Suriyeliler metropollere göç ediyor mu?

AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay Suriye'den kaçarak 3 günde Türkiye'ye giriş yapan 130 bin sığınmacı için yapılan hazırlıkları anlattı.

Suriyeliler metropollere göç ediyor mu?
Suriyeliler metropollere göç ediyor mu?
GİRİŞ 22.09.2014 15:03 GÜNCELLEME 22.09.2014 16:29
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Ökkeş Koska'nın haberi

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Dr. Fuat Oktay son günlerde IŞİD ile PYD arasında şiddetli çatışmalar devam ederken Şanlıurfa sınırından Türkiye'ye giriş yapan, Suriyeli Kürtlerin barınma ve insani ihtiyaçları için gerekli hazırlıkların önceden tamamlandığını ve gerekli çalışmaların yapıldığını söyledi.

4 YILLIK BİR TECRÜBEMİZ VAR

4 yıllık bir tecrübemiz var 1,5 milyonluk nüfusa ev sahipliği yapıyoruz diyen AFAD Başkanı Oktay, "Üç günde 130 bin insanın girişinde çok ses çıkmadan, kargaşa olmadan düzenli olarak yerleştirildi." dedi.

GELİŞLER YAVAŞLADI

Suriye'de IŞİD ile PYD arasında çatışmalar devam ederken 4 gün öncesine nazaran Girişler bu gün itibari ile daha yavaşladığını ifade eden Oktay, "Mobil sınır kapısı sayısı 10’dan 2’ye düştü. Yoğunluklu olarak sadece bir giriş noktamız çalışıyor. Acil hastalar için ambulansımız bekliyor, ülkemize geçiş yapan insanları sağlık kontrolünden geçiriyoruz. " açıklamasını yaptı.

GENELLİKLE AKRABA YANLARINI TERCİH EDİYORLAR

Bölgedeki yatılı bölge okulunda 10 bin kişilik bir barınma alanı oluşturduklarını ve benzer yerlerin ülkemize sığınan insanların hizmetine sunulduğunun altını çizen AFAD BAşkanı Oktay, "Genellikle akraba yanlarını tercih ediyorlar. Zaten birkaç gün sonra çatışmalardan durduktan sonra evlerine dönmek istiyorlar, ancak durum ne gösterir bunu kestirmek zor, biz de bütün olasılıkları düşünerek hazırlıklarımız yürüyoruz." dedi.

BÜYÜKŞEHİRLERE GÖÇ YOK

Suriye'den son 3 günde 130 bin sığınmacının Türkiye'ye giriş yapması üzerine binlerce kişinin metropollere göç ettiği haberlerinin aksine bir açıklama yapan AFAD Başkanı Oktay, "Büyük şehirlere göçten ziyade yakın şehirlerinde akrabaları gelip Suriyeli sığınmacıları evlerine götürmekte ama büyük şehirlere, Ankara ve İstanbul gibi uzak metropollere yoğunluklu bir göç yok."diyerek konuyu açıklığa kavuşturdu.

KİMSE ENDİŞE ETMESİN

Kobani'den sonra Kamışlo'daki insanlarından Türkiye'ye geleceğine ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine Oktay, insanımızın AFAD'ın hazırlıklarının yerinde olduğu her türlü gelişmenin karşısında AFAD’ın hizmet vereceğini bilmelerini istiyoruz. Kimse endişeye düşmesin." ifadelerini kullandı.

KIZILAY'IN MOBİL MUTFAK TIRLARI SINIRDA

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar Suriye'den gelen sığınmacıların acil gıda ve barınma ihtiyaçlarını karşılamak üzere ekiplerin seferber oluğunu belirtti.

Kızılay su ve bisküvi gibi temel ihtiyaçların ardından kurduğu mobil mutfak tırlarla çorba dağıtımı yapıyor. Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar'ın verdiği bilgiye göre bölgede yarından itibaren sıcak yemek dağıtımına da başlanacak.

ACİL ÇOCUK BEZİ İSTENDİ

Suruç'a sığınan Suriyelilerin acil ihtiyaçlarından biri de çocuk bezi. Bölge milletvekilleri ve görevlilerin talepleri ile Kızılay sığınmacılar için acil olarak bebek bezi gönderdi.

okkes.koska@haber7.com

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 3
  • Hvv 8 yıl önce Şikayet Et
    Turkmenlerde gelsin
    Cevapla
  • Takunyalı 9 yıl önce Şikayet Et
    Yazık ya.... Ne oluyorsa şu dünyada zarar hep çocuklara oluyor. Ne, kim olursa olsun yazık değilmi şu çocuklara :(
    Cevapla
  • osman öztürk 9 yıl önce Şikayet Et
    Suriye için, Irak için, Yemen için,Filistin İçin,Muhammed Mursi için, Mekke Medine için !. Bizim Soframız Herkese Açık.Dünyanın her yerinde zulüm gören Müslümanlar için. Ulu Hakan Cennet Mekan Sultan Abdülhamid Hanın Torunu Üç Kıta Yedi Denizin Başkomutanı, Osmanlı Payitahtının Velihatı, Evladı Osmanlı,Yeni ve Tam Bağımsız Büyük Süper Güç Yeni Türkiye,nin Seçilmiş İlk Devlet Başkanı, Uzun Adam Recep Tayyip Erdoğan,ı Anlamak Her Şeyi Anlamak Olacaktır !
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Erdoğan sinyali vermişti! Cezası 10 katına çıkıyor
Dikkat! Yeni uygulamayla bu kişiler ehliyet alamayacak