Kızıltoprak: IŞİD'in hikayesi 11 Eylül'de başladı

TİKA Koordinatörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Ortadoğu'daki IŞİD tehdidi ve bölgedeki gelişmelerle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Kızıltoprak: IŞİD'in hikayesi 11 Eylül'de başladı
Kızıltoprak: IŞİD'in hikayesi 11 Eylül'de başladı
GİRİŞ 16.09.2014 09:50 GÜNCELLEME 16.09.2014 09:50

Kızıltoprak, “IŞİD, Ortadoğu’daki adaletsizlik ve Amerikan saldırısından sonra ortaya çıkan Sünnilere yönelik nefretten besleniyor” diye konuştu.

Kızıltoprak'ın değerlendirmeleri şöyleydi:

"11 EYLÜL 2001’DEN SONRA…"

IŞİD’i ortaya çıkaran faktörleri son 10 yılı hatırladığımızda görüyoruz. Yakın hikaye ‘11 Eylül 2001’ saldırılarıyla başladı. Amerika’nın Ortadoğu’ya yönelik politikaları bundan sonra değişti. Irak’a operasyon düzenlendi, aynı zamanda Afganistan’a ve Somali’ye operasyonlar düzenlendi. IŞİD’i ortaya çıkran faktör neydi El Kaide’ydi. El Kaide’ye yönelik operasyonlar 13 yılda başarılı olmadı. Örgüt lideri infaz edildi ama El Kaide Afganistan’dan Ortadoğu’ya açıldı. Irak’ta, Suriye’de güçlenerek devam etti. IŞİD de buradan çıktı. Birçok ülkede bunun şubeleri açıldı. Tunus’tan Mısır’a ve Libya’ya kadar El Kaide bağlantılı, IŞİD’le ideolojik olarak bir şekilde bağı olan, aynı kaynaktan beslenen bir örgüt tipi ortaya çıktı. Sadece Ortadoğu’da değil, yaklaşık 20 bin savaşçısının büyük bölümü, bazı rakamlara göre 17 bini Avrupa’dan gelmiş bir örgütten söz ediyoruz. Öyle bir örgüt ki, Hollanda Amsterdam’da futbol maçlarında destek bulabilen bir örgüt. Diğer örgütlerden farklı bir yapılanması var.

"IŞİD, ADALETSİZLİKTEN BESLENİYOR"

IŞİD, aslında hem arazide, hem de sanal alemde diğer terör örgütlerinden daha güçlü görünüyor. Çok hızlı bir şekilde Musul’da kendini gösterdi, hareketin lideri Musul’da Cuma namazı kıldırdı ve kendisini ilk halife gibi gösterdi. Peki taraftar bulmasındaki neden neydi? Irak’a düzenlenen Amerikan saldırısından sonra ortaya çıkan Sünni algısı, Sünnilere yapılan adaletsizlik ve bunun da bir nefrete dönüşmesiydi. Bu nefretten besleniyor IŞİD, dolayısıyla sanal alem üzerinden tüm dünyadan taraftar topluyor kendisine ve ses getiriyor. Ortadoğu’da IŞİD’i ortaya çıkaran nedenlerin üzerine gidilmezse aslında çok fazla şey değişmeyecek ve başka bir şekilde devam edecek."

TİKA Koordinatörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, açıklamalarını A Haber’de Zeynep Bayramoğlu’nun sunduğu Kadraj programında yaptı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hamas’la ilgili en vahim iddiaydı! ‘Toplu tecavüz’ iftirasını İsrail de yalanladı
İstanbul için deprem uyarısı! En riskli 5 ilçe...