Nükleerci 83 öğrenci daha Moskova'da

Akkuyu Nükleer Santrali’nde istihdam edilmek üzere, 8’i kız 75’i erkek olmak üzere toplam 83 Türk öğrenci daha Moskova’ya geldi.

Nükleerci 83 öğrenci daha Moskova'da
Nükleerci 83 öğrenci daha Moskova'da
GİRİŞ 11.10.2014 00:23 GÜNCELLEME 11.10.2014 00:23
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Rusya’nın başkenti Moskova’da nükleer mühendislik eğitimi almak ve daha sonra Akkuyu Nükleer Santrali’nde istihdam edilmek üzere, 8’i kız 75’i erkek olmak üzere toplam 83 Türk öğrenci daha Moskova’ya geldi. Ankara’dan THY’nin tarifeli uçağıyla Moskova’ya gelen öğrencileri Akkuyu NGS A.Ş. çalışanları, hazırlık sınıfı Rusça öğretmenleri ve geçen sene Moskova’ya aynı proje kapsamında gelen diğer Türk öğrenciler karşıladı.

Toplamda 600 nükleer mühendisinin yetiştirileceği proje kapsamında şu ana kadar 250 Türk öğrenci Moskova’ya geldi. Türk öğrenci grubu Moskova’ya gelmeden önce, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’la da görüştü.

Konya Selçuk Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünü bırakarak geçen yıl Moskova’ya nükleer mühendislik eğitimi almaya gelen Uğur Can Onmuş bu sene kendi grubuna sınıf başkanlığı yapıyor. 5-6 arkadaşıyla beraber yeni gelen öğrencileri hediyelerle karşılamaya gelen Onmuş, “Para kazanmak ve iş bulmak Türkiye’de sıkıntılı. Ancak bu projeyle buraya gelenler nerede yaşayacağını, nerede okuyacağını, nerede istihdam edileceğini ve ne hatta ne kadar ücret alacağını biliyor. Bence bu çok büyük bir artı. Rusya’nın nükleer enerji alanında en iyi ülke olduğunu düşünüyorum ve Rusya kendi şartları içerisinde bize en iyisini veriyor bunu görüyoruz. Birçok Rus öğrenciye göre daha iyi şartlarda yaşıyoruz ve bizimle daha çok ilgileniliyor.” dedi.

Öğrencileri karşılamaya gelen heyet arasında bulunan Rusça öğretmeni Natalya, birçok Türk öğrenciye Rusça ve teknik terimler konusunda ders verdiğini söyledi. En başından beri öğrencileriyle ağırlıklı olarak günlük Rusça konuşmalarına çalıştıklarını belirten Natalya “Türk öğrenciler derste çok aktif, Obninsk küçük bir şehir olmasına rağmen öğrenciler boş zamanlarında birçok aktiviteye katılıyor. Futbol ve basketbol oynuyorlar veya diğer spor dallarıyla ilgilenenler var.” bilgisini paylaştı. 

TÜRKİYE’NİN İLK NÜKLEER MÜHENDİSLERİ OLMAK İSTİYORLAR

Erciyes Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği 3. Sınıf öğrencisi Eren Canpolat gelen birçok öğrencinin arasında yer alıyor. Sınavları ve mülakatları başarıyla geçip 5 bin kişi arasından seçilen Eren, “Amacım Türkiye’nin ilk nükleer mühendislerinden olmak. Eğitim, burs ve yurt olanakları bu işin iyi bir iş olduğunu gösteriyor. Beni buraya gelmek için en çok cezbeden şey okuyacağımız üniversitenin köklü bir üniversite olması ve Türkiye’de nükleer enerji alanında yeni yeni çalışmalara başlanması. Gelmeden önce bakanımızla da görüştük her şey yolunda giderse Akkuyu Nükleer Santrali 2023 yılında tamamen faaliyete geçecek.” ifadelerini kullandı.

Yıldız Teknik Üniversitesi Elektrik mühendisliği 3. Sınıf öğrencisi olan Berkin Safa Doğan kaydını dondurarak Moskova’ya eğitim almaya gelenler arasında. Rusya’nın kendisi için her zaman cazip bir ülke olduğunu belirten Berkin ayrıca paraşüt sporunun da kendisi için büyük bir tutku olduğunu ve bu konuda uzmanlaşabileceği en iyi ülkelerden birisinin de Rusya olduğunu söyledi. 

AYLIK 500 DOLAR BURS ALIYOR

Sorunsuz bir şekilde Moskova’ya ulaşan 83 öğrenci otobüslerle Moskova’ya 105 km uzaklıkta bulunan Obninsk şehrine, konaklayacakları yurda götürüldü. Pazartesi günü eğitime başlayacak olan 83 öğrenci 5 bin kişi arasından seçildi. Moskova’da nükleer mühendislik eğitimi almak isteyen Türk öğrenciler için özel olarak Matematik-Fizik sınavı yapılıyor. Sözlü mülakata alınan öğrenciler heyet tarafından uygun görülürse burs almaya hak kazanıyor. Tüm eğitim masrafları Akkuyu Nükleer A.Ş. tarafından karşılanan öğrenciler, aylık 500 dolar da burs alıyor.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 1
  • Lokman 9 yıl önce Şikayet Et
    Gençlere başarılar ama Türkiye'nin ilk nükleer mühendisleri olamayacaklar zira bu ülkede 1983 yılından beridir lisans eğitimi veren Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği bölümü olduğu için bu bölümden mezun yaklaşık 300 tane nükleer mühendis bulunmaktadır.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Mısır: Arap dünyasında Filistin için hareketlilik var
Yunanistan neye hazırlık yapıyor? Neden Demir Kubbe'nin peşine düştü?