Krediyle kurban olur mu? Diyanet açıkladı

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, kurban bayramı öncesi 8 yeni fetva yayınladı.

Krediyle kurban olur mu? Diyanet açıkladı
Krediyle kurban olur mu? Diyanet açıkladı
GİRİŞ 25.08.2014 13:15 GÜNCELLEME 25.08.2014 13:18
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, Dini Soruları Cevaplandırma Platformuna gelen ve bunlara karşın yeni yayınlanan kurban fetvalarında peygamber efendimiz adına bazı kişilerin bir araya gelip kurban kesemeyeceği, kurbanın kredi kartıyla ödenmesinde sakınca olmadığı ancak, bankaya ek ücret ödenmesi durumunda faiz nedeniyle bir günahın söz konusu olduğu, banka kredisiyle kurban kesmede ise, faiz nedeniyle günah oluşacağı, bu durumda kurban kesmemenin daha uygun olduğuna hükmedilerek, şöyle denildi:

"Kurban kesmekle mükellef olan şahıs, satın alacağı hayvanın bedelini peşin olarak verebileceği gibi, vadeli veya taksitli olarak da verebilir. Bu bağlamda bedelin kredi kartıyla ödenmesi kurbanın sıhhatine engel teşkil etmez. Ancak, kredi kartı borcunu, ödeme tarihinde ödeme ve gecikmeden kaynaklanan faizli işleme düşmemek gerekir. Kredi kartı ile taksitli kurban alırken, taksit yapma karşılığında bankaya ilave ücret ödenmesi durumunda ise, kesilen kurban geçerli olmakla birlikte, faizli işlem sebebiyle ayrı bir günah söz konusu olur. İster vacip olduğu için, isterse nafile olarak kurban kesen birisinin kurbanını peşin alabileceği gibi, borçlanarak satın alabilir. Bu, kurbanın sıhhatine engel teşkil etmez. Fakat, bankadan kredi alması durumunda faiz ödeyecekse, faiz verme yasağını işlediği için günaha girmiş olur. Maddi durumu iyi olmayan kişinin böyle yöntemlere başvurması yerine kurban kesmemesi daha uygundur."

Din İşleri Yüksek Kurulu, insanların bir grup oluşturarak aralarında para toplayıp Hz. Peygamber adına kurban kesmeleri şeklinde bir uygulama olmadığını belirterek, bu soruya da, şunları yazdı:

"Bunun, yapılması gereken bir ibadet gibi görülmesi doğru değildir. Çünkü Allah ve Raûlünden nakledilmeyen bir uygulamayı ibadet gibi telakki etmek ve ona dînîlik vasfı vermek bid'attir. Her bid'at de Hz. Peygamberin nitelemesiyle dalâlettir. Hz. Ali'den rivayet edilen (Rasulullah (s.a.s.) (sağlığında) kendi yerine bir kurban kesmemi vasiyet etti. İşte ben de onun yerine kurban kesiyorum) şeklindeki haber, bu uygulamaya delil olamaz. Çünkü Hz. Ali kurbanı kesme gerekçesi olarak Hz. Peygamberin kendisine bunu vasiyet etmesini göstermiştir. Dolayısıyla bu hadis, eğer vasiyeti yoksa ölü adına kurban kesileceğine delalet etmez."

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 6
  • sultanım erdogan 9 yıl önce Şikayet Et
    yanlış..... bu diyanet nazaman düzelcek cok merak eiyorum yaaa....kıredi kartı alırken banka sana diyomu gününde ödemesen senden faiz alınır müşteriler de kabulediyor yaaa işde ozaman caizdegil sen faizi kabulettiginicin kıredi kartı caizdegil........alırken başta hata yapılıyooo......
    Cevapla
  • hasanzafergülten 9 yıl önce Şikayet Et
    EN BAŞTA. Allah ,kurban ve hac ibadetini ,maddi durumu iyi olanlara farz kılmıştır.kredi kartıyla kurban alıp kesmede ,hem borca girildiinden,hemde arada bir faiz durumu olduğundan kabul olunmaz sanırım. kesilen kurbanın en makbulu,kişinin kendi maddi imkanı ile alıp,bilhassa eliyle kestiği yada birini vekil kılıp kestirdiği kurbandır.adı üstünde KURBAN. Öyle bazı hayır cemiyeti ve kuruluşlara bir miktar para verip ,kurban kestim demeninde makbul olduğunu sanmıyorum. çünkü bu şekilde yapılan işlem kurban kesmeden çok,hayır işlemine,sadaka vermeye girer. gerçi yine bir hayır işlendiğinden sevaptır ama,kurban kesme ile kıyaslanamaz.
    Cevapla
  • hakan asil 9 yıl önce Şikayet Et
    gidip fransız marketinden kurban almayın. kartla kurban olması zımmen sıhhatli değil. Boş verin kartı martı. Paranız yoksa kesmeyin arkadaş. Ona buna havayı bırakınnnnn
    Cevapla
  • mubinkoçal 9 yıl önce Şikayet Et
    kart. musluman ın bir gorevide bu kapitalist faiz yuvalarını para kazandırmamak olmalı ,dini ibadet yaparak faiz yuvalarının para kazanması sağlanamaz nakit alırsan faiz vermiyorsun aldatmacasına kanıyoruz ,kart farkını zaten satıcı baştan koyuyor ,ne diyorlar peşin fiyatına kartla satış ,amma pazarlığa girdinmi nakit verırsen yuzde 20 indirim yaparız şimdi bu faiz değilmi,birde kart ile aldığın kurban parasının yuzde 3 u bu faiz yuvalarına gidiyor ,nasıl olacak bu ,ibadet yapayım derken faiz yuvalarının kazancına kazanç katacaksın
    Cevapla
  • teoman oraloglu 9 yıl önce Şikayet Et
    kredi kartıyla kurban olmaz / Nasihat. kredi kartı adı üstüne sadece bir karttır. içindede hiçbir şekilde sana ait olan bir parada mevcut değildir. sen bunu kullanmaya karar verdiğin anda Faiz müessesesine ait olan ve ilk başta sana ait olmayan bir para hemen devreye girer. bu para yı zamanında ve vaktindede ödesen,ondan borç almış gibi olursun., ilk kullanım anında sana ait olmayıp faiz müessesesine ait olan bir parayı kullandığınızdan ötürü olmaz. Bu bir nasihattir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı! Açık kapı bıraktı
Ankara'daki kritik ziyaret sonrası MSB kaynaklarından dikkat çeken Eurofighter açıklaması!