2015'te tüm TC. vatandaşları sahip olacak

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun dün Meclis'te okuduğu hükümet programında bazı hedefler öne çıktı.

2015'te tüm TC. vatandaşları sahip olacak
2015'te tüm TC. vatandaşları sahip olacak
GİRİŞ 02.09.2014 10:09 GÜNCELLEME 02.09.2014 11:05
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Ferhat Esnek'in haberi

62. hükümet programı kitapçığında öne çıkan hedeflerin içinde en dikkat çekeni önümüzdeki dönemde bürokraside kağıt devrinin kapanacak olması.

Tüm resmi işlemlerin elektronik ortamda kağıtsız halledilmesi hedefleniyor. (Nüfus, tapu, ruhsat, ehliyet, ikametgah, noter, adres bilgileri gibi)

Diğer bir uygulama ise gökdelenlere artık sınırlama getirilecek olması. Hükümet programında kentleşme başlığında dikey değil yatay yapılaşma tercih ve teşvik edilecek.

Bunların ilk örnekleri ise kamu kurum ve kuruluşları binalarında görülecek.

ELEKTRONİK KİMLİK KARTLARI 2015'TE CÜZDANLARDA OLACAK

Ayrıca bir başka öne çıkan hedef ise son 10 yıldır gündemde olan ve sadece Bolu ilinde pilot uygulaması yapılan elektronik kimlik kartları. 2015 sonuna kadar tüm TC. vatandaşları yeni kimlik kartlarına sahip olacak.

Yeni kimlik kartlarının özellikleri olacak?

-Taklit edilemez olmakla beraber, tahrip ya da tahrif edildiğinde tespit edilmesine imkan veren görsel ve mantıksal güvenlik özelliklerine sahiptir.

-En az 10 yıl dayanıklılığa sahip malzemeden üretilmiş olan kart gövdesine sahiptir.

-T.C. Kimlik Kartı, vatandaşın rahatlıkla taşımasına ve kullanmasına olanak verecek şekilde, kimlik kartları için belirlenen uluslarası standartlara uygun olacak şekilde, standart bir akıllı kart boyutlarındadır.

-Vatandaşa ait nüfus ve fotoğraf bilgilerinin kartın üzerindeki yonga üzerine güvenli bir şekilde kaydedilmesine imkan verir ve bu bilgilerin yetkisiz kişiler tarafından erişilmesini ve değiştirilmesini olanaksız hale getirir.

-Vatandaşa ait nüfus ve fotoğraf bilgilerinin önyüzünde ve arkayüzünde bulundurması ile kolay, hızlı ve güvenli görsel kullanım sağlamaktadır.

-Kamu kurum ve kuruluşlarında uzaktan (elektronik) sağlanan hizmetlerin kullanımı sırasında, vatandaşlar için kişisel kimlik doğrulama amacıyla kullanılacaktır.

-Standart bir akıllı kartın sunduğu bütün güvenlik özelliklerini desteklemektedir. Kart içerisinde yer alacak elektronik veriler PIN ve PUK korumalı olarak saklanacaktır.

-Sahibinin doğrulanmasını Parmak vektörü veya PIN yardımıyla gerçekleştirir.

-Önyüzünde ve arkayüzünde yer alan bölgeler ve bölgeler içerisindeki bilgiler, Avrupa Birliği tarafından belirlenen DS/CEN/TS 15480-1 standardına uygun olarak geliştirilmiştir.

-İlk olarak sağlık ve sosyal güvenlik kurumu uygulamalarında kullanılmaktadır. Vatandaşların, provizyon işlemleri sırasında nüfus cüzdanları yerine T.C. Kimlik Kartlarını kullanması suretiyle, muayene kayıtları açılacaktır. Muayene sonucunda elektronik olarak girilen reçetelerin, yine T.C. Kimlik Kartı kullanılarak eczanelerden temin edilmesi sağlanacaktır.

ferhat.esnek@haber7.com
twitter: twitter.com/fesnek

YORUMLAR 4
  • hakan eagle 9 yıl önce Şikayet Et
    burada resım sağda.nufus mudurlugunun resmı sayfasındaki ornek kımlıkte ıse solda.hayırdır lann.hangınızın kafası trılyon....
    Cevapla
  • güven doğru 9 yıl önce Şikayet Et
    Hizmet;belirli ve hatta. kısa sürelerde yeniden tekrar değiştirerek uygulamak değil,devamlı uygulanabilirlik özelliği olan etkinlikler değilmidir?
    Cevapla
  • Ali Haydar Bektaşi 9 yıl önce Şikayet Et
    İmarda büyük hata.. Belediyeler imarda büyük hata ve haksızlık yapıyor, dur diyen kimse yok, zaten vatandaşda derdini anlatacak merci bulamıyor. Çok güzel işyerleri yapılıyor fakat bunlar çekme mesafelerine sadık kalınarak taks engeline takılıyor. 8-10 mt. yüksekliği olan işyerleri çekme mesafeleride yapılsada, çok değerli yerler atıl bırakılmasa ve ekonomiye katkı sağlıyarak mamur mekanlar olsa kime zararı olur ki? Vatandaş zaten bir şekilde kendince çözmeye çalışıyor, iyimi oluyor, hayır olmuyor ama, bir şekilde o kıymetli yerleri atıl bırakmıyor. Kaçak göçek olacağına adam gibi izinle yapılsa kötümü olur, hayır ama gelde anlat. Hatta uzman kişiler bile anlamamazlıktan geliyor, encümenler neden var oda anlaşılmaz bir durum. Yeni hükümet taks ve çekme mesafeleri ile yükseklikleri bir ele alsa ve haksızlık yapılan yerleri bir düzeltse çok iyi olur kanısını taşımaktayım,yüksek yerler değil, sanayiler için.
    Cevapla
  • fetih1453 9 yıl önce Şikayet Et
    şu kimliklerden bir kurtulsak iyi olacak..... cüzdandaki en büyük şey nüfus cüzdanı bazen cüzdana sığmıyor bile :)))) ben pek kimlik taşımam ama geçenlerde banka işlemi için yanıma alayım dedim cüzdana koymaya çalıştım cüzdan kapanmadı bende pantolon cebine koyup öyle gittim bankaya .. :))) masal değil gerçek.... yenilerinin ücretinide halka hizmet anlayışıyla ücretlendirirlerse iyi olur. lakin insan acaba para için mi yapılıyor diye sormadan edemiyor...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Irak'la uzlaşma sağlandı, PKK'ya en büyük darbe geliyor! 40 km. derinliğe inilerek...
Avrupa kulüpler sıralaması güncellendi! İlk 20'de 2 Türk takımı