Tunca taştı, Sarayiçi sular altında kaldı

Edirne ve Bulgaristan’daki sağanak yağışların ardından Tunca nehrindeki debi, iki günde 50’den 120 metreküp seviyesine ulaştı.

GİRİŞ 31.10.2014 16:09 GÜNCELLEME 31.10.2014 18:19

Tunca Nehri'nin Kırkpınar Güreşleri’nin yapıldığı Sarayiçi mevkiinden geçen kısmında taşan sular nedeniyle ağa ve başpehlivan heykellerinin bulunduğu alanlar sular altında kaldı.

Balkanlar üzerinden gelen yağışlı havanın etkisinde olan Edirne’de sağanak yağış özellikle gece yarısından itibaren etkisini gösterdi. Meteoroloji verilerine göre son 24 saatte 16.1 kilog yağış düşerken, Bulgaristan da ki yağışlarla birlikte sınırı oluşturan nehirlerin debileri de yükseldi. Özellikle Tunca Nehri’ndeki 2 gün önce debisi 50 metreküp olan su seviyesi Bulgaristan’daki yağışların da ardından bugün 120 metreküpe seviyesine ulaştı. Tunca Nehri’nin Tarihi Kırkpınar Güreşleri’nin yapıldığı Sarayiçi’nden geçen bölümü yatağından çıkarak taştı. Sarayiçi’ne geçişi sağlayan Fatih Köprüsü’nün de gözleri yoğun debi nedeniyle kapandı.

Edirne Belediye Başkanı CHP’li Recep Gürkan, önemli risk olmadığını ifade ederek, “Kırkpınar tribünlerinin yanındayız. Su olan yerlerde inceleme yaptık. Ayrıca Devlet Su İşleri 11’nci Bölge Müdürlüğü’nün sabah 08.00 ve 10.00’da ki ölçümlerini de inceledik. Su debilerinde bir düşüş olduğu gözleniyor. Dün akşam kuzey Bulgaristan’da çok şiddetli yağışlar vardı. Edirne’de bu sıkıntıyı yaşıyoruz. Meriç Nehri’nde de arada düşüşler yaşanıyor. Meriç Nehri bundan 3-4 yıl önce DSİ tarafından temizlenmişti.

Temizlenmeden önce suyun debisi 700-800 metreküp olduğunda bir çok yeri su basıyordu. Bu temizlikten sonra neredeyse 1400’e kadar tolere etmeye başladı. Demek ki Tunca Nehri’nde de temizlik vakti geldi. Başka bir konu ise bu, Tunca’nın nehir kotu, Meriç nehrinden düşük olduğu için, Meriç Nehri yükseldiği zaman buradan geri basıyor. Bu sadece Tunca nehrinden kaynaklanan bir durum değil. Geri beslemesi de söz konusu. Ondan yükseliyor. Şuanda tedbir almayı gerektirecek bir sıkıntı görünmüyor. Ama bizim ekiplerimiz burada kontrollü bir şekilde izlemeye devam ediyoruz" dedi.
 

KAYNAK: DHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
AK Parti teşkilatı İstanbul’da milyonlarca seçmene nasıl dokunabiliyor?
Hakan Fidan ilk kez detaylı anlattı! 7 Şubat MİT krizi neden yaşandı?