Işıklar maden ocağında üretim durdu

Işıklar Maden Ocağı'nda dün akşam gaz seviyesinin yükselmesi sonucu çıkan yangın nedeniyle çalışmaların durduruldu. İşçilerin tahliye edildi

Işıklar maden ocağında üretim durdu
Işıklar maden ocağında üretim durdu
GİRİŞ 27.10.2014 11:42 GÜNCELLEME 27.10.2014 11:42

Soma ilçesinde faaliyet gösteren Soma Kömür İşletmeleri AŞ'nin işlettiği Işıklar Maden Ocağı'nda dün akşam gaz seviyesinin yükselmesi sonucu çıkan yangın nedeniyle çalışmaların durdurulduğu, işçilerin tahliye edildiği bildirildi.

Soma Kaymakamı Bahattin Atçı konuyla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, Işıklar Maden Ocağı'nda dün akşam itibarıyla gaz miktarının 50 PPM'nin üzerine çıkması ve kömürde yanma gözlenmesi üzerine işçilerin tahliye edildiğini ve çalışmalara ara verildiğini söyledi.

Ocağın 3'üncü ve 4'üncü ayağında, gaz seviyesinin yükselmesine bağlı olarak yanmanın oluştuğunu belirten Atçı, şu bilgileri verdi:

"Gazın çıkışı sonrası kömürdeki kızışmanın yangına sebep olduğu anlaşılıyor. Onun üzerine çok acele bir şekilde 3'üncü ve 4'üncü ayakta barajlama yapılarak, yani yangın çıkan yerle havanın teması kesilmemeye çalışılarak maden terk edildi. Bu şekilde sanırım 10 gün beklenilecek. Yangının sönüp sönmediği belirli aralıklarla kontrol edilecek. Gaz oranları düşmüşse, yangın sönmüşse, barajlar kaldırarak üretime başlayacak. Aksi durumda yangının sönmesi sağlanmadan işçiler oraya inmeyecek."

Atçı, ocakta üretim yapılmadığı süre içerisinde ortamda bekleyen kömürün kızışmaya ve yanmaya neden olduğunu, savunarak "Bana teknik elemanların ifade ettiği olay bu, Soma Kömürlerinin bir özelliği. Ocakların bir süre de olsa kapalı kalmasından dolayı bu yangının meydana geldiği söyleniyor. Bu nedenle ocakların sürekli faal olması gerekiyor. Ama gaz oranlarının yüksek olması işçi sağlığını tehdit etmesi nedeniyle bu ocak mecburen zorunlu olarak kapatılmış durumda."

"2 sendika yetkilisinin inceleme yapıyor"

Maden İş Sendikası Ege Bölge Temsilcisi Recep Satır ise, dün akşam ocakta 4 no'lu bölümde karbonmonoksit değerinin yükselmesi üzerine işçi tahliyesinin gerçekleştirildiğini, konuyla ilgili 2 sendika yetkilisinin inceleme yaptıklarını belirtti.

Linyit madenlerinde karbonmonoksit değerinin yükselmesinin doğal olduğunu, madenin soğutulduktan sonra çalışmanın tekrar başlayabileceğini ifade eden Satır, "Kesin değerlendirmeyi arkadaşlarımız incelemeyi bitirdikten sonra yapabiliriz" dedi.

"Denetimde neden görülemedi"

Maden Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Muhammet Yıldız ise Işıklar Maden Ocağı'nın açılması için bir süre önce müfettişlerin incelemede bulunduğunu hatırlatarak, bu denetimler sırasında yangına ilişkin bir bulgunun dikkati çekmesi gerektiğini savundu.

Yıldız, "Denetimde yangına ilişkin belirtiler çıkması gerekiyordu. Örneğin Eynez'de yaşanan faciada bu belirtilerin saklandığı ortaya çıkmıştı. Henüz teknik açıklama yapılmadığı için olayın ne olduğu, neden kaynaklandığı hakkında yorum yapmak zor. Ancak Işıklar Ocağı'yla ilgili asıl sorun üretimin devam ettiği galeride tünelin üzerindeki basıncın yüksek olması. Bu madende yangın riski oluşturacak bir durum olduğunu daha önce duymadık" ifadesini kullandı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türk profesör 'Dubai' gerçeğini açıkladı!
Merkez Bankası anketi açıkladı: İşte yıl sonu dolar ve enflasyon tahmini