Sarıkeçili yörüklerin sorunu bitmiyor

Mersin valiliğinin verilerine göre Toroslar'ın eteklerinde yaşayan Sarıkeçili konar-göçer yörük çocuklarının en büyük sorunu eğitimsizlik.

Sarıkeçili yörüklerin sorunu bitmiyor
Sarıkeçili yörüklerin sorunu bitmiyor
GİRİŞ 20.10.2014 12:05 GÜNCELLEME 20.10.2014 12:05

Mehmet Miras'ın haberi

Yaz mevsimini Konya ve Karaman'ın yaylalarında geçiren Anadolu'nun bin yıllık efsanesi Yörüklerin son temsilcilerinden biri olan Sarıkeçili Yörükleri ise havaların soğumasıyla birlikte Silifke'ye geldiklerini, ancak keçilerinin ormana zarar verdiği gerekçesiyle sahile yakın kesimlerde konaklamalarına izin verilmediği için yaklaşan kış mevsimi sebebiiyle endişe duyduklarını, ayrıca çocuklarını da okula gönderememenin sıkıntısını yaşadıklarını anlattılar.

Sarıkeçilileri aynı adreste bulmak mümkün değil. Kışı Silifke ve Anamur arasındaki Mersin yaylalarında geçiren Sarıkeçililer, bahar gelince yola koyuluyor.

Yazı Konya ve Karaman yaylalarında geçirecekler. Keçilerini yanlarına alan aileler, çadırları ile birkaç parçadan oluşan eşyalarını da develere yüklüyor. Yolculuk bir buçuk ay sürüyor.

Bu düzen yıllardır tekrarlanıyor ama Sarıkeçililer artık göçebe hayatı bırakıp yerleşik düzene geçmek istiyor. Göçebe hayatın yarattığı önemli mağduriyetlerden biri de eğitim sorunu. Mersin Kent Konseyi Başkanı Yasmina Lokmanoğlu, Sarıkeçili Yörüklerin göç esnasında yollarının açılması için gerekli çalışmalar yaparak, ilgili kurumlarla bu sorunu paylaşacaklarını söyledi 2010 yılında  Sarıkeçililerden İbrahim Yağal, "700 Kişi maalesef cahil kaldı, nedeni ise yerleşik bir düzenimiz olmadığı için hayatımızı göçebe olarak sürdürüyoruz.  Sürekli göçebe hayatı yaşadığımız için çocuklarımızı da okutma imkânımız olmuyor. Eğer yerleşik düzene geçersek çocuklarımız da okuyup memleketine, milletine, vatanına faydalı olur" diyor.

Kemal Bacak ise "Biz çocuklarımızı okutmak istiyoruz. Ben cahil kaldım çocuklarımız kalmasın, devlet bize bir yer göstersin artık. Bu göçebe hayatı zorlaştı" diye konuşuyor. Sarıkeçililerin tek istekleri yerleşik hayata geçmek ve çocuklarını okutmak.

Hüseyin ve Meryem Gök de şunları söylüyor:

"Ben sadece okumayı biliyorum ama benim 4 kardeşim okuma yazma bilmiyor. Onlar cahil kaldı. Biz okumadık ama çocuklarımız okusun, onların hayalleri var."

Mersin Valiliğinin 2010  yılında yaptığı araştırmada  700 sarıkeçili çocukların  okumadığını tespit etmişti.

Bizleri reklam aracı olarak kullanıyorlar

Sarıkeçili yörüklerim temsilcisi İbrahim Yağal, "Bir çok değişik ajans fotoğrafçıların  kendilerini  fotoğrafladığını ancak sorunlarına değinmediklerini mesleklerinde ilerlemek için bizleri kullandıklarını söyledi.Bunlara artık fırsat vermeyeceklerini de vurgulayan Yağal,  sorunlarımıza çare bulmak yerine şurada dur buradan geç  develeri hazırla, Ayşe eyze  ekmek aç keçilerle yürü gibi bizleri foto model olarak yönlendiriyorlar. Aşiret olarak karar aldık. Onlara  model olmayacağız " diye konuştu.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bölücülüğü savunan adayla ilgili çarpıcı sözler: Esenyurt’u özerkleştirecek mi nedir?
Alçakça anlaşmayı duyurdu!