Gazeteciler siyah çelenk bıraktı

İYGAD, "yerel medya kriteri" yayınlayan Silivri Belediye Başkanı Işıklar'ı protesto ederek, belediye binası önüne siyah çelenk bıraktı.

Gazeteciler siyah çelenk bıraktı
Gazeteciler siyah çelenk bıraktı
GİRİŞ 29.08.2014 21:31 GÜNCELLEME 29.08.2014 21:31

İYGAD yönetimi, "Belediye istediği gazeteyle çalışmakta özgürdür. Ama resmi kriter yayınlayamaz. Bu, yerel basına baskı kurmak ve hizaya getirmek demektir" diyerek yayınlanaı kriterin geri çekilmesini istedi.

İstanbul Yerel Gazeteciler Derneği (İYGAD) Yönetimi, Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar'ın yayınladığı yerel medya kriterinin geri çekilmemesi nedeniyle, belediye binası önüne siyah çelenk bıraktı.

Başkan Işıklar'ın talimatıyla yayınlanan kriterlerin uygulangmaz olduğunu dile getiren İYGAD yönetimi, hedeflenen amacın yerel medya üzerine baskı kurmak olduğunu belirtti. Gazetelerin en az 350 abonesinin bulunmasını ve hangi adreslere ulaştığını raporlar halinde talep eden Silivri Belediyesi'nin bu kriterini yanlış olduğunu savunan İYGAD, tepkisini siyah çelenk bırakarak sürdürdü.    

Basın Bültenini İYGAD Üyesi Fatma Sarıbıyık okudu.

"Belediye, istediği gazete ve gazeteciyle çalışmakta özgürdür. Ama herhangi bir medya kriteri yayınlayamaz. Bu yerelde görev yapan gazetecilere hakarettir, saygısızlıktır ve baskı kurmaktır" diyen İYGAD, uygulamanın mümkün olmadığı ve uygulayamadığı kriterlerin Başkan Özcan Işıklar'ın geri çekmesini talep etti.

BASKICI VE KEYFİ BİR KARARDIR

Siyah çelenk bıraktıktan sonra fotoğraf makinelerini de belediye önüne koyan gazeteciler, kamuoyuna şu açıklamayı yaptılar:  

"Bizler, İstanbul Yerel Gazetecileri Derneği üyeleri olarak, öncelikle bilinmesini isteriz ki, belediyeye siyah çelenk bırakma ve toplanma amacımız asla Silivri Belediyesinden bir ilan alamamak, Silivri Belediye Başkanı Sayın Özcan Işıklar'ın şahsında, Silivri Belediyesini kamuoyuna olumsuz sunmak değildir. Burada toplanmamızın amacı, herhangi bir gazeteciyi veya gazeteyi korumak ve/veya kollamak da değildir.

Amacımız; Silivri belediyesince yapılan bir yanlışlığın düzeltilmesini istemek ve görevi sorumluğun da olmayan bir konuda bildirge yayınlamasıdır.

Bunu niçin diyoruz ki: bugün İstanbul'da yayın yapan gazetelerin birkaçının dışında, çoğunluğunun Silivri temsilciliği yoktur. Hemen hemen hiçbir gazetenin; ve Silivri merkezli gazeteler de "Işıklar kriterleri"nde ifade edilen 350 abonesi bulunmamaktadır.

Hiçbir internet sitesi, kriterlere, tıklama şartlarına uymamaktadır. Kriterlerin yayınladığı tarihten itibaren bizzat Özcan Işıklar kriterlere uymamıştır. Çünkü kriterler uygulanabilir değildir. Uygulanmayan ve uygulanamayacak olan kriterlerin derhal kaldırılmasını istiyoruz.

Bize göre böyle bir anlayış da, ilan verme-vermeme anlayışı olmasının çok ötesinde, “yerel basını hizaya getirme, yerel basına ders verme” anlayışıdır. İYGAD olarak, böyle bir anlayışı şiddetle reddediyor ve kınıyoruz. İYGAD’ın Silivri Belediye Başkanı Sayın Özcan Işıklar'dan beklentisi, Silivri Belediyesinin yerel basın üzerindeki bu baskıcı ve keyfi tutum ve anlayışını yeniden gözden geçirmesidir. Yayınlanan kriterler deklarasyonunu geri çekilmesini istiyoruz.

HUSUMET İÇİNDE DEĞİLİZ

Geçmiş dönemlerde olduğu gibi yerel gazetecilerin haber kaynağı olan belediyenin, belediye icraatlarını kamuoyu ile paylaşan yerel gazetecilerin bir uyum içinde çalışma arzusudur.

Hiçbir belediye ile olmadığı gibi, Silivri Belediyesiyle de bir husumet içinde olmadığımızı, testileri çarpıştırmanın doğru olmayacağını bilinmesini istiyoruz.

KRİTER YAYINLAMAYA GEREK YOKTUR

Özellikle, her belediyenin olabileceği gibi Silivri Belediyesi’nin de istediği her yerel gazeteye ilan verebilme ve abone olabilme tasarrufu vardır. Ve kriter yayınlamaya asla ihtiyacı yoktur.

İYGAD’ın birilerine ders vermek niyeti olmadığı gibi, birilerinin de İYGAD’a ders vermek niyeti olmamalıdır.  Kamuoyuna ve sevgili meslektaşlarımıza saygıyla duyurulur."

İYGAD Başkanı Ali Tarakçı yaptığı konuşmada; belediyenin görevinin gazetelerle ilgili kriterler yayınlamak olmadığını, istediği gazeteye abone, istediği gazeteye ilan verebileceğini belirterek, doğru olmayan ve uygulanmayan kriterlerin geri çekilmesini talep etti.

Tarakçı, Belediye Başkanı Özcan Işıklar'ın son 5.5 yılda yerel medyaya verdiği ilanların, abone ücretlerinin dökümlerini aynı zamanda kriterlerin yayınladıktan sonra verilen ilanların da dökümlerini bilgi edinme yasası gereği bir dilekçe ile belediyeden istediklerini söyledi.

İYGAD yönetimi, Bilgi Edinme Yasası'ndan yararlanarak belediyenin kriterler yayınlamadan önce ve sonrasında gazetelere ödediği ilan ve abone ücretleri hakkında kendilerinin bilgilendirilmesini bir dilekçe ile talep etti.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Murat Kurum, 'eş başkan' görünümlü danışmanı yerden yere vurdu: İşine baksın!
Başkan Erdoğan'dan dev operasyon sinyali: Sınırımız komple garanti altına alınacak