Poliste yine paralel skandal! Cepten naklen MOBESE

İstanbul Emniyeti’nden 10 polisin, gizli kalması gereken sistemi, cep telefonlarına yönlendirdiği ortaya çıktı.

Poliste yine paralel skandal! Cepten naklen MOBESE
Poliste yine paralel skandal! Cepten naklen MOBESE
GİRİŞ 27.10.2014 08:46 GÜNCELLEME 27.10.2014 11:51

Hatta bazı memurlara MOBESE’ye uzaktan erişim imkânı tanınmış. 17 Aralık'tan sonra da düzenek iptal edilmiş.

Emniyet şikâyetçi oldu, 10 polise dava açıldı... İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianameye göre; aralarında dönemin MOBESE Şube Müdürü’nün de bulunduğu polisler, gizli kalması gereken bilgileri tablet bilgisayarlarına ve cep telefonlarına yönlendirdi.

İşte polisler hakkındaki iddialar:  

- Telefon idaresinin kampanyayla promosyon olarak verdiği 15 tablet bilgisayar, demirbaş kayıtları yapılmadan ve makam onayı alınmadan dağıtıldı. 
- Başpolis memuru Serdal Y, şube müdürünün bilgisayarına açtığı internet hesabı başka bilgisayarlardan incelenebilecek şekilde ayarladı.  
- Serdal Y’nin simkartına, 155’e gelen ihbarların saklandığı Muhabere Elektronik Şube Müdürlüğü’nün sunucularına hiçbir güvenlik önlemi alınmadan uzaktan müdahale imkânı sağlayan sistem tanımlandı.  

KİŞİSEL ŞİFRELERİ YOKTU 

- Serdal Y’nin 23 Temmuz 2012’de çağrı merkezindeki sunuculara erişim izni verilmesiyle başlayan süreç, 17 Aralık Operasyonu’nun ardından (14 Ocak 2014) iptal edildi.  
- Serdal Y’nin kullandığı simkarta uzaktan erişim izninin verildiği Bilgi İşlem Müdürlüğü Sistem ve İletişim Büro Amirliği personelinin, Ocak 2014’e dek işlemleri gerçekleştirmek için kişisel şifreleri yoktu. 
- Komiser Murat Can Y. ve Komiser Yardımcıları Utku K. ile Halil A, kurumsal olarak tek şifre üzerinden yapılan işlemlerden sorumlu olmasına karşın hiçbir denetleme yapmadılar. 
- Polisler MOBESE’ye giriş şifresini başka şubelerdeki polislere de dağıtmışlar. Muhabere Elektronik Şube Müdürlüğü dışında İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün bazı şubelerinde ‘izinsiz uzaktan erişim’ yoluyla MOBESE (KGYS) sistemine giriş yapıldığı tespit edildi.

3 YIL HAPİS İSTEMİ

Savcı aralarında dönemin Muhabere Elektronik Şube Müdürü Eyyüp D’nin de bulunduğu polisler Bülent Ö, Mehmet Sait Ç, Emin Y, Hakan Ç. ve Erdoğan K’nın mevzuat harici yapılan iletişim güvenliğini tehlikeye sokan uzaktan erişimle ilgili görevlerini kötüye kullandıklarını iddia etti. 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle yargılanacak polislerin böyle bir sistemi neden devreye soktukları araştırılıyor. 

KAYNAK: SEDA KILIÇ - AKŞAM
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fenerbahçeli eski yıldız, 'oruç' açıklamasıyla gönülleri fethetti!
Manipülasyonun havada uçuştuğu günlerde hatırlamak ve unutmamak kadar değerli ne olabilir