Bitlis'te korkutan deprem - Bitlis deprem

Bitlis'te, saat 16.35'te merkez üssü Güzelsu ahlat olan 4.4 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Bitlis'te deprem korkuttu

Bitlis'te korkutan deprem - Bitlis deprem
Bitlis'te korkutan deprem - Bitlis deprem
GİRİŞ 30.10.2014 17:17 GÜNCELLEME 30.10.2014 17:17

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü internet sitesinden alınan bilgiye göre, saat 16.35'te merkez üssü Ahlat ilçesine bağlı Güzelsu köyü olan 4,4 büyüklüğünde sarsıntı kaydedildi. Yerin 5 kilometre derinliğinde meydana gelen deprem, çevre il ve ilçelerde de hissedildi.

Kısa süreli paniğe neden olan depremde, herhangi bir can kaybı ya da hasar oluşmadığı belirtildi.

DEPREM NEDİR?

Yerkabuğunun derin katmanlarının kırılıp yer değiştirmesi (fay kırılması) ya da yanardağların püskürme durumuna geçmesi nedeniyle oluşan sarsıntı, yer sarsıntısı, hareket, diğer adıyla zelzele.

Depremler genellikle fayların çatlamasıyla yer kabuğunda beklenmedik bir anda ortaya çıkan enerji sonucunda meydana gelen sismik dalgalanmalar ve bu dalgaların yeryüzünü sarsması olayıdır. Sismik aktivite ile kastedilen meydana geldiği alandaki depremin frekansı, türü ve büyüklüğüdür. Depremler Sismometre ile ölçülür. Bu olayları inceleyen bilim dalına da Sismoloji denir. Depremin şiddeti Moment magnitüd ölçeği (ya da eskiden kullanımda olan Richter ölçeği) ile belirlenir. Bu ölçeğe göre 3 ve altı şiddetteki depremler genelde hissedilmezken 7 ve üstü şiddetteki depremler yıkıcı olabilir. Sarsıntının şiddeti Mercalli şiddet ölçeği ile ölçülür. Depremin meydana geldiği noktanın derinliği de yıkım kuvvetine etkilidir ve yer yüzüne yakın noktada gerçekleşen depremler daha çok hasar vermektedir.

Dünya yüzeyinde gerçekleşen depremler kendilerini bazen sallantı bazen de yer değiştirme şeklinde göstermektedir. Bazen yeryüzüne yakın bir noktada güçlü bir deprem gerçekleştiğinde tsunamiye sebep olabilir. Bu sarsıntılar ayrıca toprak kayması ve volkanik aktiviteleri de tetikleyebilir

ARTÇI DEPREM NEDİR?

Ana depremden sonra meydana gelen sarsıntılara artçı sarsıntı denmektedir. Artçı sarsıntılar ana depremin hissedildiği merkezde gerçekleşir ancak şiddet olarak ondan daha küçüktür. Eğer artçı sarsıntı ana depremden daha şiddetli gerçekleşirse bilinmelidir ki artçıdan önce meydana gelen deprem ana deprem değil öncü sarsıntıdır ve artçı sarsıntı adı verilen sarsıntı aslında ana depremdir.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Saldırıdan sonra Putin'den savaş açıklaması: Meşru hedef sayacağız!
Manipülasyonun havada uçuştuğu günlerde hatırlamak ve unutmamak kadar değerli ne olabilir