Mersin Büyükşehir Belediyesi'nden bir ilk

Mersin'de atık pillerle ilgili Türkiye'de bir ilk olacak çalışma yapılıyor.

Mersin Büyükşehir Belediyesi'nden bir ilk
Mersin Büyükşehir Belediyesi'nden bir ilk
GİRİŞ 18.09.2014 11:57 GÜNCELLEME 18.09.2014 14:12

Mehmet Miras'ın haberi

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Çevre koruma  Daire Başkanlığına bağlı personel Sokaklara atılan atıkların  insan sağlığına ve çevreye   yarattığı kirliliği önlemek için kent içinde ve ilçelerinde  halkı bilinçlendirme toplantısı yapılacağını  söyledi.

Kocamaz, rastgele sokak ve caddelere  atılan atıkların Nüfus artışını tehlikeye attığını söyledi.Kocamaz, “vatandaşların sokağa attıkları atıklar  yeraltı ve yüzeysel su kirliliğine, haşerelerin üremesine, kötü kokuların yayılmasına, görüntü kirliliğine ve mikropların yayılmasına sebep oluyor.

Sokak ve cadde kaldırımlarına atılan Atıklar içerisindeki cam ve plastik malzemelerin ayrışması uzun yıllar  kalıcı olarak, toprağın kirlenmesine neden olduğunuda

Kocamaz, Kullanıldıktan sonra doğaya atılan bir pilin 600 bin litre suyu kirletme kapasitesine sahip olduğu, bunun da 11 kişinin yıllık su ihtiyacını karşılamaya yeteceği  söyledi. Kocamaz, ”Çevreye bırakılan katı atıklardan; plastik şişe 1000 yılda, alüminyum kutu 10–100 yılda, plastik kaplı süt kutuları 5 yılda, portakal kabuğu 6 ayda, sakız 5 yılda, pil 100 yılda, plastik torba 10–20 yılda, kâğıt 2–5 ayda, cam şişe 4 bin yılda ayrışabilmektedir” diye konuştu.

Bir pil 600 Bin litre suyu kirletiyor

Mersin Büyüklşehir Belediyesi Çevre Koruma Daire Başkanlı Yaptığı  araştırmada Türkiye'de yılda yaklaşık 6-7 ton pilin cep telefonundan saate, oyuncaktan televizyon kumandasına kadar pek çok alanda kullanılan  pillerin  ve bataryaların sökülmemesi ve ezilmemesi gerektiğini. Atıl pillerin çöpe, toprağa, denize, akarsu ve kanalizasyona atılması ya da yakılması durumunda içerdikleri ağır metaller, çevrenin kirlenmesine yol açtığını, Kadmiyumlu pil, olimpik havuzun üçte birini doldurmaya yeterli 600 bin litre suyu kirletebiliyor. Bu da gelişmiş ülkelerde yaklaşık 11 kişinin yıllık su ihtiyacına karşılıyor.

HABER 7

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bayraktar TB3 test uçuşlarına devam ediyor
CHP Grup Sözcüsünden şoke eden gaf: Cemil Tugay'a “Cemil Bayık” dedi