Irak ve Suriye'de güvenli bölge şart

Askeri kaynaklardan aldığımız görüşe göre: Sınır ötesi harekatta önemli olan halkımızın güvenliği olacak.

Irak ve Suriye'de güvenli bölge şart
Irak ve Suriye'de güvenli bölge şart
GİRİŞ 30.09.2014 13:11 GÜNCELLEME 30.09.2014 13:11
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Serkan Üstüner'in haberi...

Hükümet Irak ve Suriye için tezkereleri bugün Meclis'e sunacak. Türkiye Cuhmuriyet'i devletinin olmazsa olmazları arasında ana madde: Güvenli bölgenin oluşturulması. Kamuoyuna sızan bilgilere göre güvenli bölgeyi 2 tugay yani yaklaşık 10 bin asker koruyacak. Türkiye'nin Irak ve Suriye'de nasıl strateji izlemesi gerektiğine dair askeri kaynaklardan aldığımız görüşler Türkiye'nin Irak'ta 30 km'lik bir hat Suriye'de ise 15 km'lik bir bölge oluşturması gerektiği.

IRAK'TA OVAYI KONTROL EDECEK BİR TAMPON BÖLGE

Birincisi Irak’ta Türkiye’nin ister PKK ister IŞİD olsun. Her türlü terör örgütüne ve kaçakçılığa güvenliğinin alabilmesi için Irak’ın kuzeyinde bizim huduttan itibaren dağlık bölgeyi güneye doğru inmeli. Irak coğrafyasında ovayı kontrol edecek gözetleyecek tarzda dağlık kesimin bittiği yerde tampon bölge oluşturulmalı.

IRAK'TA KARA HAREKATI KESİNLİKLE OLMAZ

Bunu bölgesi de Zaho, Habur ve Dohuk hattından İran hududuna kadar inmeli. Bu ortalama 10 km Zaho tarafında daha az. Bizim huduttan 30 km’lik güneye bir kuş uçuşu gerektirir. Bunun daha ilerisine Türk Silahlı Kuvvetleri kara harekatı  katı için gitmemelidir.

SURİYE'DE 15 KM GÜNEYE İNİLMELİ

Suriye bölgesindeyse bizim için önemli olan şey: Hama yolunun tutulmasıdır. O yolunda tutunması ve kontrol altına alınması da huduttan itibaren 15 km kadar güneye gitmeyi gerektirir. Neden 15 km derseniz? Suriye’deki çatışan gruplar ister Baasçılar olsun, ister IŞİD olsun, ister PKK olsun yapacakları çatışmalarda Türkiye’nin zarar görme mesafesi top menziline göre hesaplanmalıdır.

ÖNCELİĞİMİZ HALKIMIZIN GÜVENLİĞİ

Çünkü biliyorsunuz bizim Urfa’daki halkımızı uyumuyor. Havan mermisi dahi düşüyor. Asgari 15 km güneye inip bizim Türkiye Cumhuriyeti topraklarındaki halkımızı rahat bir şekilde uyuyacak şekilde emniyete almamız lazım. Oradaki çatışmalardan halkımıza gelecek zararı sıfır seviyesine indirmeliyiz.

Ordaki tehlike bizim için PKK’dan çok çatışmaların sonucunda bize silahlı gelen etkilerdir. Yoksa Suriye’de Irak’taki gibi bir PKK bataklığı yoktur. Çünkü PKK Suriye’de yerleşim bölgelerinde faaliyetlerini yapmaktadır. Sonuç itibariyle Suriye sınırındaki en önemli işimiz sınırlarımızdaki halkımızın güvenliğini sağlamaktır.

serkan.ustuner@haber7.com

@sustuner

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 2
  • olcay çelik 9 yıl önce Şikayet Et
    bölgede. çözüm askeri siyasal bir şekilde olur ama her zamanki gibi tipik merkez sağ işadamları esnafları müdürleri savaş çıkar işler durur para kaybederiz kaygısı yaşadığından geçmişteki gibi dünyaya adalet sağlamak için gerekirse malımızı canımızı verip bunuda allah rızası için yaptığımız günlere geri dönmemiz imkansızlaşır
    Cevapla
  • osman öztürk 9 yıl önce Şikayet Et
    Beşşar Esed !. Bir kaşık suda boğacağımız ESED,İ AK DENİZE ATTIK yine boğulmuyor neden diye hiç kimse kendi kendine sormaz,mı bu soruyu neden diye ? Çünkü ESED İNGİLTERE,NİN ORTA DOĞUDAKİ SON KALESİ biz ORTA DOĞUDA MALİKİ, NETANYAHU, ESED İLE DEĞİL İNGİLİZ YAHUDİ İTTİFAKI VE HAÇLILARLA SAVAŞIYORUZ İyi biliniz,ki bu savaş hak ve batılın savaşı İNGİLİZ YAHUDİ İTTİFAKI VE HAÇLILARIN pimini çektik, dizini kırdık İŞID ellerindeki son silah oyuna gelmeyelim !
    Cevapla
DİĞER HABERLER
CHP Grup Sözcüsünden şoke eden gaf: Cemil Tugay'a “Cemil Bayık” dedi
Türk askeri pratiğine Baykar damgası: Kısa sürede büyük etki