Diyanet açıkladı! Krediyle kurban kesmek caiz mi?

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, kredi çekerek ya da borçlanarak kurban kesmesinin dinen uygun olmadığını söyledi.

Diyanet açıkladı! Krediyle kurban kesmek caiz mi?
Diyanet açıkladı! Krediyle kurban kesmek caiz mi?
GİRİŞ 18.09.2014 05:47 GÜNCELLEME 18.09.2014 08:59
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Vekâlet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu tanıtım toplantısı, Türkiye Diyanet Vakfı Kocatepe Konferans Salonu’nda gerçekleşti.

Bir konuşma yapan Diyanet İşleri Başkanı Görmez, bütün ibadetlerin yegane gayesinin yaratıcıya yakın olmak olduğunu belirterek, “Bize emredilen bütün ibadetlerin gayesi aslında kurbandır. Kurban Rabbimize yakın olmaktır.

Bugün insanlığın yaşadığı en büyük sorun insanlığın Rabbinden uzaklaşmasıdır. Bütün ibadetlerin gayesi olan kurbiyeti ifade eden bir kelimedir kurban. Kurban ahde vefadır, kurban sadakattir, kurban fedakarlıktır, kurban vefadır. Bize bütün bu duyguları öğreten bir ibadettir aslında” diye konuştu.

“KURBAN AYNI ZAMANDA HAC İBADETİNİN BİR HÜKMÜDÜR, 

Hac ibadeti ve kurban ibadetinin birbirinin ayrılmaz parçası olduğunu kaydeden Görmez, şöyle konuştu:

“Kurban aynı zamanda hac ibadetinin bir hükmüdür, önemli bir parçasıdır. İslam’ın çok önem verdiği, tarih boyunca var olan çok önemli bir ibadettir. Dünya Müslümanlarının temsilcileri hac ibadetini ifa ederken, evlerinde kalan Müslümanlar da hali vakti yerinde olanlar kurban keserek bu ibadete katılırlar. Hali vakti yerinde olmayanlar da o kurbanı kesmiş sayılırlar. O ibadete katılmış olurlar. Yüce Rabbimiz hiçbir Müslüman’a çekemeyeceği yükü yüklememiştir.

ALLAH SİZDEN BÖYLE BİR ŞEY İSTEMEZ

Diyanet İşleri Başkanlığı’na en çok sorulan sorulardan bir tanesidir.

Benim varlığım yok, ben zengin değilim ama kurban kesmek istiyorum. Hatta bankadan kredi alabilir miyim gibi yollarla, borçlanarak kurban kesmeye kalkışır, kendisini ve ailesini zor durumda bırakan fakir kardeşlerimizin varlığını biliyoruz. Bilsinler ki Cenabı Hakk onlardan böyle bir şey istememiştir ve onlarda aslında bizatihi kurban kesen kardeşleriyle birlikte o Allah’a yakınlık sürecine katılmış olurlar.

MADDİ DURUM İYİ DEĞİLSE KURBAN KESMEK DOĞRU DEĞİL

Dolayısıyla hiç kimse kendisini ve çocuklarını zor durumda bırakarak, borç, harç ederek, başka yerlerden paralar temin ederek, eğer zengin değil ise, kurban kesecek konumda değilse, kendisini böyle bir sorumluluğun altına sokması doğru değildir. Ancak kurban kesen kardeşlerimiz de kesmeyen kardeşlerimizi adeta kesmiş gibi bu süreçlere katarlar, birlikte kurbanın o kurbiyetinden ifade ederler.”

''MÜMİN ŞEFKATİNİ VE MERHAMETİNİ ASLA ELDEN BIRAKMAYACAK”

Kurban kesilirken üç önemli hususa dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Görmez, şunları dedi:

“Bunlardan bir tanesi, kurban ibadetini ifa ederken mümin şefkatini ve merhametini asla elden bırakmayacak. Keseceği hayvana karşı şefkatli ve merhametli olmak zorunda olacağız. İslam’ın o usullerine göre.

KURBAN ALLAH'A YAKLAŞTIRMALI

Üzerinde durduğumuz, sürekli ikaz ettiğimiz ikinci hususta bizi Allah’a yakınlaştıracak ibadeti ifa ederken, bizi ondan uzaklaştıracak davranışlardan uzaklaşmalıyız. Kurban bizi Allah’a yakınlaştıran bir ibadet. Bu ibadeti ifa ederken bizi ondan uzaklaştıracak her türlü davranıştan uzak durmalıyız.

BU KONU ÜZERİNDE ISRARLA DURUN!

Usulüne aykırı sağda, solda, sokakta, hayvana eziyet ederek, usulünü bilmeden hayvanı kesmek. Bütün müftülerimize, bütün vaizlerimize çağrıda bulunuyorum; Kurban Bayramı’ndan önceki vaazlarınızda, cuma vaazlarınızda, kurban vaazlarınızda, diğer konuşmalarınızda Kurban Bayramı’na kadar bu konu üzerinde ısrarla durun, durmaya devam edelim. Hiçbir menfi örnek yaşanmasın. Üzerinde durduğumuz üçüncü husus ise Kurban Bayramı’nda asla bu tür olumsuz örnekleri bahane ederek kurbanı ve bayramı tartışma konusu yapmayın.”

YURTİÇİ KURBAN BEDELİ

Kurban Bayramı’nda Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı olarak 63 ülke ve 531 bölgede, Türkiye’de ise 145 farklı merkezde "Vekâlet Yoluyla Kurban Kesim Organizasyonu" gerçekleştirilecek. Hedef ise 150 bin hisse kurbanını ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak. Vekâlet yoluyla yurtiçi kurban bedeli 575 TL, yurtdışı kurban bedeli ise 400 TL olarak belirlendi.

Toplantının sonunda kurban dağıtımını üstlenen gönüllülerden 40’ı temsili olarak görev yerlerine uğurlandı.

(İHA)

YORUMLAR 7
  • deli niyazi 9 yıl önce Şikayet Et
    ne caiz değili :). ben cemaat yurdundayken her ay maaştan kesiyorlardı asgari ücretin adamlar yanlışmı biliyor yani sömürmezler kimseyi
    Cevapla
  • mustafa benk 9 yıl önce Şikayet Et
    biraz. diyanet bir de fahiş fiyata satılan kurbanlıklar için bir fetva verse diyorum.ramazanda artan gıda fiyatları için et fiyatları için .....müslüman memlekette müslümanım diyenlere.....
    Cevapla
  • YUNUS OYMAK 9 yıl önce Şikayet Et
    Nasıl Bir Yol?. İnsanın öncelikleri vardır. Şu ana kadar gördüğümle insan istediğini alır. İlk önce Kurban kaçıncı önceliğimiz, bunu sorgulamalıyız. Biz burada ibadet mi yapacağız gerçekten? Yoksa millet görsün diye mi keseceğiz. Elbette ibadet maksadıyla Allahü Teala için keseceğiz. Peygamber Efendimiz Sallallahü aleyhi ve sellem, hem kendisi için hem de ümmeti için keserdi. O zamanlar ne kadar kıtlık vardı. Hadi bir sene öncesinden hesap etmedik, bir senelik borçla da kesilebilir. Faiz giren şeyle ibadet olmaz. Öyle kolaylık sağlayan çok müessese var. İlk önce kurban kesmeye niyet etmek lazım ki Rabbim bir kolaylığını versin. Kurban daha kanı yere düşerken kabul olan ulvi bir ibadet. Sünnet diye kesmeyenlerin Efendimiz Sallallahü aleyhi ve sellemi ne kadar dinledikleri ortada. Sünnet odur ki, unutulan bir sünneti ihya eden 100 şehit sevabı kazanır. Sünnetle ibadetler 70 katına çıkar. Sırf o ibadeti yaparken Efendimiz Sallallahü aleyhi ve sellemi hatırladığımız için sevaplar katlanıyor
    Cevapla
  • abece otuzdört 9 yıl önce Şikayet Et
    Nasıl Bir Yol?. Bir sene önceden nasıl bir birikim yapalım? Örneğin ben bu sene evlendim, evliliğimin giderlerinin çoğu borç, mobilyacıya, kuyumcuya,beyaz eşyacıya borç. Aylık kazanç belli üstelik serbest meslek erbabı olduğum için sabit de değil, ya bu kurbanı hesap edip evlenmeyecektim ya da evlenip borçlanacaktım. Evlenmek de Allah'ın emri, üstelik yaş da baya kemale erdi sayılır. Eldeki birikimle evlenip bir de borç yaptım. Şimdi benim gibi borç içinde yüzen kişiler yine de ne edip ne yapıp kurban kesmeli mi? Kredi veya kredi kartı olmasa da yine de elden de olsa borç alıp kesecek miyim? İşte diyanet bu tip durumda olanlara açıklama getiriyor. Üstelik 500,00 TL'ye cep telefonu olmasına rağmen yine de borç içinde olanlar da olacaktır. Çünkü insanın belli bir standartı vardır, senin için bu standart 500,00 TL cep telefonu kullanmaksa diğeri için 250,00 TL cep telefonu kullanmak olabilir. Ülkemizde vergi çok olduğu için de 250/300 TL'nin altında cep telefonu da yok.
    Cevapla
  • mubinkoçal 9 yıl önce Şikayet Et
    kurban. kurban zengine vacip tır kuran ayetıyle kesinlikle yasaklanmış olan faiz le nasıl dini ibadet olur ,bakara suresi 275. ayet faiz tum malı mahveder , aynen şoyle der faiz yiyenler kabirlerinden ancak şeytan çarpmasından hırpalanmış bir kimse gibi kalkarlar işte bu onların oysa alişveriş faiz gibidir demelerı sebebiyledır .ve allah alişverişi helal faizi haram kılmıştır bundan sonra rabbinden kendisine öğüt gelen kimse faizden vazgeçerse ,o taktirde geçmiş olan hukum allaha aittir ve kimde faiz e dönerse işte onlar ateş ehlidir .ve onlar orada ebedi kalacak olanlardır .bu ayet var iken insanlarımız nasıl faiz kullanır üstelik dini ibadet olan kurban kesmeyi duşunur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Binlerce kişinin emekliliği iptal ediliyor! Faiziyle geri ödeyecekler
Son dakika: 25 kişinin öldüğü faciada kararlar açıklandı!