Vali: Kocaeli depreme hazırlanmıyor

Kocaeli Vali Hasan Basri Güzeloğlu, kentin çok tehlikeli bir fay hattı üzerinde bulunduğunun bilindiğini hatırlattı ve uyardı:

Vali: Kocaeli depreme hazırlanmıyor
Vali: Kocaeli depreme hazırlanmıyor
GİRİŞ 23.10.2014 16:55 GÜNCELLEME 23.10.2014 16:55

Kocaeli Ticaret Odası Konferans Salonu'nda bu yıl ilki gerçekleştirilen çalıştaya  Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu ve belediye daire başkanları, öğretim görevlileri ve üniversite öğrencileri katıldı.

Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu yaptığı açış konuşmasında, bu bölgedeki deprem gerçeği ile ilgili olarak geniş bilgi sahibi olduğunu, ayrıca Büyükşehir Belediye Başkanı ve Kocaeli Üniversitesi Rektörü'nden bilgiler aldığını belirtti.

Vali Güzeloğlu, bu konuda daha etkin eğitim verilmesi gerektiğini de ifade edereken, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde fay hattı üzerine yapıldığı için yıkılan üniversitenin Arslanbey kampüsünü hatırlatarak, Rektörümüz Sezer Şener Komsuoğlu bana söyledi. Üniversitenin yerleşkesini fay hattı üzerinde inşaa etmenin bir belediyenin imar planını yaparken, fay hattı kavramından bağımsız planlama yapmanın cahillikten başka nasıl bir izahı olabilirEğitim sadece küçük yavrularımıza, öğrencilere değil,  toplumun her kesimine, her kişisine eğitebilirlik kavramında bunu sürekli bir eğitim olarak sunacağız. Küçüklükten başlayarak eğitimi hayat boyu edinilmesi gereken bir süreç olarak vurgulayacağız. Bu coğrafya geçmişin depremleriyle anılıyor ama geleceğin depremlerine de hazırlanmıyor" dedi. 

GÖZETİM VE DENETİMİN ÖNEMİ

Gözetim ve denetimin de önemine değinen Vali Güzeloğlu, şöyle devam etti: "Depreme yönelik yapılması gereken herşey ve buna dönük plan, proje, yapım karşılıklı iş birliği içersinde birlikte oluşturulacak çalışmalardır. Bu konu sürekli gözetilmesi, deprem önceliğiyle yorumlanması gereken bir başlıktır. Hiçbirinin birbirinden bağımsız ve ayrı olma lüksü yoktur. Binanın ne olursa olsun depreme dayanıklılığı bir yere kadardır. Deprem anında ona ulaşacak yol yoksa. Yol olmasına rağmen ona ulaşacak ekip yoksa bunların gözetilmesi gerekir. İkinci temel kavram gözetimin sürekliliğidir. Ne kadar gerçekten denetliyoruz. Bunu herkesin sorgulaması lazım. Bu üç temel kavramın merkezi hükümet, kamu kurumları, büyükşehir ve ilçe belediyeleri, sivil toplum, olmazsa olmaz üniversitelerimiz ve insanlarımız bir bütün olarak herkesin birbirini bu anlamda denetime tabi tutması ve sorgulaması gerekir."

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Konya Büyükşehir ve Karatay Belediyesi’nden tarihi proje
Hakan Fidan'dan yeni Kandil yapılanmasına uyarı: Hatadan dönün