Akdamar Kilisesi'nde ayin hazırlığı

Van Gölü'ndeki Akadamar Adası'nda bulunan Akdamar Kilisesi'nde bu yıl 5'incisi yapılacak ayin sonrası "Barış Sofrası" kuruluyor.

Akdamar Kilisesi'nde ayin hazırlığı
Akdamar Kilisesi'nde ayin hazırlığı
GİRİŞ 03.09.2014 17:21 GÜNCELLEME 03.09.2014 17:21

Van Gölü'ndeki Akadamar Adası'nda bulunan Akdamar Kilisesi'nde bu yıl 5'incisi yapılacak ayin sonrası "Barış Sofrası" kurulacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın özel izniyle yılda bir kez düzenlenmesi kararlaştırılan ve bu yıl 7 Eylül Pazar günü yapılacak olan ayinle ilgili hazırlıklarda sona gelindi.

Gevaş Belediye Başkanı Sinan Hakan, ayinle ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, Akdamar Kilisesi'ndeki ayinin ardından ilçe merkezinde kuracakları "Barış Sofrası"nda dinlerin ve farklı kültürlerin buluşacağını belirterek, yapacakları etkinlikle ilçede bir ilki de gerçekleştirmiş olacaklarını söyledi.

Barış sofrası hazırlıklarının halen devam ettiğini anlatan Hakan, Türkiye Ermenileri Patrik Vekili Ateşyan ile din adamlarını ve kanat önderlerini de etkinliğe devam ettiklerini vurguladı.

"Gevaş, İslamiyet ve Hristiyanlığın önemli merkezlerindendir"

Hakan, önceki yıllarda ayinin yapılmasına rağmen adı hiç anılmayan Gevaş'ın, bu yılki kültürel ve tarihi organizasyonda ön planda tutmaya çalıştıklarına değinerek, şöyle konuştu:

"Gevaş İslamiyet ve Hristiyanlığın önemli merkezlerindendir. Ayin elbette Akdamar Adası'nda yapılıyor ve uluslararası anlamda önemli bir aktivitedir. Ada ilçemiz sınırlarında olmasına rağmen Gevaş'ın adı hiçbir yerde geçmiyor. Biz de Gevaş'ın bu seneden itibaren ayinin ve aktivitenin merkezi olsun istedik. Gelen insanları, Gevaşlılar olarak kendi evlerinde hissettirmek istiyoruz. Çünkü bu insanlar bize yabancı değil. Binlerce yıllık bir birlikte yaşama geleneği vardı. Dolayısıyla biz bunu önemsiyoruz. Hem kültürel anlamda hem de Gevaş'ın tanıtımı anlamında bunu gerçekleştirmek istiyoruz. Biz aslında barışın sofrası dediğimiz bu organizasyonu Van kahvaltısıyla kurmak istiyorduk. Fakat inançları gereği Ermeniler ayinden önce yemek yemiyorlar. Haliyle biz de öğlen yemeğinde buluşacağız."

Hakan, Fener Rum Patriği Bartholomeos ile Türkiye Süryanilari patriğinin de bu yılki ayine katılacağını anımsatarak, ilçede kuracakları sofranın bu yönüyle daha büyük bir önem kazandığını dile getirdi.

"Bu sofra dostluk ve kardeşliğe çağrı olacak" diyen Hakan, barış ve demokrasi sürecine büyük katkı sunacağına inandığı bu sofranın, gelecek yıllarda daha kapsamlı ve çeşitli etkinliklerle kurulacağını sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...
Yeniden Refah Partisi’nin arkasındaki güç kim! İstanbul’da oyun oynuyorlar…