Ege Denizi'nde yakalanan kaçak sayısı artıyor

"Umuda yolculuk'"a çıkan çoğu Suriye uyruklu yaklaşık 10 bin kişi, Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince yakalandı.

Ege Denizi'nde yakalanan kaçak sayısı artıyor
Ege Denizi'nde yakalanan kaçak sayısı artıyor
GİRİŞ 27.09.2014 11:55 GÜNCELLEME 27.09.2014 11:55

Savaş, iç karışıklık, yoksulluk gibi nedenlerle başka ülkelere gitmek için "umuda yolculuk'"a çıkan çoğu Suriye uyruklu yaklaşık 10 bin kişi, Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince yakalandı.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, yasa dışı göçmenlerin deniz yoluyla Türkiye'den çıkış olaylarıyla ilgilenen, gerek havadan gerek denizden arama kurtarma faaliyetleriyle yüzlerce göçmenin hayatını kurtaran Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince yılbaşından bu yana Ege Denizi'nde yakalanan kaçak sayısı, 9 bin 663'ü buldu.

Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri geçen yılın tamamında 6 bin 937'si Ege Denizi'nde, toplam 8 bin 47 kişiyi yakalamıştı. Yakalanan yasa dışı göçmen sayısı, 2012'de 2 bin 531, 2011'deyse 546'ydı.

Yasa dışı göçmenlerin çoğunu ise Suriye uyruklular oluşturuyor. Myanmar ve Afganistan da Türkiye'ye en çok yasa dışı göçmen gönderen ülkelerin başında yer alıyor.

İzmir Valisi Mustafa Toprak, AA muhabirine, iç karışıklıklar ve savaş ortamından yaşam hakkı bulabilecekleri ve çalışabilecekleri ülkelere doğru hareket eden yasa dışı göçmenlerin, Türkiye'yi transit ülke olarak kullandığını belirtti.

Kaynak ülkelerdeki karışıklıklar sürdüğü sürece, yasa dışı göçmen kaçakçılığının devam edeceğini, Ege Denizi ve İzmir civarının da bu yönde yoğunluk yaşayacağını anlatan Toprak, yasa dışı göçmen hareketliliğine ilişkin gereken tüm önlemlerin alındığını, bunun yakalanan kişi sayısıyla da ortaya konduğunu ifade etti.

Toprak, Türkiye'nin, yasa dışı göçmen kaçakçılığında hem uluslararası hukuka göre hareket ettiğini hem de insani nedenlerle olaylara müdahalede bulunduğuna dikkati çekerek, "Genelde, niteliksiz, yaşamlarını tehdit eden botlarla gitmeye çalışıyorlar. Mülteciler anlatıyor. Karşı ülkede botları patlatıp buraya geri gönderiyorlar" dedi.

Türkiye'nin yanı sıra Suriye, Afganistan ve Myanmar vatandaşlarının da insan tacirliği yaptığını dile getiren Toprak, şöyle devam etti:

"Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği mevzuatına göre, yakalananların işlemleri tamamlanana kadar geçici belgeyle barındırmak durumundayız. Kaçaklar, simsar aracılığıyla yurt dışına çıkmaya çalışıyor. Simsarla paranın bir kısmını hedef ülkeye vardıktan sonra verme üzere anlaşıyor. Yakalansa da serbest kalınca sonuca ulaşıncaya kadar simsarlar hedef ülkeye götürmeye çalışıyor. Hedef ülkeye vardıktan sonra telefon konuşmalarından yola çıkarak yakaladığımız simsarlar var."

"İzmir'de kayıt altında 9 bin Suriyeli var"

Vali Toprak, Suriye'deki iç karışıklık dolayısıyla 1,5 milyon civarında Suriyelinin Türkiye'ye girdiğine değinerek, "İzmir'de yaşayanların 9 binini kayıt altına aldık. Bazıları 100-150 bin tahmininde bulunuyor ama bu tahmin doğru değil. Kanaatim en fazla 15, 17 bin 500 Suriyelinin İzmir'de yaşadığı" diye konuştu.

Suriyelilerin bir kısmının ekonomik durumları iyi olduğu bir kısmının akrabaları bulunduğu bir kısmının da dilencilik yapmak için İzmir'de yaşadığını kaydeden Toprak, bunlar arasında dilencilik yapanla ve suça karışanların, sınır bölgesindeki çadır kentlere gönderildiğini, bu bilindiği için de Suriyelilerden kaynaklanan olumsuzlukların giderek azaldığını anlattı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsmailağa Cemaati lideri Hasan Kılıç son yolculuğuna uğurlandı
İstanbul Valisi Davut Gül açıkladı: Taksim Meydanı 1 Mayıs kutlamalarına kapalı olacak