Edirne'de alarm durumu

Edirne’de 3 gündür süren sağanak yağmur ve Bulgaristan’daki yağışlar nedeniyle yükselen nehir debileri ‘alarm’ seviyesine ulaştı.

GİRİŞ 27.10.2014 11:31 GÜNCELLEME 27.10.2014 15:43

Meriç Nehri'nde suyun debisi 961 metreküpü aşarken, Tunca Nehri’nde ise 44 seviyesine çıktı.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, gerekli tedbirlerin alındığını açıklayarak, “Tehlikeli olması için Meriç Nehri’nin debisinin 1300 metreküpe ulaşması gerekiyor. Şuanda 961 civarında” dedi.

Balkanlar üzerinden gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisinde olan Edirne’de hava sıcaklığı 4 dereceye kadar düşerken, son 3 gündür hem Bulgaristan hem de kentteki sağanak yağmurlar nedeniyle Meriç ve Tunca nehirlerinde su debisi iki katına çıktı.

DSİ 11’nci Bölge Müdürlüğü verilerine göre, önceki gün debisi 335 metreküp olan Meriç Nehri'ndeki suyun miktarı bugün 961 seviyesine çıktı. Edirne Valiliği ve DSİ Bölge Müdürlüğü nehir kenarında işletme ve evleri bulunanları uyardı.

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, henüz tehlikeli seviyeye gelinmediğini açıklayarak her türlü tedbirin alındığını söyledi.

Vali Şahin, “Şuanda zorlanacak bir durum yok. Meriç nehri şuanda 961 metreküp civarında. Artmaya devam ediyor. Bizim Bulgaristan’ın Svilengrad da tespit ettiğimiz rakam 919 civarında. Oradan suyun bize gelmesi yaklaşık 18-24 saat sürüyor. Tehlikeli olması için 1300 civarına gelmesi gerekiyor. O nedenle sorun olacak bir durum yok. Önemlerimiz alındı. Seddeler zamanında yapılmış, bunun dışında Meriç Nehri üzerinde adacıklar var. Adacıklardaki ağaçların kökünden sökülerek kaldırılması gerekiyor. Bunun için gerekli ihaleyi yaptık. Bazı ağaçların temizlenmesi de bugün söz konusu olacak. Oradan sökülen ağaçlar sularla birlikte gelip, köprü gözlerini kapatıyor. Bunu ortadan kaldıracağız” şeklinde konuştu.

SU GİRMEYE BAŞLADI

Meriç Nehri’nin debisi 900 seviyesini aşması sonucu nehir kenarında bulunan Edirne Belediye Başkanlığı’nın ait Protokol evinin balkona kısmen sular dolmaya başladı. Çalışanlar balkondan masa ve sandalyeleri kaldırarak önlem almaya çalıştı. AFAD ve DSİ ekipleri de nehir kenarlarında inceleme yaparak nehir seviyelerini yakından takip ediyor.

72 SAATTE 78 KİLO YAĞIŞ DÜŞTÜ

Edirne Meteoroloji Müdürlüğü verilerine göre son 72 saatte metrekareye 78.7 kilogram yağış düştü. Hava sıcaklığının 4 dereceye kadar düştüğü kentte sağanak yağışın gün boyu aralıkla süreceği bildirildi.

ALTERNATİF KÖPRÜ TRAFİĞE KAPANDI

Edirne’de yağışların ardından nehirlerin debisinin artması ve Karaağaç Mahallesi’ne giden, Tunca ile Meriç köprülerine alternatif olarak kullanılan Süvari Köprüsü devamındaki yolun sularla dolması üzerine yol trafiğe kapatıldı.

Devlet Su İşleri 11’nci Bölge Müdürlüğü verilerine göre son 3 saate artışın devam ettiği Meriç Nehri’nde debi 984’e yükselirken, Tunca ise 50 metreküpsaniyeye ulaştı. DSİ, AFAD ve polis ekipleri nehir kıyılarında kontrollerine devam ediyor. Tunca Nehri’nin geçtiği ve Kırkpınar Güreşleri’nin yapıldığı Sarayiçi mevkisinde ise Fatih Köprüsü’nün gözleri yükselen nehir suları nedeniyle kapanma noktasına geldi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Murat Kurum paylaştı! Uğur Işılak'tan yepyeni seçim şarkısı! Sosyal medyayı salladı
EYT düzenlemesinden en çok faydalananlar SSK’lı çalışanlar