Görmez'den AİHM’in din dersi kararına cevap

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, AİHM’nin din dersi kararını yorumladı.

Görmez'den AİHM’in din dersi kararına cevap
Görmez'den AİHM’in din dersi kararına cevap
GİRİŞ 18.09.2014 12:54 GÜNCELLEME 18.09.2014 12:55
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "AİHM’in gördüğü sorun zannediyorum zorunlu din eğitimiyle din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin zımnen de olsa birbirine karıştırılmasından kaynaklanmaktadır. İnanıyorum ki eğitimciler bunu çok iyi tefrik ettikleri zaman böyle bir sorun yaşanmayacaktır" dedi.

Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Yeşilay Cemiyeti arasında imzalanan işbirliği protokolünün ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 14 Alevi ailenin başvurusu üzerine aldığı "Türkiye zorunlu din dersi uygulamasına derhal son vermeli" kararına ilişkin soru üzerine Görmez, "Mahkemeye müracaatın ilk safhasından itibaren şahsen takip ettiğim bir konu. Mahkemeden çıkan gerekçeli kararı henüz görmüş değilim ancak iki hususa işaret etmek isterim. Birincisi zorunlu din eğitimiyle zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi derslerini birbirinden ayırmak gerekiyor. Bu birbirinden iyi ayırt edildiği zaman Avrupa ülkelerinde de çok örnekleri olduğu için sorun çıkacağını zannetmiyorum. Yani sorun din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin zorunlu olup olmaması değildir. Çünkü Batı’da pek çok ülkede zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi dersi vardır. AİHM’in gördüğü sorun zannediyorum zorunlu din eğitimiyle din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin zımnen de olsa birbirine karıştırılmasından kaynaklanmaktadır. İnanıyorum ki eğitimciler bunu çok iyi tefrik ettikleri zaman böyle bir sorun yaşanmayacaktır" cevabını verdi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 8
  • hasan şahin 9 yıl önce Şikayet Et
    hakan asil . Aleviliği bilmeden atıp tutmuşsun.ayrıca kendi yazıların birbirleri ile çelişiyor.2.yazında şia alvileri benimsemez dışlar derken son yazında iran,şia her zaman alevileri etkilemeye çalışmıştır diyorsun.alevilik 4 bin yıllık anadolu,mezopotamya topraklarının inanç ve kültür mozaiğidir.aleviliğin en çok taban bulduğu millet ise türkmenlerdir.biz islam eğitimine karşı değiliz sünni islam eğitimine karşıyız.ayrıca bizi ister islamın içine isterse dışına koyun umurumuzda değil bunda hakkınız yok,bunu allah bilir.insanları zorla sünnileştirme sevdanızdan vazgeçin artık.biz allah sevgisi ile ibadet ederiz siz allah korkusu ile.aramızdaki fark budur.
    Cevapla
  • hakan asil 9 yıl önce Şikayet Et
    İran oyunları. Yüzlerce yıldır ŞİA lığı anadoluya yayma uğraşında olan IRAN Alevileri her daim etki altına almaya çalışmıştır. Hz. Muhammed siz bir islam, Kuranı kerimsiz bir islam, hadissiz bir islam düşünelemeyeceğini bilmezler mi acep. Ehlibeyt dedikleri muhterem zatlar her biri pırıl pırıl islamn alimi iken. Namaz kılar ve hacca giderler iken. Bu aleviler ehli beytsiz nasıl giderler anlamam. Hz. Fatıma annemizin Peygamber kızı olduğunu ve namaz kıldığını bilmezlermi. Hz. Alinin namaz kılarken şehit edilmesini nasıl bahane ederler. Alevilerin bir an önce içlerindeki GİZLİ ERMENİLERDEN kurtulması gerekiyor.
    Cevapla
  • hakan asil 9 yıl önce Şikayet Et
    Alevilerin derdi başka. Aleviler önceki yorumumda izah ettiğim gibi birde Sunni yani özellikle Hanefi mezhebine göre eğitim istemiyorlar. Bilmedikleri şu. Ehlibeytin yaşantısı ve öğretisi kesinlikle 4 hak mezhep doktrinlerine ters değil %100 paralel ve hatta ta kendisidir. Sanırım Aleviler iranı veya maliki, Hambeli mezhebini bilmiyorlar. Bİlsinlerki bu yaşadıkları ve adına ALEVİ dedikleri inanış biçimi en iyi HANEFİ mezhebince tolerans görmüştür. Dİğer mezhepler daha serttir. İran bile Alevileri ŞİA kabul etmez. Türkiyedeki Alevilik adına ALİ sevgisi konmuş bir dolu söylemden ibaret. Kesinlikle yazılı dayanak noktaları yok. Dedelerin bir kısmının elindeki kitapların aslını okusalar otomatikmen sunni tarafa geçerler. Hz Muhammed (s.a.v) lafzı son 15 yıldır zikredilir oldu. Oysa ekserisi peygamnberin Ali olmasının gerektiğini idda ederler. Şia da Hz. Ömer ve Osmana küfreder.
    Cevapla
  • hakan asil 9 yıl önce Şikayet Et
    %99 müslüman değiliz demekki. Azizim mesele Alevilerin kaç parçadan ibaret olduğunun belli olmamasıdır. Aslında Bir temsil durumları yok. Dernek vakıf olarak temsil ediliyorlar. ÖZellikle Avrupa alevileri Ateizm yanlısı durumdalar. Aleviliğin farklı bir mezhep olması iddasını bırakmış tamamen bir DİN olarak lanse edip azınlık statüsü kazanma derdinler. Bu şekilde TR den imtiyaz koparacaklarını zannediyorlar. Ayrıca Avrupa alevileri TR de ki Aleviliği de benimsemiyorlar. DEDE lere baskı yapıp Alevi çalıştaylarının sonuçlarının tabana yayılmasını engelleme çabasındalar. Aleviler böyle kendilerini sürekli sunni kardeşlerinden soyutlamaya devam ederlerse sanırım yeni bir din ortaya çıkacaktır. Aleviler gençlerini sunni inanıştan uzakt tutmaya devam ettikçe ateizm ve Hristiyan misyonerlere yem olmaya devam edeceklerdir.
    Cevapla
  • Mustafa YILMAZ 9 yıl önce Şikayet Et
    kendi içimizde biz de müslümanız deyipte. AHİME müracaat edenler utansın!Avrupaya gelinceye kadar..İslam düşmanları bu ülkenin içinde!Müslümanlığın M'sinden bile rahatsız olan sözde ona Müslümanım diyen alevilerin gerçek yüzüdür bu AHİME müracaat! Burada okutulanın islamı öğrenme ve öğretmeyle yakından uzaktan alakası olmadığı halde..sadece dinler ve mezhepler hakkında bilgi verilmekte1 İslam yüzeysel olarak anlatılmaktadır..bir Kur'an kursu veya İHL lerde olduğu gibi islami eğitim yoktur..buna bile dayanamamaktadırlar aleviler...Alın size bizde Müslümanız diyen alevilerin gerçek yüzü!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kulüpler Dünya Kupası'nda takımlar netleşti!
Mavi Balina’dan sonra ‘SimSimi’ tehlikesi! Hedefinde çocuklar var…