibi maddelerine acilen ahtiyaç var. Aşırı sıcaklar altında bir bardak soğuk suya ihtiyaç var. Cizreli vatandaşlarımız her gün destek veriyor ancak bunlar yeterli olmuyor" dedi.

Şırnak Tabipler Odası yetkililerinden Dr. Serdar Küni de, ilk günden beri Ezidiler'e sağlık hizmeti verdiklerini ifade ederek, şöyle konuştu: 

"İlk günden beri gelen yoldaşlarımızın, kardeşlerimizin yanında olduk, Günlerce yürüyerek bunlar, buraya ulaştı. Bunun sonucundan ilk geldikleri günden beri sağlık taraması başlattık çevre düzenlemesinden tutun, suya kadar, 3 grup olarak katkıda bulunduk. Aktif görev aldık buralarda. Gelenlerin çoğu çocuk ve kadındır. Günlerce yürümüşler, güneşte çok fazla kaldılar, cilt yanıkları var. Önemli olan burada her insanın bu noktada duyarlı olması ve biz bunu açık ve net söyleyebiliriz ki: bölgede bu göçler başladığından itibaren ne hükümet, ne devlet, ne başka kurumlar, birşey yapmadı, duyarsız kaldılar. Halk Ezidi Mültecileri sahiplendi. Halkın bu sahiplenmesi değerlidir bizim açımızdan. Genelde çocuklarda görülen hastalıklar, enterik vakalardır. Genel anlamda her türlü antibiyotiğe ihtiyaç var. Ağrı kesici, çocuk hastalıklarına yönelik her türlü ilaca ihtiyaç var. Sadece burası değil Güney Kürdistan, Rojava'ya göç edenlere de ulaştırmamız gereken ilaçlar var."

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Trabzonspor'dan Fenerbahçeli oyunculara: Biz sizi futbolcu sanıyorduk
Fransa'dan sürpriz 'Gazze' hamlesi! 48 saat içinde...