Öcalan cenaze törenine katılamıyor

Ablası vefat eden PKK lideri Abdullah Öcalan ‘tehlikeli mahkum’ statüsünde olduğu için cenaze törenine katılamıyor.

Öcalan cenaze törenine katılamıyor
Öcalan cenaze törenine katılamıyor
GİRİŞ 07.10.2014 06:54 GÜNCELLEME 07.10.2014 11:39

İmralı’da ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasını çeken PKK lideri Abdullah Öcalan’ın ablası Havva Keser (75) Adana’da öldü. Keser’in ölümünün ardından cenazeye İmralı’da ağır hapis cezasını çeken Öcalan’ın cenazeye katılıp katılamayacağı tartışması başladı. Havva Keser’in oğlu Osman Keser,  “Öcalan’ın cenazeye katılması en doğal hakkı. Buna devlet, kendisi ve avukatları karar verecek” dedi.

ÖCALAN KAPSAM DIŞI KALIYOR

Ancak Abdullah Öcalan, ablasının cenazesine mevzuat engeli nedeniyle katılamayacak. Mevzuata göre, ağırlaştırılmış müebbet cezasına mahkûm olanlar hariç yüksek güvenlikli ceza infaz kurumlarında bulunanlar da dahil olmak üzere tehlikeli olmayan hükümlülere, yakınlarının cenazelerine katılmaları için iki güne kadar izin verilebiliyor. Ancak, yüksek güvenlikli F tipi cezaevi statüsündeki İmralı Cezaevi’nde kalan ve ağırlaştırılmış müebbet mahkumu Öcalan kapsam dışında kalıyor.

İŞTE O YÖNETMELİK

28 Haziran 2013’te Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Hükümlü ve Tutuklulara Yakınlarının Ölümü veya Hastalığı Nedeniyle Verilebilecek Mazeret İzinlerine Dair Yönetmelikte, ceza infaz kurumlarındaki hükümlü ve tutukluların yakınlarının ölümü veya yaşamsal tehlike oluşturacak önemli ve ağır hastalığı halinde kullanacakları mazeret iznine ilişkin usul ve esasları düzenlenmişti. Buna göre, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum olanlar hariç, yüksek güvenlikli ceza infaz kurumlarında bulunanlar da dahil olmak üzere, güvenlik bakımından sakınca oluşturmaması koşuluyla tehlikeli olmayan hükümlülere, ikinci derece dahil kan veya kayın hısımlarından birinin ya da eşinin ölümü halinde, cumhuriyet başsavcısının onayıyla yol süresi dışında iki güne kadar cenazeye katılması amacıyla izin verilebilecek. Mazeret izni sırasında gece konaklaması gerekenler; kendisine veya eşine ait evde kalabileceği gibi, kendisinin veya eşinin annesine, babasına, kardeşine, çocuğuna, torununa, büyükbabasına veya büyükannesine ait evde, güvenli görülen başka bir yerde ya da gidilen yerde bulunan kapalı ceza infaz kurumunda kalabilecekler.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Arabalarda dijital devrim! Tek tuşla motor gücü değişecek
CHP kurmayları açıkladı! İşte Özel'in Erdoğan'a götüreceği konular