ABD'li yetkili IŞİD petrolünde Türkiye'yi savundu

ABD'li mali istihbaratçı, Türk ve Iraklı Kürt yetkililerin IŞİD’in yasadışı elde ettiği petrolü satmasını önleyici adımlar attığını açıkladı

ABD'li yetkili IŞİD petrolünde Türkiye'yi savundu
ABD'li yetkili IŞİD petrolünde Türkiye'yi savundu
GİRİŞ 25.10.2014 00:50 GÜNCELLEME 25.10.2014 07:53
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

IŞİD’in petrol ticaretinden günde en az 1 milyon dolar kazandığını söyleyen Amerika Maliye Bakanının terör ve mali istihbarattan sorumlu yardımcısı David Cohen, son dönemde Türk ve Iraklı Kürt yetkililerin IŞİD’in yasadışı yollarla elde ettiği petrolü satmasını önleyici adımlar attığını açıkladı

Amerikalı yetkililer, IŞİD militanlarının kaçak petrol satışından günde 1 milyon dolar gelir elde ettiğini söylüyor.  Amerika Maliye Bakanı’nın terör ve mali istihbarattan sorumlu yardımcısı David Cohen, IŞİD’in ayrıca bağış, gasp ve banka soygunu gibi diğer suç faaliyetleri yoluyla her ay kasasına milyonlarca dolar koyduğuna dikkati çekti. Bakan Yardımcısı Cohen’e göre grup ayrıca son aylarda kaçırdığı kişilerden 20 milyon dolar tutarında fidye kazandı.

Washington’daki Carnegie Uluslararası Barış Enstitüsü’nde konuşan Cohen, “Devletlerin destek verdiği terör örgütlerini istisna olarak tutarsak, IŞİD şu ana kadar karşılaştığımız en iyi finanse edilen terör örgütü” diye konuştu ve örgütün “beklenmedik hızda zenginleştiğine” dikkati çekti.

IŞİD gelirinin en önemli bölümünü, Suriye ve Irak’ta gasp ettiği petrolü kaçakçılara satarak elde ediyor.

IŞİD kendisinden önceki el Kaide benzeri örgütlere göre gelirini daha az uluslararası bağışçılardan elde ediyor. Örgüt genelde, bulunduğu ülkenin yerel suç ve terör unsurlarını kullanarak kendine gelir kaynakları ediniyor.

Amerika Maliye Bakanlığı’nın gasp ve yerel suçlarla mücadele konusunda yeterli alt yapı sahibi olmadığının altını çizen David Cohen, IŞİD’in “banka soyduğunu, Irak ve Suriye’de tarihi eser yağmacılığı ve kaçakçılığı yaptığını, çiftçilerin büyük ve küçükbaş hayvanlarını gasp ettiğini, genç kız ve kadınları seks kölesi olarak sattığını” söyledi.

Ayrıca IŞİD militanları, Musul’da kapı kapı dolaşarak ev ve işyerlerinden haraç alıyor. Para ödemeyenlerin dükkanlarının bombalandığını, yakınlarının fidye amacıyla kaçırıldığını söyleyen Amerika Maliye Bakanlığı yetkilisi David Cohen, cihatçı örgütün militanlarının bankalarda bekleyip hesap sahiplerinin çektiği paraların yüzde 10’una bile el koyduğuna dikkati çekerek, bu haraçların insanların can güvenliğini korumaktan öte, kendilerini geçici olarak örgütün gazabından korumayı amaçladığını belirtti.

Bununla birlikte örgütün en para kazandıran kaynağının kaçak petrol ticareti olduğu bildiriliyor. Maliye Bakan Yardımcısı David Cohen, IŞİD’in Haziran ayından bu yana yasadışı petrol ticaretinden günde 1 milyon dolar kazandığını, ancak diğer tahminlere göre günlük kazancının 3 milyon dolara ulaşabileceğini belirtti.

Amerika Maliye Bakanlığı, IŞİD’in gasp ettiği petrolü, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu bazı aracılara ucuza satarak gelir elde ettiğini bildiriyor. Aynı petrol bu aracılar tarafından biraz karla tekrar satılıyor. Cohen de konuşmasında, “IŞİD kontrolundaki bölgelerden çıkarılan petrol önce Iraklı Kürtler'e, ardından da Türkiye’ye satılıyor” diye konuştu.

Son dönemde Türkiye ve Iraklı Kürt yetkililerin, IŞİD petrolünün satışını önleyecek adımlar attığının altını çizen David Cohen, koalisyon güçlerinin düzenlediği hava saldırılarının da IŞİD’in işlettiği petrol tesislerini hedef aldığını kaydetti.

Amerika Maliye Bakan Yardımcısı, IŞİD’in gelir kaynaklarının kayıtdışı ekonomi üzerinden gittiğine dikkati çekerek, bu ekonomik faaliyetleri incelemenin de zorluğuna işaret etti. Bununla birlikte David Cohen, IŞİD’in sattığı petrolün de “bir noktada meşru ekonomik sistemde çalışan ve mali sistemden yararlanan kişiler tarafından sağlandığını” belirtti, bu kişi ve şirketlere mali yaptırım uygulanabileceği uyarısında bulundu.

VOA

YORUMLAR 2
  • abdullah 9 yıl önce Şikayet Et
    ..................................... bukadar parayı nakitmi alıyor acaba yoksa İSİD adlı hesabamı yatırıyorlar....
    Cevapla
  • Mustafa YILMAZ 9 yıl önce Şikayet Et
    emin olun. bu IŞİD petrolünü ABDliler alıyordur..maksat kendilerini gizlemek,başka yöne insanları yönlendirerek..bu işleri en iyi Amerikalılar yapar...
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Ligden mi çekiliyorlar? Fenerbahçe'den flaş karar
Irak'la uzlaşma sağlandı, PKK'ya en büyük darbe geliyor! 40 km. derinliğe inilerek...