Japonların milli içeceğini Türkiye'de üretecek

GAÜN öğrencisi, kısa pirinçten "sake" üretimi için proje hazırladı.

Japonların milli içeceğini Türkiye'de üretecek
Japonların milli içeceğini Türkiye'de üretecek
GİRİŞ 28.08.2014 11:42 GÜNCELLEME 28.08.2014 11:42

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) öğrencisi, Türkiye'de tercih edilmediği için depolarda atıl haldeki kısa pirinçten Japonların milli içeceği "sake" üretimi için çalışma başlattı.

GAÜN Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü yüksek lisans öğrencisi Mustafa Çağrı Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Japon kültürüne ait "suşi" ve "sake" gibi ürünlerin dünyada ilgi gördüğünü söyledi.

Japonya'nın 2012'de 14 milyon litre sake ihraç ederek yaklaşık 90 milyon dolar kazandığını anımsatan Demir, bu ürünü Türk pirincinden elde etmek için proje hazırladığını belirtti.

Sake konusunda literatürde yeterli bilgi olmadığı vurgulayan Demir, "Bu kapsamda Japonya'da sake ve bu ürünün makinasını üreten fabrikaları ziyaret ettim. Japonlar dünyadaki sake tekelini ellerinden bırakmak istemiyor ancak Türk pirinciyle üreteceğimiz sakeyle, bu ülkenin tekelini kırmak istiyoruz" dedi.

ALTERNATİF BİR SEKTÖR

Demir, sakenin üretim tekniği ve inceliklerini yerinde gördüğünü dile getirdi.

Toprak Mahsulleri Ofisi verilerine göre Türkiye'de 900 bin ton pirinç üretildiğini hatırlatan Demir, şöyle konuştu:

"Bunun 20 bin tonunu hiçbir şekilde kullanım alanı bulamayan kısa pirinç oluşturuyor. Kısa pirinç maalesef depolarda bekliyor. Atıl durumdaki bu pirincin sake üretimine uygun olup olmadığını araştırıyorum. Eğer olumlu sonuç alabilirsem hem kullanılmayan Türk pirinci değerlendirilecek hem de ülke ekonomisi için alternatif bir sektör oluşacak."

İHRACAT HEDEFİ

Demir, Japonya'nın milli içeceğini daha kaliteli üretmeyi amaçladığını kaydetti.

Yoğun şekilde sake tüketen Avrupa ülkelerinin bu ürünü ithal ettiğinin altını çizen Demir, "Bu içeceğin orada üretimi yok. Projeyi hayata geçirip, Avrupa'ya sake ihraç etmek istiyoruz" diye konuştu.

Demir, projeyi, GAÜN'ün düzenlediği Argeti Proje Pazarı'nda sunduğunu ve sanayicilerden ilgi gördüğünü söyledi.

Laboratuvar çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Demir, "Sonuçları heyecanla bekliyoruz. Üretimi gerçekleştirebilirsek ülkemiz için önemli bir adım atacağız ve istihdam sağlayacağız" şeklinde konuştu.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz duyurdu: Emekliler için özel çalışma
Uyarı yapıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sesiyle dolandırıcılık girişimi