ALS'de Türkiye'yi utandıracak rakam!

''Şov yapılıyor'' iddiaları doğru çıktı. Milyonlarca kez izlenen videoların yanısıra ''ALS nedir?'' diye aratanların sayısı binlerde kaldı.

ALS'de Türkiye'yi utandıracak rakam!
ALS'de Türkiye'yi utandıracak rakam!
GİRİŞ 26.08.2014 11:53 GÜNCELLEME 26.08.2014 14:27
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış


Kenan Biter'in haberi

Ağustos ayının ortalarında ilk defa ABD’de yaşayan ALS hastası Pete Frates ve ailesi tarafından hastalığa dikkat çekmek ve hastalığın tedavisi için bütçe oluşturmak için başlatılan “#IceBucketChallenge” etkinliği dünya çapında fenomen haline dönüştü.

Sporculardan oyunculara, siyaset dünyasından iş dünyasına birbirinden ünlü yüzlerce ismin de destek verdiği kampanyaya yüzbinlerce kişi destek verirken paylaşılan videolar ise milyonlarca kişi tarafından izlendi.

Kampanya ile birlikte toplanan bağışlar da tüm dünyada 70 milyon dolara ulaştı.

Ancak kampanyanın Türkiye ayağı ile ilgili veriler iç acıttı ve son günlerde sıkça dile getirilen ‘’şova dönüştü’’ iddialarını da maalesef doğru çıkardı.

HABERLER ETKİLİ OLDU, 2 KAT BİRDEN ARTTI

Aralarında Cem Yılmaz, Ata Demirel, Şahan Gökbakar, Hülya Avşar ve Arda Turan gibi onlarca ünlü ismin de destek verdiği kampanya çerçevesinde toplanan para geçtiğimiz hafta sonu itibariyle sadece 207 bin TL ile sınırlı kaldı.

Rakamın açıklanması ile birlikte yapılan eleştirel haberler ise etkili oldu ve toplanan para 2 günde 2 kat birden artarak bugün itibariyle 500 bin TL’yi buldu.

5 MİLYON LİRAYA İHTİYAÇ VAR!

Ancak  toplanan para halen çok yetersiz...  Çünkü sadece ABD’de şimdiye kadar toplanan para 35 milyon doları aşmış durumda. Türkiye’de 7 bine yakın ALS hastası olduğu belirtiliyor. Kurulması planlanan ALS kliniği için ise dernek yetkililerinden alınan bilgiye göre 5 milyon liraya daha ihtiyaç bulunuyor.

KAÇ KİŞİ ‘’ALS NEDİR’’ DİYE ARADI

Öte taraftan kampanya ile ilgili en ilginç veri Google üzerinden elde edildi. Türkiye’de 14 Ağustos’tan itibaren yayılmaya başlayan kampanya ile çoğumuzun ilk defa duyduğu ALS (Amyotrofik lateral skleroz) hastalığını merak edipte Google üzerinden arama yapanların sayısı günlük ortalama 50 ile 100 bin arasında kaldı. Diğer taraftan Türkiye üzerinden paylaşılan videolar ise milyonlarca kişi tarafından izlendi.

‘’GOOGLE RAKAMLARI ÜZÜCÜ’’

Türkiye ALS Derneği yetkilisi Yakup Kılıç ise kampanyanın seyri ile ilgili, ALS hastalığının tanınmasının kendileri için paradan daha öncelikli olduğunu söyledi. Herkesin bu hastalığın tam olarak ne olduğunu bilmesi gerektiğini söyleyen Kılıç, Google üzerinden yapılan arama sayılarını ise üzücü bularak bu rakamın 500 binlere hatta 5 milyonlara kadar çıkması gerektiğini ifade etti.

TÜRKİYE’DE TEŞHİS KOYABİLEN 5 DOKTOR VAR!

Türkiye’de hastalığın tedavisiyle ilgili de çok çarpıcı bir bilgiler paylaşan Kılıç, hastalardan kendilerine gelen şikâyetleri değerlendiklerinde ortaya çıkan tabloda bu hastalığı Türkiye’de tam olarak bilen ve teşhis edebilen doktor sayısının da bir elin beş parmağını geçemediğini söyledi.

HASTALAR ÇOCUKLARINA TEST YAPTIRMIYOR

Hastalığın tedavisiyle ilgili araştırma yapan akademisyenlerin dernek üzerinden kendilerine ulaştıklarını da belirten Kılıç, araştırma kapsamında yapılan bir çok teste hastaların itiraz ettiği özellikle de hastaların çocukları üzerinde yapılacak olan testlere hiç yanaşmadıklarını söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü;

'' Hastalar çocukları üzerinde yapılacak olan testleri kabul etmiyorlar. Kendilerine nedenini sorduğumuzda ise; şayet çocuklarında da böyle bir durum varsa bile bunu şimdiden bilmek istemediklerini söylüyorlar.''

kenan.biter@haber7.com

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 6
  • nevzat bekir 9 yıl önce Şikayet Et
    yaptınız hibriti simdi insanlardan cıkaracaksınız hikmeti. al burdan yak. basıcak taralama hibrit tohumu yapacaksın ona gore ilacını sonra ver yanson ilaçla babam ilaçla sonra türemeyen hastalık kalmasın antibiyotiklerde işe yaramasın. Rabbimin tokatı yok insanlara bir vurdumu yerden yere çarpsın. ama bizim fazla ürün yetiştirme sevdalısı olan köylülerimizde suç sen budamaya baslama ilaçla buda sen eski yontemle aşılama git elin ipiyle kuyuya in sonra domateslerdi biberlerdi tat tuz kalmasın. sonra biz neden böyle olduk. oluruz tabi elin yahudisi sana sağlam tohum verirmi nükleer enerjiyle ürettiği tohumu vermesse içi rahat etmez bizde ohh maşaallah kerizizya al pazardan koy sepete hydi çoluk çocuk hastane... anlayana sivrisinek saz anlamayan rabbimin katından felaket bile az...
    Cevapla
  • NurYolu 9 yıl önce Şikayet Et
    asl mi baksınlar işlerine yahudi bir etkinlik başlattı diye bende bunlaramı uyacam . bu etkinlikler dikkat dağıtmak için biz israilin öldürdüğü çocukları gündem yapalım yahudi kurnazlığının kuyruğuna takılmayalım o ne öyle hem suyu boşa harcıyorsun ?
    Cevapla
  • Büyük Türkiye 9 yıl önce Şikayet Et
    çok saçma. kendi ülkendeki hastalar için kampanya yap.. döküneceksen buzlu su memleketindeki hastalar için dökün.. ayrıca seneler önce oktar babuna`da hastayım diye kan bağışı kampanyası yapıp binlerce Türkün, Türkiyelinin kanını toplayıp abd ye götürdüydü.. als için toplanan (tabi gerçek ise !!)70 milyon $ acaba nerede kullanılacak ???
    Cevapla
  • revaha 9 yıl önce Şikayet Et
    ///////////////. illa googleden mi aramak lazım ..yandexten aradım ben nolcak hayret bişey
    Cevapla
  • Ruhi Kara 9 yıl önce Şikayet Et
    ALS Mİ?. Bu kimin umrunda... Gazze için kampanya yok mu? Ya da show Kovalarla başlara su dökülüyor Ya varillerle yağan bombalar? ALS den günde kaç kişi ölüyor ya da bu hastalığa yakalanıyor? Peki Dikdatör bombaları altında günde kaç çocuk ölüyor farkındamısınız? Bu ALS hareketi tamamen reklamdır. Kişi kendini böyle bir show ile daha iyi tanıtır. Gates Gazze çocukları için ne yaptı? Bu tip eleştrili haberleri okuyunca midem bulanıyor...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bir ülkeden daha Filistin kararı! Resmen harekete geçildi
EYT düzenlemesinden en çok faydalananlar SSK’lı çalışanlar