Mardin'e sığınan Ezidilerin sayısı 6 bine ulaştı

IŞİD ele geçirdiği bölgelerden kaçarak Türkiye'ye gelen Ezidilerden 6 bini Mardin'e yerleşti.

Mardin'e sığınan Ezidilerin sayısı 6 bine ulaştı
Mardin'e sığınan Ezidilerin sayısı 6 bine ulaştı
GİRİŞ 03.09.2014 18:45 GÜNCELLEME 03.09.2014 18:45

Kuzey Irak Kürt yönetimindeki Şengal’den Türkiye'ye gelerek Mardin Otogarı'na yerleşen Ezidiler'in sayısı 6 bine ulaştı. Mardin Büyükşehir Belediyesi, 3 günden beri otogara yerleşen Ezidilerin tüm ihtiyaçlarını karşılıyor. Eziri sığınmacılardan Rüstem Yusuf Hüseyin, 5 bin Peşmergenin Şengal'i savunduğunu, ancak daha sonra Peşmerge güçlerinin geri çekildiğini söyledi.

Peşmergeden silah talebinde bulunduklarını ancak bunun yerine getirilmediğini söyleyen Yusuf Hüseyin, "IŞİD militanlarıyla saatlerce çatıştık. Kurşunlarımız bitince de dağlara kaçtık. Daha sonra Mardin’e geldik. Burada henüz faaliyete girmemiş otogara yerleştirildik. Şuan hiçbir eksiğimiz yoktur. Yemek ve suyumuz boldur. Şuan 800 kişi buradayız, ancak 2 bin kişi daha gelse yemek onlara da yetecek" dedi.

Sığınmacılardan Halef Şikri ise Şengal'de silah ve cephanelerinin olması durumunda ölene kadar çarpışacaklarını ancak silah ve teçhizat olmadığından dağlara kaçmak zorunda kaldıklarını belirterek, "Paramız, arabamız vardı, hepsi orada kaldı. 4 gün yolda kaldık, şimdi perişan olduk" diye konuştu. 

IŞİD militanlarından kaçarken yolda düşerek kolu kırılan 12 yaşındaki kızı ile Mardin’e gelen 58 yaşındaki Hüseyyin Şemo, da yolda büyük sıkıntılar yaşadıklarını anlattı.

Mardin Otogarı’nda halen 773 Ezidinin barındığını belirten Mardin Büyükşehir Belediyesi Başkan Yardımcısı Februniye Akyol, "Mardin ve ilçelerinde de Midyat’taki AFAD kampı hariç 4 bin 30 Ezidi var. Şuanda yolda olanlar var. Yolda olanlarla birlikte bu sayı yaklaşık 6 bin civarında olacak. Emperyalist güçler tarafından dini inançları yüzünden, özelikle Şengal ve Musul ile Ninova Ovası'ndaki farklı dini inanışlara ait halkaların yurtlarından çıkarıldı" dedi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık hepimizin namusuna emanettir!
Fenerbahçeli eski yıldız, 'oruç' açıklamasıyla gönülleri fethetti!